Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, Απεργία – Συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς

ΛΕΣΒΟΣ:

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ  15 Οκτωβρίου 2020
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά την απόφαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. της Λέσβου να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου  2020
με αιτήματα:
1. Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
2. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
3. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
4. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. 
5. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
 6. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
7. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
8. Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.
9. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
10. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
στις 10:30π.μ. στην Πλατεία Σαπφούς.
Τηρούμαι όλοι τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ
——-
ΑΙΡΕΤΟΙ ΑΣΕ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ – ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, μπήκε ο Οκτώβρης και η κυβέρνηση με πρόσχημα την ατομική προστασία, προκλητικά επικαλείται το «ρεαλισμό» για να εξαναγκαστούμε να συμβιβαστούμε με τα ελλιπή μέτρα εν μέσω πανδημίας και η ατομική ευθύνη να κάνει συνένοχο τον εκπ/κό και στις ελλείψεις και στα κενά του ίδιου του κουτσουρεμένου τους αναλυτικού πλέον προγράμματος.
Του απαράδεκτου δηλαδή προγράμματος που προέκυψε με το στοίβαγμα μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, σε απαράδεκτους – ακατανόμαστους χώρους, που οι κυβερνώντες τους έδωσαν το «προσωνύμιο – προνόμιο» να ονομάζονται σχολικές αίθουσες.
Ούτε ευρώ παραπάνω δεν «χαραμίζουν» για να κλείσουν βασικές τρύπες του εκπαιδευτικού εποικοδομήματος. Θεωρούν κόστος τις αναρρωτικές άδειες, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τις υποδομές, τα μέτρα προστασίας, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες και τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ, με τις υπογραφές και τη «βούλα» της κας Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πήραν άδεια σκέφτηκαν «επιπόλαια» … και γι’ αυτό πρέπει να επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους και σε περιπτώσεις πολύ βαριές να στείλουν και αυτούς … ωρομίσθιους. Άλλη μια ευκαιρία για τους κυβερνώντες να ξεκάνουν εργασιακά δικαιώματα.
Άξιος ο μισθός τους! Ιδού η ευαισθησία τους! Ώστε λοιπόν τους είναι μπελάς αν κάποιος εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα και για να θεωρηθεί «ευσυνείδητος» πρέπει να πάρει το ρίσκο να εκτεθεί…, δηλαδή να γίνει «κοινωνός στην ανοσία της αγέλης» …
Δικαίως οι «ευνομούμενοι» τριμηνίτες αναπληρωτές, οι των ευπαθών ομάδων και όχι μόνο να διερωτώνται από ποιον να φυλάγονται περισσότερο, απ’ την κυβέρνηση ή τον κορονοϊό!
Στοχοποιούν μαθητές, εκπ/κούς, γονείς, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, κάποιοι την ίδια την επιβίωσή τους.
Προσπαθούν μέσω της συκοφαντίας αλλά και της κρατικής καταστολής (με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις) να  επιβάλουν ησυχαστήριο. Από την άλλη τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μπήκε Οκτώβρης με πολυπληθή τμήματα, σε μεγάλα σχολεία που δεν έχουν ακόμα όχι μόνο ειδικότητες αλλά και δάσκαλο. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν δάσκαλο ή νηπιαγωγό, υπολειτουργούν (1ο , 3ο , Χάλικας, μέχρι πρόσφατα Παναγιούδα, Πλωμάρι, 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, ίσως και αλλού …), επίσης λείπουν ειδικότητες, κυρίως εικαστικά και Θεατρική Αγωγή, δεύτερη ξένη γλώσσα, πληροφορική, Παράλληλη Στήριξη, αλλά και Τμήματα Ένταξης.
  Η κάλυψη των κενών διδακτικών ωρών “επιτυγχάνεται” με τη γνωστή μέθοδο του “πασαλείμματος”, της εκ περιτροπής “απασχόλησης” με ότι συνεπάγεται αυτό και μάλιστα και με παιδιά Ά δημοτικού, και με την “επιστράτευση” και εκπ/κών Παράλληλης κτλ.
Παράλληλη στήριξη σημαίνει το κάθε παιδί να έχει το δικό του δάσκαλο παράλληλης στήριξης. Η παράλληλη στήριξη, το τμήμα ένταξης, η τάξεις υποδοχής κλπ, δεν είναι μπαλαντέρ!
Είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας όχι μόνο μόνο να καλυφθούν οριακά οι ελλείψεις και τα κενά, αλλά και να γίνουν “πλεονάζουσες” προσλήψεις.
Χρειάζονται σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον από τα 6θέσια και πάνω όλες οι ειδικότητες!  Τα εικαστικά, η Θεατρική Αγωγή να γίνονται μόνο από ειδικότητες. Εδώ και τώρα να απελευθερωθούν ώρες και να δοθούν ως ενισχυτική διδασκαλία, ξεκινώντας από τα πολυπληθή – βεβαρυμμένα τμήματα. Οι ώρες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εναλλακτική λύση όταν απουσιάζει κάποιος εκπ/κός.
Δεν δεχόμαστε να καταπατιούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Δεν πρόκειται να «κατεβάσουμε τον πήχη» στις διεκδικήσεις μας! Επαναλαμβάνουμε:
Να λειτουργήσουν μικρά τμήματα μέχρι 15 μαθητές (με πρόβλεψη ανάπτυξης των σχολικών υποδομών). Τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ Λέσβου τόσο με την προηγούμενη σύνθεση, όσο και με τη σημερινή σύνθεση, που είναι πρώην και νυν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΡΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες απέναντι στους συναδέλφους και τους μαθητές, γιατί εφάρμοσαν από κοινού και εφαρμόζουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
Προκαλούμε αυτούς που ψήφισαν το χωρισμό τμημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων με τα κριτήρια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, να μας πουν ποια μέτρα υγιεινής εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού θα τηρηθούν σε τμήματα 20-25 μαθητών ή νηπίων, σε αίθουσες προκάτ και σε υπόγεια πολυκατοικιών.
Να δοθούν όλα τα κενά για την παράλληλη στήριξη με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο. Θεωρούμε κοροϊδία να τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για 2 και 3 μαθητές ή νήπια, όπως έγινε για σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου.
Καταψηφίσαμε και τις περικομμένες άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων συναδελφισσών ειδικής αγωγής που ψήφισε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ, εφαρμόζοντας την απαράδεκτη υπουργική εγκύκλιο. Απαιτούμε πλήρη άδεια ανατροφής και για τους νεοδιόριστους χωρίς μαθηματικούς τύπους και αλχημείες.
Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ, αλλά και των αναπληρωτών της Γ΄φάσης, έγιναν με ευθύνη της Διευθύντριας ΠΕ Λέσβου και όχι του ΠΥΣΠΕ.
Να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία τοποθέτησης, ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι όπως για παράδειγμα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Να σταματήσουν να γίνονται λάστιχο οι ειδικότητες, ιδιαίτερα των εικαστικών, της μουσικής, της θεατρικής και όχι μόνο. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να ζητείται η «παράκαμψη» όλου σχεδόν του νησιού της Λέσβου για να μην τους «ξεφύγει» ούτε μια ώρα και συνάμα να καμαρώνουν με περηφάνια στο facebook για το κατόρθωμά τους αυτό … και άλλα παρόμοια!
Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.  Καταψηφίσαμε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ να μην αναγνωρίσει μόρια συνυπηρέτησης σε νεοδιόριστο συνάδελφο που η σύζυγος τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι, σύμφωνα με το υπουργείο και τις κυβερνήσεις δεν δικαιούνται ούτε τη συνυπηρέτηση!
Μέριμνα για την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας  και να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για χρηματοδότηση,  δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας.
Να  σταματήσει η κοροϊδία για  τη Δίχρονη Προσχολική  Αγωγή. Να δοθούν έκτακτα χρηματικά κονδύλια για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Νηπιαγωγείων με όλα τα νήπια και προνήπια. Να σταματήσουν οι δημοτικές αρχές με τα υπουργεία να συνεχίζουν να ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και να καταλήγουν στα προκάτ ή στην αναστολή της εφαρμογής της ΔΠΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι καταψηφίσαμε στο ΠΥΣΠΕ το χωρισμό τμημάτων των σχολείων της Λέσβου και της Λήμνου με όριο τους 25 μαθητές, καθώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές και τα κενά που δημιουργήθηκαν με βάση αυτό τον απαράδεκτο χωρισμό και που είναι πολύ κατώτερα – λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Επίσης έχουμε επισημάνει και καταγγείλει τη μεθόδευση να μην ανακοινώνονται όλες οι κενές ώρες των ειδικοτήτων με τη λογική αυτές να καλυφθούν από συμπλήρωση ωραρίου δασκάλων. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει στην ειδικότητά του. Είναι απαράδεκτο το γεγονός, με την ανοχή και με τις ευλογίες μάλιστα της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ να μπαίνουν σε αντιπαράθεση οι δάσκαλοι με τις ειδικότητες.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ας σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα εκπαιδευτικά κενά και μέσα στον Οκτώβρη, στην αδιοριστία χιλιάδων εκπαιδευτικών, στην υποχρηματοδότηση της παιδείας.
Να πάρουν τώρα μέτρα για την ουσιαστική και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για μόρφωση, υγιεινή και ασφάλεια.
Κλιμακώνουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα,
με την ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 15 Οκτώβρη 2020.
ΜΟΡΦΩΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου με την
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών   (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

Latest..

«Καμία Σοφία Μουτίδου και κανένας Γιώργος Καπουτζίδης δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει στον άλλον τι θα βγάλει προς τα έξω»

ΚΩΣ: Ο Χάρης Ρώμας είναι κάθετος: "Δεν ξέρω πώς το έκανε η Σοφία Μουτίδου, η πρόθεση σίγουρα ήταν καλή, αλλά είναι φασιστικό να προσπαθείς να επιβάλεις στον άλλον ή να τον βάλεις … [Read More...]