Πότε θα γίνει η «super» ετήσια φορολοταρία -12 τυχεροί λαχνοί κερδίζουν από 100.000 ευρώ

ΚΩΣ: Η πανδημία και τα lockdown λειτούργησαν ως καταλύτης για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά αυτό που «μετράνε» πάνω απ’ όλα στο υπουργείο Οικονομικών, είναι το πώς περιορίζεται η μικρομεσαία φοροδιαφυγή της καθημερινότητας.
Η τελευταία Έκθεση της Κομισιόν, έδειξε ότι η ούτως ή άλλως μεγάλη «τρύπα», όπου κάθε χρόνο χάνονταν περί τα 5 δισ ευρώ από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ, άρχισε να κλείνει. Έτσι, για την περσινή χρονιά υπολογίζεται ότι η «αιμορραγία» περιορίστηκε στα περίπου 2,4 δισ ευρώ, ενώ για το 2022 υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η «τρύπα» έκλεισε ακόμα περισσότερο, αν κρίνει κανείς από την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών, άρα και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν αναδεικνύονται, όμως, μόνο σε βασικό «εργαλείο» κατά της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία που το ΓΛΚ παίρνει από τις τράπεζες και τα επεξεργάζεται ανελλιπώς από το 2020 και μετά, αποδεικνύουν ότι ο ηλεκτρονικός τζίρος είναι ασφαλής δείκτης για το σύνολο της οικονομίας, επιτρέποντας έτσι το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό σχεδιασμό με σχετική ασφάλεια, άρα μεταξύ άλλων και τον προγραμματισμό έκτακτων μέτρων στήριξης για ευάλωτες ομάδες.
Έτσι, παρά το «φρενάρισμα» της κατανάλωσης ελέω ανατιμήσεων, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν κάμφθηκαν αλλά συνέχισαν να ακολουθούν αναλογικά την πορεία του τζίρου στο σύνολο της οικονομίας. Το Σεπτέμβριο οι ηλεκτρονικές πληρωμές ήταν αυξημένες κατά 22% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, ενώ και το Νοέμβριο- παρά την απουσία των ξένων επισκεπτών- ο ηλεκτρονικός τζίρος ήταν αυξημένος κατά 18,6% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στα 2,76 δισ ευρώ.
Συνολικά στο 12μηνο Δεκέμβριος 2021- Νοέμβριος 2022, τα στοιχεία που έχει στα χέρια το το ΓΛΚ δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές έφτασαν στα πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, επίπεδα των 39 δισ ευρώ, μαρτυρώντας όχι μόνο ότι το λιανεμπόριο αντέχει αλλά κι ότι μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην ψηφιακή εποχή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών «εργαλείων» ελέγχου.
Έρχεται η πρώτη super φορολοταρίαΤο μόνο σίγουρο είναι ότι πέρα από τις νέες εφαρμογές και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες, που εισάγει η ΑΑΔΕ στις σχέσεις της με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, θέλει να κρατήσει «ζεστούς» και τους φορολογούμενους. Και σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει η πρώτη super φορολοταρία, η οποία προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.
Στη συγκεκριμένη κλήρωση, 12 τυχεροί λαχνοί θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ έκαστος, κάτι που σημαίνει ότι θα μοιραστούν κατ’ αρχάς 1,2 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, θα υπάρξουν και τυχεροί λαχνοί που θα πάρουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, που το πλήθος τους θα προσδιοριστεί από το συνολικό χρηματικό ποσό που παρέμεινε αδιάθετο κατά τις μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο.
Σε αυτήν την πρώτη ετήσια κλήρωση συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, κατά τις διενεργηθείσες 11 μηνιαίες κληρώσεις στο διάστημα Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2022. Φορολογούμενοι που έχουν κερδίσει έπαθλο 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση, εξαιρούνται της συμμετοχής στην ετήσια κλήρωση του 2022, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά του χρόνου.
Πέρα από τη super φορολοταρία, λεπτομέρειες απομένουν για τις διατάξεις, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν το bonus για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή appodixi, προκειμένου να καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ, είτε περιπτώσεις πλαστών αποδείξεων είτε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν αποστέλλουν τις αποδείξεις στο Taxis. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι να θεσμοθετηθεί ως κίνητρο, η καταβολή στο φορολογούμενο ποσοστό επί της αξίας της απόδειξης ή του προστίμου για την καταγγελθείσα παράβαση, με “ταβάνι” στα 2.000- 2.500 ευρώ.
<https://www.iefimerida.gr/oikonomia/antistrofi-metrisi-gia-ti-super-etisia-forolotaria

Latest..

Χρ.Στεφανάδης: Παραπλανητική διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων με το όνομα του

ΙΚΑΡΙΑ: Θύμα επιτήδειων φέρεται να έπεσε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, αφού όπως τον ενημέρωσαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων … [Read More...]