Πλεύρης: Αύξηση τιμών στα «πολύ φθηνά φάρμακα»

ΙΚΑΡΙΑ: Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα. Αναφορικά με την αύξηση τιμών των φαρμάκων για την οποία γίνεται λόγος, ο υπουργός τόνισε ότι οι αυξήσεις τιμών δεν θα είναι οριζόντιες για όλα τα φάρμακα και μάλιστα αποσυνέδεσε τις αυξήσεις αυτές από τις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένες από το καλοκαίρι.Δεν θα επωμιστεί ο ασφαλισμένος τη διόρθωση τιμών
Αυτό που αποφασίστηκε από τον καλοκαίρι είναι αποσυνδεδεμένο με την έλλειψη φαρμάκων, συνέχισε ο κ. Πλεύρης κάνοντας λόγο για αύξηση στα «πολύ φθηνά φάρμακα του ενός ή δύο ευρώ που κοστολογικά είναι ασύμφορη η παραγωγή τους. Σε αυτά και μόνο τα πολύ φθηνά φάρμακα θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος. Αυξήσεις μερικών λεπτών του ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δύο κατηγορίες
Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι σε δύο κατηγορίες φαρμάκων εστιάζεται το πρόβλημα της έλλειψης. Μία κατηγορία στην οποία υπάρχει διαχρονικά έλλειψη και λόγω των παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη παρακεταμόλης και άλλων αναπλευστικών σκευασμάτων που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αφορά όλες τις χώρες και οφείλεται μεταξύ άλλων στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών και στη μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων.’
Ο κ. Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων λόγω της εγχώριας παραγωγής σε γενόσημα και σημείωσε ότι χώρα μας αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό το πρόβλημα από χώρες με πιο ακριβά φάρμακα όπως ΗΠΑ Γερμανία Γαλλία κλπ που αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία.
Πρόβλημα μειωμένης παραγωγής
Το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρωτίστως πρόβλημα τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής και εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες φίρμες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, επανέλαβε.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα ήδη ληφθέντα μέτρα προσθέτοντας ότι λήφθησαν και επιπλέον μέτρα ενώ έκανε γνωστό ότι ελέγχονται εννέα μεγάλες πολυεθνικές αν κρατούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος, ενώ παράλληλα εντείνεται η παραγωγή σε γενόσημα φάρμακα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Μόνο ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα υπάρχει ενημέρωση για άλλα σκευάσματα που αντιστοιχούν στα σκευάσματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη ώστε να είναι γνωστό το υποκατάστατο όταν υπάρχει έλλειψη σε ένα επώνυμο φάρμακο. Όπως είπε θα γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς ώστε να προτείνονται φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας ώστε να μην αναζητά ο πολίτες φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.
Όπως είπε η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και η πρόσβαση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής συνταγής.
Γενόσημα και ομαλοποίηση της αγοράς
Καθυσυχαστικός ήταν ο Θάνος Πλεύρης για τους γονείς σε σχέση με τις ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα και φάρμακα για ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση στον παιδικό πληθυσμό. Όπως τόνισε υπάρχει επάρκεια και τις ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις κλπ «προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με γενόσημα».
Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από εισαγωγές όπως σκευάσματα παιδικά, αποφρακτικά, αναπνευστικά κλπ θα διευρυνθούν οι παραγγελίες από ΙΦΕΤ για να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.
Και κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων και αμέσως μετά τις γιορτές θα ομαλοποιείται η κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» επανέλαβε λέγοντας ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση καθώς υπάρχει επάρκεια σε γενόσημα φάρμακα. Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή και δεν θα είναι μόνιμη, είπε ο κ. Πλεύρης.
Πηγή: in.gr

Latest..

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]