Πληθωρισμός: Νέο φρένο τον Δεκέμβριο με 7,6% στην Ελλάδα και 9,2% στην Ευρωζώνη – Επιμένει η ακρίβεια

ΚΩΣ: Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς από τον Νοέμβριο, καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα διαμορφώθηκε στο 7,6%, από 8,8% τον Νοέμβριο. Οδηγός στην κούρσα καθόδου είναι η ενέργεια ο δείκτης της οποίας (ετήσιος ρυθμός μεταβολής) «κατακρημνίστηκε» από το 11,7% του Νοεμβρίου σε 4,7% τον Δεκέμβριο (προφανώς συγκρινόμενος με έναν ήδη φουσκωμένο ετήσιο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021). Αντίθετα επιμένει και διευρύνεται η ακρίβεια στα τρόφιμα.
Καθοδική είναι η πορεία και για την Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός εκεί κυμάνθηκε τον Δεκέμβριο στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο.   

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 7,6% από 8,8% τον Νοέμβριο και 9,5% τον Οκτώβρη, 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. 

Η μηνιαία επιβράδυνση – από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο – είναι της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων. 

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Δεκέμβριο η Λετονία (20,7%), η Λιθουανία (20%) και η Εσθονία (17,5%). Ακολουθούν η Σλοβακία (15%), η Ιταλία (12,3%) και η Ολλανδία (11%).
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Ισπανία (5,6%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%).
Τα συστατικά του πληθωρισμού  
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια – όπως είναι φυσικό – έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο ωστόσο με σημαντική επιβράδυνση – κι αυτή είναι η βασική αιτία της αποκλιμάκωσης – συγκριτικά με τον Νοέμβριο :

  • Η ενέργεια έτρεξε τον Δεκέμβριο με αυξήσεις (25.7%, έναντι 34.9% τον Νοέμβριο και 41,5% τον Οκτώβριο).
  • Αντίθετη πορεία ακολουθούν τα τρόφιμα που όψιμα τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς στις ανατιμήσεις από την ενέργεια: (13.8% τον Δεκέμβριο έναντι 13.6% τον Νοέμβριο και 13,1% τον Οκτώβριο).

Ανάσα από ενέργεια, «φωτιά» στα τρόφιμα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα έτρεξε με ρυθμό 12,9% έναντι 12,5% τον Νοέμβριο και 12,3% τον Οκτώβριο και 10,7% τον Σεπτέμβριο. 
Ίδια πορεία ακολουθούν οι αυξήσεις στον κλάδο τροφίμων και στην Ευρωζώνη: 13,8% τον Δεκέμβριο, από 13,6% τον Νοέμβριο και 13,1% τον Οκτώβριο και 11,8% τον Σεπτέμβριο. 
Πληθωρισμός τροφίμων

Πέφτει ο πληθωρισμός της ενέργειας 
Αντίθετη είναι η πορεία στην ενέργεια που οφείλεται μεν για τον κορμό του πληθωρισμού, ωστόσο δείχνει να εξασθενεί η δυναμική της στην κούρσα των αυξήσεων. 
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην ενέργεια στην Ελλάδα έτρεξε με ρυθμό μόλις 4,7% τον Δεκέμβριο – τον χαμηλότερο της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία – έναντι 11,7% τον Νοέμβριο, 20,7% τον Οκτώβριο και 53,8% τον Σεπτέμβριο. 
Πληθωρισμός ενέργειας

Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο η πτώση του πληθωρισμού της ενέργειας είναι 5,3 ποσοστιαίες μονάδες. 
Αυξήσεις στις υπηρεσίες
Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα (5,2% από 5,7% τον Νοέμβριο και 6,5% τον Οκτώβριο). Αντίθετα στην Ευρωζώνη οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με ρυθμό 4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο και έναντι 4,3% τον Οκτώβριο. 
Δείτε ΕΔΩ το πλήρες report της Eurostat
https://www.imerisia.gr/oikonomia/62107_plithorismos-neo-freno-ton-dekembrio-me-76-stin-ellada-kai-92-stin-eyrozoni 

Latest..

Λήμνος :Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία .Τριακόσια και πλέον άτομα έδωσαν αίμα!(βιντεο+φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ: Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το 3ήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο πολυπληθής σύλλογος αιμοδοτών Λήμνου. Η προσέλευση κατά το τριήμερο … [Read More...]

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]