Πρωϊνές περιπλανήσεις στην Αθήνα

ΙΚΑΡΙΑ :

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης (Κάτοικος Κάτω Πατησίων)
Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε χώρο όπου στεγάζεται σχολείο σε κοντέινερ, για την ακρίβεια δυο νηπιαγωγεία, στο παλιό πάρκο Μιναΐδη-Φωτιάδη, εκεί που πρόσφατα ο δήμαρχος της Αθήνας παρουσία της αστυνομίας μετέτρεψε το πάρκινγκ του Πάρκου σε σχολείο, θα πει κανένας καλά τι είναι καλύτερο το σχολείο ή το πάρκινγκ. Εδώ η απάντηση είναι κάπως διττή, διότι και τα δύο θέλουμε. Στην συγκεκριμένη βέβαια περιοχή το πάρκινγκ αυτό λειτουργούσε ως κάτι πολύ σημαντικό και επίλυε το πρόβλημα της περιοχής σε μεγάλο βαθμό, πέρα από το πράσινο που δικαίως διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι.
Μηναΐδης-Φωτιάδης, εριοβιομηχανία, όπου λειτουργούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90. Το εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1925,στην οδό Ιακωβάτων, η Ανώνυμη Υφαντουργική Εταιρεία είχε σκοπό την κατασκευή παντός είδους υφασμάτων, πλεκτών, κλωστών και νημάτων. Μετά τον πόλεμο, το 1949, η εταιρεία πέρασε στους Μηνά Μηναΐδη και Ξενοφώντα Φωτιάδη κι έγινε η Εριοβιομηχανία Μηναΐδη-Φωτιάδη Α.Ε. Τα προϊόντα της ήταν ονομαστά για την ποιότητά τους, όπως αυτά των εταιρειών Τρία Άλφα, Τρία Δέλτα και Δημητριάδη.
Με την αποβιομηχανοποίηση της χώρας, το εργοστάσιο έκλεισε και το κτίριο έμεινε άδειο κι παρακμασμένο. Το 1997 ο δήμος Αθηναίων έδωσε 400 εκατομμύρια και αγόρασε το εργοστάσιο και το οικόπεδο, πλην ενός κτιρίου που είχε αλλο ιδιοκτήτη. Στην αρχή η σκέψη του δήμου Αθηναίων ήταν να δοθεί το κτίριο για να γίνει το σπίτι του ηθοποιού, εντέλει επιλέχθηκε το κτίριο που βρίσκεται σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι, και το κτίριο κατεδαφίστηκε. Εγώ βέβαια έτσι το θυμάμαι, έζησα και ζω ακόμα στην περιοχή, δηλαδή το θυμάμαι όπως στην παρακάτω φωτογραφία που αλίευσα από άλλη σελίδα, όπως αλίευσα και κάποιες πληροφορίες, τις περισσότερες βέβαια τις γνώριζα.
Το θυμάμαι έτσι γιατί στο απέναντι σήμερα κτίριο, που είχε δεχτεί και τρομοκρατική επίθεση από τους πυρήνες της φωτιάς, έπαιξα μπάλα στα παιδικά μου χρόνια, ήταν τότε οικόπεδο. Συχνά μάλιστα πηγαίναμε στον υπάλληλο (φρουρό) του κτιρίου και άλλωτε μας έδινε νερό και άλλες φορές μια μικρή τρόμπα για να φουσκώνουμε τις μπάλες μας. Τελοσπάντων παιδικές αναμνήσεις αυτές. Η μητέρα του σημερινού δήμαρχου, Ντόρα Μπακογιάννη, το 2005 αποφάσισε στο ήδη γκρεμισμένο κτίριο να διαμορφώσει το πάρκο με το πάρκινγκ που λειτουργούσε μέχρι τον Ιούλιο. Ο χώρος δε δόθηκε τέτοιος χαρακτηρισμός, αφού ακόμα και τώρα θεωρείται αδόμητος στα χαρτιά. Εκμεταλλευόμενος λοιπόν αυτή την μικρή νομική λεπτομέρεια ο Κώστας Μπακογιάννης έφτιαξε στη θέση του πάρκινγκ σχολεία σε προκατασκευασμένα κτιριάκια. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα και είναι το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 λειτουργόυσε ταβέρνα, ο Αντωνάκης, αυτό το κτίριο δεν αγοράστηκε από τον δήμο και μέχρι σήμερα στέκει εκεί. Είναι ένα ετοιμόροπο κτήριο, που δίπλα ακριβώς έβαλαν το πρώτο προκάτ, και η ερώτηση τώρα είναι εαν με το φωτογραφικό υλικό που θα παραθέσω στη συνέχεια θα πηγαίνατε το παιδί σας σε ένα τέτοιο σχολείο.
Εαν το κτίριο αυτό καταρρεύσει, σχεδόν σίγουρο είναι θα υπάρχει πρόβλημα, δείτε τις φωτογραφίες, που είναι σημερινές και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Εγώ πάντως το παιδί μου δε θα το έβαζα εκεί μέσα.

Latest..

ΑΣΠΙ: Για τη Φωτιά στο ΧΑΔΑ Φυτέματος

ΙΚΑΡΙΑ: Οι απειλές και οι εκφοβισμοί των κατοίκων της περιοχής που έβλεπαν δεκάδες φορτηγά επί σειρά ημερών να ξεφορτώνουν ανεξέλεγκτα υλικά (στρώματα, έπιπλα, κλαδέματα) στη … [Read More...]