Παραμένουν τα κρίσιμα προβλήματα υποστελέχωσης στο Βοστάνειο

ΙΚΑΡΙΑ :

Ανακοίνωση του Γιάννη Μπουρνού
Στην κατάθεση νέας ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, προχώρησε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τα συνεχιζόμενα κρίσιμα προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας στο Βοστάνειο.
Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Γιάννης Μπουρνούς στηλιτεύει την αποδεδειγμένη πλέον αδιαφορία της κυβέρνησης να επιλύσει τα μεγάλα και πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη δημόσια δομή Υγείας του Νομού, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα τη σημαντική και επιζήμια για τους κατοίκους και επισκέπτες της Λέσβου υπολειτουργία του.
Αρχικά, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου αναφέρει ότι παρά την έγκαιρη και εκτενή ενημέρωση προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας – με τις υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 1505/26.11.2021 και 1803/16.11.2020 ερωτήσεις του, για την επικρατούσα προβληματική και επικίνδυνη για τους νεφροπαθείς και αιμοκαθαιρόμενους κατάσταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οι συνθήκες αιμοκάθαρσης, λόγω της υποστελέχωσης και της παρουσίας μόνο ενός νεφρολόγου, χειροτερεύουν, εντείνοντας την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια δεκάδων πολιτών.
Εν συνεχεία, ο κ. Μπουρνούς τονίζει ότι η συνεχιζόμενη απουσία ιατρών ακτινοδιαγνωστών στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου – που είχε, επίσης, αναδείξει στο παρελθόν με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.1384/22.11.2021 ερώτηση του – έχει ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό παροπλισμό του σύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτει και την αδυναμία παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα –σύμφωνα με δημοσιεύματα – την παύση διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων από το Τμήμα Υπερήχων αλλά και την μεγάλη αναμονή που παρατηρείται για την πραγματοποίηση ψηφιακής μαστογραφίας.
Επιπλέον,  ο Βουλευτής επισημαίνει τη σημαντική δυσλειτουργία που παρατηρείται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, όπου παρά τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει και εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν δύναται να διενεργεί καθετηριασμούς και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περιπτώσεις εμφραγμάτων, αφού το Βοστάνειο στερείται τις υπηρεσίες Επεμβατικού Καρδιολόγου. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής, συνεχίζει ο Γιάννης Μπουρνούς, είναι η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών στην Αθήνα, με ό,τι αυτή η απώλεια χρόνου συνεπάγεται για τη ζωή του ασθενή. Επιπρόσθετα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία καθημερινής και 24ωρης λειτουργίας του πλήρως εξοπλισμένου Εργαστηρίου, που σήμερα λειτουργεί μόνο μια φορά την εβδομάδα με μετάκληση στρατιωτικού ιατρού από την Αθήνα, ενώ οι υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει περιορίζονται στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και πρωτογενών αγγειοπλαστικών επεμβάσεων.
Περαιτέρω, στην πέμπτη κατά σειρά ερώτηση του κ. Μπουρνού για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, αναφέρεται η σημαντική δυσλειτουργία που προκαλεί η μακροχρόνια απουσία ιατρού Θωρακοχειρουργού στο Βοστάνειο, στερώντας από τους πολίτες και επισκέπτες της Λέσβου τη δυνατότητα διενέργειας βρογχοσκοπήσεων και πραγματοποίησης σχετικών επεμβάσεων, παρά την ύπαρξη του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον κ. Πλεύρη να μεριμνήσει επιτέλους για την άμεση και επαρκή στελέχωση του Βοστανείου με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες, συνεπεία της καθολικής έλλειψης σχεδιασμού από την Κυβέρνηση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
Αθήνα, 27 Ιουλίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Παραμένουν τα κρίσιμα προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης»
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε επισημάνει και υποδείξει επανειλημμένως τα κρίσιμα και πολυδιάστατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την σημαντική και επιζήμια για τους κατοίκους και επισκέπτες της Λέσβου υπολειτουργία του.
Με τις υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 1505/26.11.2021 και 1803/16.11.2020 ερωτήσεις μας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφού σας εκθέσαμε εγκαίρως και εκτενώς την επικρατούσα προβληματική και επικίνδυνη για τους νεφροπαθείς και αιμοκαθαιρόμενους κατάσταση, σας καλέσαμε να προχωρήσετε σε στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με ιατρούς νεφρολόγους και εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό. Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις και τις υποδείξεις μας, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά χειροτερεύει συνεχώς, εντείνοντας την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια δεκάδων συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξακολουθεί να λειτουργεί με μια μόνο ιατρό νεφρολόγο, που, συνεπικουρούμενη από ιατρούς γενικής ιατρικής, καταβάλλει μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της Μονάδας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι η τοποθέτηση ιατρών γενικής ιατρικής στη Μονάδα δεν δύναται επ‘ ουδενί να υποκαταστήσει την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης ιατρών νεφρολόγων για το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης και την αντιμετώπιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.
Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.1384/22.11.2021 αναδείξαμε το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπου, ενώ θα μπορούσε με τον εξοπλισμό που διαθέτει, να εξυπηρετεί και να καλύπτει ιατρικά δεκάδες συμπολίτες μας από τη Λέσβο,  αυτό δεν γίνεται, λόγω έλλειψης προσωπικού και της αδράνειας που επιδεικνύει το Υπουργείο για την πλήρωση των οργανικών θέσεων για ιατρούς ακτινοδιαγνώστες.  Ομοίως, όπως και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η κατάσταση στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα επιδεινώνεται συνεχώς, αφού εσχάτως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Τμήμα Υπερήχων δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πολίτες για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και η θέση εξειδικευμένου ιατρού στον ψηφιακό μαστογράφο παραμένει κενή.
Περαιτέρω, όπως αναφέρεται και στον τοπικό τύπο, σημαντική δυσλειτουργία παρατηρείται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, όπου παρά τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει και εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν δύναται να διενεργεί καθετηριασμούς και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περιπτώσεις εμφραγμάτων, αφού το Βοστάνειο στερείται τις υπηρεσίες Επεμβατικού Καρδιολόγου. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών στην Αθήνα, με ό,τι αυτή η απώλεια χρόνου συνεπάγεται για τη ζωή του ασθενή. Επιπρόσθετα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία καθημερινής και 24ωρης λειτουργίας του πλήρως εξοπλισμένου Εργαστηρίου, που σήμερα λειτουργεί μόνο μια φορά την εβδομάδα με μετάκληση στρατιωτικού ιατρού από την Αθήνα, ενώ οι υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει περιορίζονται στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και πρωτογενών αγγειοπλαστικών επεμβάσεων.
Ομοίως, σημαντικό πρόβλημα προκαλεί η επί μακρόν απουσία ιατρού Θωρακοχειρουργού, που στερεί από τους πολίτες και επισκέπτες της Λέσβου τη δυνατότητα διενέργειας βρογχοσκοπήσεων και πραγματοποίησης σχετικών επεμβάσεων, παρά την ύπαρξη του απαιτούμενου εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την άμεση και επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του «Βοστάνειου» Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης και την εξομάλυνση των ως άνω περιγραφομένων δυσλειτουργιών;

Latest..

Πίστη στον ηγέτη Μπενζεμά

ΛΕΣΒΟΣ: Το Σούπερ Καπ Ευρώπης ξεχωρίζει στο σημερινό πρόγραμμα, με τη Ρεάλ να είναι το φαβορί κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Μία αναμέτρηση διεξάγεται για το Κόνφερενς, … [Read More...]

“Όλα τριγύρω αλλάζουνε” : Έκτακτο ειδικό αφιέρωμα Πέμπτη 11/8 στις 10.00 με τον τραγουδοποιό Γιώργη Χριστοδούλου

ΙΚΑΡΙΑ: Με αφορμή την μουσική παράσταση «Refraction+», στο θέατρο Διόνυσος του Οινοποιείου Αφιανές στον Προφήτη Ηλία Ραχών, την Πέμπτη 11/08/2022, αλλά και τη συμπλήρωση πέντε … [Read More...]

Το ΠΑΜΕ για τις δολοφονίες γυναικών: “Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα τους”

ΙΚΑΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΓια τις δολοφονίες γυναικών Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών. Να … [Read More...]

Ευχαριστήριο: Κυρίες και κύριοι του ΕΣΥ σας βγάζουμε το καπέλο και υποκλινόμαστε στην επιστημονική σας κατάρτιση

ΛΗΜΝΟΣ: Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς στο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) των Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λήμνου για τον άριστο … [Read More...]

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Τι Δεν αλλάζει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

ΙΚΑΡΙΑ: Επικοινωνιακά τρικ από Μητσοτάκη για να βγει από την πολιτική απομόνωση μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων – Η σημαντική αλλαγή που δεν φέρνει η κυβέρνηση με την ΠΝΠ για την … [Read More...]