Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

ΧΙΟΣ : …καθίσαμε η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης και κάναμε Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) αλλά δεν θα σας το δείξουμε…Θα το καταθέσουμε το 2024!
(Αυτά ανέφερε ο Δ.Σ. Γιώργος Κλιαμενάκης και είναι από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 8/11/2022 κατά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2023 που λήγει και η Δημοτική θητεία).
Αυτή είναι η πολιτική θέση και η πρακτική των παρατάξεων της μειοψηφίας που εκφράστηκε επίσημα και με σαφήνεια από τον «εκπρόσωπο» τους.
Ουδείς αντέδρασε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα λεγόμενα του νέου «πολιτικού ηγέτη» των μειοψηφιών.
Μόνο η Λ.Α.Σ. διαχώρισε τη θέση της και καταχωρήθηκε στα πρακτικά.
Έχουμε εκλεγεί 41 Δημοτικοί Σύμβουλοι (Δ.Σ.) από 7 διαφορετικές Δημοτικές παρατάξεις για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας με διαφορές και αντιθέσεις, αλλά κυρίως με συνθέσεις μέσα από τις θεσμικές λειτουργίες, όπως είναι αυτή του κορυφαίου οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς όμως η «ομονοούσα» πλειοψηφία του Δ.Σ. που αθροίζεται σε 27 από τους 41 Δ.Σ. έχει αντίθετη άποψη.
Τιμωρεί έτσι όλους τους Χιώτες και τις Χιώτισσες.
Στην προηγούμενη δημοτική θητεία η παράταξη του Δημάρχου είχε 25 ΔΣ και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας 16 ΔΣ.
Ο θεμελιώδης κανόνας λειτουργίας των ΟΤΑ διαχρονικά είναι:
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του.
Με την ισχύουσα νομοθεσία από το 2019 για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της απλής αναλογικής, μπορούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να υπερψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω του ότι είναι η πλειοψηφία στο Δ.Σ. Ποτέ άλλοτε δεν συνέβαινε αυτό.
Έχουν την συντριπτική πλειοψηφία και μπορούν να καθορίζουν την τύχη και το μέλλον του Δήμου Χίου. Αρνούνται όμως να το κάνουν. Αρκούνται σε λόγια, θεωρίες και επικοινωνιακά κόλπα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου ετησίως λαμβάνει περίπου 1.000 αποφάσεις.
Τρεις είναι οι σπουδαίες και βασικές, που αφορούν το σύνολο των Δημοτών και την προοπτική του τόπου.

Η ψήφιση των ανταποδοτικών τελών στην οποία φέτος μειώθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, ο συντελεστής από 1,83 σε 1,65 το τ.μ.
Η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος όλων των έργων που είναι 51.000.000 €
Η ψήφιση του Προϋπολογισμού η οποία θα γίνει σε λίγο καιρό

Σε αυτές τις τρεις αποφάσεις αποτυπώνεται το όραμα, η πολιτική βούληση και η αυτοδιοικητική ιδεολογία του κάθε Δημοτικού Συμβούλου και της κάθε παράταξης.
Υπάρχει σαφέστατη πολιτική και αριθμητική άνεση στις μειοψηφίες για να καταθέσουν και να ψηφίσουν ότι κρίνουν καλύτερο και ορθότερο προς όφελος του Δήμου Χίου και των Δημοτών.
Μπορούν π.χ. να μειώσουν όσο θέλουν τα ανταποδοτικά τέλη, να ψηφίσουν τα έργα εκείνα που θα δοθούν περισσότερα χρήματα σε όλα τα χωριά, να προτάξουν τα μεγάλα έργα κατά την κρίση τους και να καθορίσουν την πολιτική ατζέντα για όλη την δημοτική θητεία κλπ.
Ούτε καταθέτουν επίσημη πρόταση, ούτε βεβαίως και ψηφίζουν την μοναδική που κατατίθεται από την Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Δεν έχουν θέσεις, δεν έχουν προτάσεις, δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ προς όφελος των Δημοτών.
Μόνο λόγια, θεωρίες, άρνηση και μηδενισμό των πάντων.
Απαξιώνουν ξεκάθαρα τον θεσμό του Δ.Σ., τους δημότες, τα προβλήματα και τις αγωνίες μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Ο κάθε αιρετός ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ και εκλέγεται για να υπηρετεί το γενικό καλό.
Αυτή την δυνατότητα νόμιμα και θεσμικά την έχουν.
Δεν την εξασκούν, δεν την υλοποιούν, την αποποιούνται.
Δεν πρέπει να είμαστε ολιγαρκείς αλλά απαιτητικοί για την πρόοδο του τόπου μας.
Χρειάζονται πόροι, ευελιξία, πρακτικότητα και συνείδηση ευθύνης στον ρόλο του ο κάθε ένας.
Για να γνωρίζουν οι Δημότες το κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χίου αφορά δεκάδες έργα και δράσεις ύψους άνω των 51.000.000 €
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Οδοποιία Αγροτική και Εσωτερική
Αναπλάσεις
Εξωραϊσμοί
Αθλητικοί χώροι
Κτιριακές υποδομές
Σχολικά κτήρια
Πολιτική Προστασία
Ηλεκτροφωτισμός
Αντιπλημμυρικά
Μεγάλα αναπτυξιακά έργα
Έργα καθημερινότητας
Έργα υποδομών
Αυτά όλα για να υλοποιηθούν, να πάμε ένα βήμα μπροστά και να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός του νησιού μας εργάζονται εκατοντάδες υπηρεσιακοί παράγοντες στα γραφεία, στο πεδίο και δεκάδες αιρετοί στα θεσμικά όργανα για την εξεύρεση χρημάτων και την υλοποίηση τους.
Τίποτα δεν γίνεται από μόνο του.
Ευτυχώς και υπάρχουν όλοι εκείνοι, υπηρεσιακοί και αιρετοί, που προσπερνούν τις μικρόψυχες αντιλήψεις και εργάζονται σε μια εποχή δύσκολη και απρόβλεπτη η οποία σε όλη την Δημοτική θητεία έχει να αντιμετωπίσει τον COVID, το εξοντωτικό ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, την οικονομική στενότητα, τον κακό μας γείτονα με τις μεταναστευτικές ροές που μας στέλνει κάθε τόσο και απειλεί τα νησιά μας, τις πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη και ένα σωρό άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ
Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Latest..

Ουκρανία: Στο Κίεβο χιονίζει και εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΛΗΜΝΟΣ: Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν … [Read More...]

ΕΠΣ Σάμου: Αποτελέσματα αγώνων

ΣΑΜΟΣ: Α΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος - 1η ΑγωνιστικήΑΓΣ Διαγόρας – ΑΨΕΣΚ Αρίσταρχος 1-1ΠΑΣ Ίκαρος – ΑΕ ΒΑΘ. Πανσ/Κού 0-3ΑΣ Κέρκης – Ρεπό Α΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος - 1η ΑγωνιστικήΑΨΕΣ … [Read More...]

Νέα Λίστα Predator από το Documento

ΙΚΑΡΙΑ : Πάντα με τις όποιες επιφυλάξει μπορεί να υπάρχουν, δεν είμαστε δικαστές άλλωστε, ο Κώστας Βαξεβάνης και η δημοσιογραφική ομάδα του Documento αποκαλύπτουν άλλα 33 … [Read More...]

Με 10 παίκτες πήρε διπλό ο Αιολικός

ΛΕΣΒΟΣ: Στην έδρα του Αίαντα Γαστούνης σήμερα ο Αιολικός, την Κυριακή για την 3η αγωνιστική του 4ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής. Σπουδαία νίκη με 10 παίκτες από το 32’ χάρη στο … [Read More...]

Κινδυνεύουν και οι εκλογές

ΙΚΑΡΙΑ : Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης για το Documento Το θέµα πλέον δεν είναι ποιος πιστεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εντός και εκτός των τειχών που έχει στήσει για τη χώρα και … [Read More...]