Παρουσίαση βιβλίου της Καίτης Φράγκου-Ζηκίδου

ΙΚΑΡΙΑ :

Στο θεατράκι της πηγής την Πέμπτη 11 Αυγούστου και ώρα 20:00
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα βιβλίο της Καίτης  Φράγκου – Ζηκίδου γεμάτο μνήμες.
Βιβλίο γραμμένο για γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 80 χρόνια , κι  όμως ακούγονται τόσο κοντινά και επίκαιρα. Απλά αν αλλάξεις ονόματα και διαδρομές θα συναντήσεις τα ίδια πράγματα , θα βρεθείς στa ίδια μέρη, θα νιώσεις τον ίδιο πόνο. Θα δεις ανθρώπους ξεριζωμένους από τους τόπους τους, θα συναντήσεις παιδιά που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν. Βάσανα και  ταλαιπωρίες που δεν μπορεί να περιγραφούν  κι ούτε μπορεί να τις συλλάβει ανθρώπου νους.
Διαβάζεις τις αναμνήσεις της γιαγιάς Καίτης και νομίζεις ότι διαβάζεις ένα ρεπορτάζ της εποχής μας.
Οι εικόνες που φτιάχνονται στο μυαλό σου συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ του παρελθόντος με πρόσωπα υπαρκτά, που έχουν ονοματεπώνυμο, που κινήθηκαν σε μέρη και σε χρόνο επίσης πραγματικό. Ταυτόχρονα όμως περιγράφεται  και η ζωή  ανθρώπων του παρόντος, που στα κορμιά τους και τα ψυχές τους επαναλαμβάνεται η ιστορία σαν φάρσα και κατάρα μαζί .
Αυτά είναι τα ασήμαντα, τα φιλολογικά. Το σημαντικό  είναι πώς ένα παιδί 12-13 χρονών τότε, έζησε και κουβαλά τις πληγές του μέχρι σήμερα που είναι 90 χρονών.
Αναμνήσεις και βιώματα μα πάνω απ’ όλα πληγές , από ένα ταξίδι προσφυγιάς τρεισήμισι χρόνων μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 1942-1945. Ένα ταξίδι όπου ελπίδα και θάνατος βαδίζανε παρέα.
Αυτές τις πληγές ξαναθυμήθηκε η κ. Καίτη Φράγκου Ζηκίδου, βλέποντας  μια νέα προσφυγιά στον τόπο της, να ζει το δράμα που έζησε κι  εκείνη πριν 80χρόνια.
Γι αυτό και  γράφει τις αναμνήσεις–μαρτυρίες της. Για να μη χαθούν οι μνήμες, να μη ξεχαστούν οι άνθρωποι που έφυγαν, να μη ξεχαστούν τα βάσανα, οι αγώνες τους, αλλά και οι πόθοι τους, τα όνειρά τους. Για να μην ξεχάσουμε την ανθρωπιά μας. Για να κρατήσουμε το παιδικό μας όνειρο ακόμη ζωντανό. Για να μάθουμε τα παιδιά μας να ονειρεύονται, να θυμούνται και να μοιράζονται.
«Τότε η προσφυγιά είχε πορεία από τα νησιά μας, Ικαρία, Σάμο, Χίο, προς την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Κι όλοι οι πρόσφυγες κρατούσαν βαθιά στην ψυχή τους την ελπίδα να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν στα σπίτια τους, στην πατρίδα τους. Σήμερα η πορεία προσφυγιάς ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο, από την Τουρκία προς τα νησιά μας. Και ελπίδα επιστροφής δεν υπάρχει.»
Η πολυπόθητη ειρήνη,  όνειρο ανεκπλήρωτο, και τότε και τώρα.
Το βιβλίο θα προλογίσουν οι Β. Μαρίνης φιλόλογος, Ν. Μπράτσος δημοσιογράφος-συγγραφέας και Λ. Κουτούφαρης, πρόεδρος της Πανικαριακής αδελφότητας.

Latest..

Τραυματισμός πεζού στην Καλλονή

ΛΕΣΒΟΣ: Από το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα (17-08-2022) σε οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής … [Read More...]

Ο Στέλιος Ρόκκος το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Μούδρο! Διοργάνωση Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Είσοδος Ελεύθερη.

ΛΗΜΝΟΣ: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου το προσεχές Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 διοργανώνει συναυλία με τον δημοφιλή και αγαπητό Λημνιακής … [Read More...]

Η μοναδική αξία των βοτάνων

ΛΕΣΒΟΣ: Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια για να διατηρήσουν τη δομή τους, να κινηθούν, να αναπαραχθούν και να λειτουργήσουν. Η εξασφάλιση αυτής της ενέργειας … [Read More...]

Ο Γιάννης Μπουρνούς στο Σκαλοχώρι: Να σταματήσει η κωλυσιεργία για το δρόμο της Αρχαίας Άντισσας

ΛΕΣΒΟΣ: Το Σκαλοχώρι επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, όπου συναντήθηκε με την τοπική Πρόεδρο, κ. Δέσποινα Μαϊάκη, καθώς … [Read More...]