Σέντρα στο πιο ακριβό Μουντιάλ της ιστορίας.Σκάνδαλα, δωροδοκίες και εκατόμβες νεκρών πίσω από τη λάμψη του .

ΛΗΜΝΟΣ: Την Κυριακή θα γίνει η σέντρα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Μία διοργάνωση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την ημέρα που ανατέθηκε στη χώρα της Μέσης Ανατολής μέχρι και σήμερα. Αρκετός είναι ο κόσμος που γυρίζει την πλάτη στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα χρήματα, ωστόσο που έχουν ξοδευτεί για την προετοιμασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης προκαλούν ίλιγγο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει οι Καταριανοί έχουν ξοδέψει περισσότερα από 211 δισεκατομμύρια ευρώ για να διοργανώσουν το πιο ακριβό Μουντιάλ στην ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό πως το φετινό Μουντιάλ ξεπερνάει το ποσό που δαπανήθηκε στις υπόλοιπες 21 διοργανώσεις.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του κόστους αξίζει να αναφέρουμε πως ποτέ καμία διοργάνωση δεν ξεπέρασε τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα το Μουντιάλ του 2014 που διεξήχθη στη Βραζιλία ήταν το πιο ακριβό, αφού είχε κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ του 2018 στη Ρωσία είχε κοστίσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλήθεια το Κατάρ θα πάρει πίσω αυτά τα χρήματα; Όλα τα έσοδα από διαφήμιση, τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια πηγαίνουν στη FIFA. Δεν εισπράττουν τίποτα οι διοργανωτές απ’ όλα αυτά. Η FIFA υπολογίζει πως θα έχει κέρδος 3 δισεκατομμύρια ευρώ από εισιτήρια, διαφημίσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Η οικονομία του Κατάρ, λοιπόν, υπολογίζει πως θα βάλει χρήματα στο ταμείο της από τον τουρισμό και τη διαμονή που θα έχει σχέση με τη διοργάνωση. Και πάλι, όμως, δύσκολα θα καλύψει τα έξοδα που έκανε για να μπορέσει να φιλοξενήσει 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα για το Μουντιάλ.

Το νέο σύστημα μετρό που κατασκευάστηκε κόστισε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος των γηπέδων ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο Κατάρ βέβαια είναι της άποψης πως τα περισσότερα από τα 210 δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν για το Μουντιάλ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται και για το πιο ακριβό Μουντιάλ σε διαμονή, εισιτήρια και διάφορες υπηρεσίες. Τα εισιτήρια στην πρεμιέρα ανάμεσα στο Κατάρ και τον Ισημερινό ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φτάνουν στα 2.250. Για τη φάση των ομίλων υπάρχουν εισιτήρια και των 40 ευρώ με το ακριβότερο να είναι στα 800 ευρώ. Στη φάση των “16” το πιο φτηνό εισιτήριο κοστίζει 70 ευρώ, αλλά στα προημιτελικά το πιο προσιτό θα είναι στα 300 ευρώ. Στους ημιτελικούς το φθηνότερο εισιτήριο κοστίζει 500 ευρώ και για τον τελικό της 18ης Δεκέμβρη το φθηνότερο εισιτήριο κοστίζει 750 ευρώ.
Πόσο αξίζει η νίκη της διοργανώτριας χώρας στην πρεμιέρα ενός Μουντιάλ; Στα 7,4 εκατομμύρια δολάρια την κοστολογούν οι εμίρηδες του Κατάρ, ένα ποσό που, σύμφωνα με πολύ σοβαρές καταγγελίες, προσφέρθηκε σε οκτώ παίκτες της εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ για να χάσουν με 1-0, με γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, στην πρεμιέρα της Κυριακής.
Αν επρόκειτο για ένα άλλο Μουντιάλ, σε μια χώρα με ποδοσφαιρική παιδεία, η πρεμιέρα θα είχε ήδη τιναχτεί στον αέρα, οι διωκτικές αρχές θα έκαναν φύλλο και φτερό τις καταγγελίες, η Δικαιοσύνη θα είχε παρέμβει. Οι εθνικές ομάδες που θα συμμετείχαν στο τουρνουά και τα δισεκατομμύρια των ποδοσφαιρόφιλων που θα έβλεπαν τους αγώνες από την τηλεόραση θα ήταν σίγουροι για την αξιοπιστία της διοργάνωσης. Μιλάμε όμως για το Μουντιάλ του Κατάρ, μια διοργάνωση που εδώ και χρόνια έχει αμαυρωθεί από οικονομικά σκάνδαλα, δωροδοκίες και χιλιάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με θύματα οικονομικούς μετανάστες. Η δωροδοκία των παικτών του Εκουαδόρ είναι απλώς ακόμη ένα επεισόδιο, και έτσι η σέντρα θα γίνει κανονικά την Κυριακή.

Τα οικονομικά σκάνδαλα
Χρειάζεται να γυρίσουμε 12 χρόνια πίσω για να βρούμε τα πρώτα ψήγματα διαφθοράς που σχετίζονται με το Μουντιάλ που ξεκινά μεθαύριο. Για την ακρίβεια αυτά εντοπίζονται πριν ακόμη δοθεί η διοργάνωση στο Κατάρ. Τον Νοέμβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παρέθεσε γεύμα στο Ελιζέ στο οποίο παρακάθησαν μεταξύ άλλων ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ήταν πρόεδρος της UEFA και ο τότε πρίγκιπας διάδοχος και νυν εμίρης του Κατάρ, Ταμίρ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί. Αν και κανείς τους δεν παραδέχτηκε το παραμικρό, ο Πλατινί άλλαξε ξαφνικά την ψήφο του και την έδωσε στο Κατάρ, ενώ προηγουμένως στήριζε φανατικά την υποψηφιότητα των ΗΠΑ. Αργότερα είπε κάποια μισόλογα ότι «έλαβε εντολή για το συμφέρον της Γαλλίας» και τελικά συνελήφθη το 2019 για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Μουντιάλ του Κατάρ». Εν τω μεταξύ είχε αποπεμφθεί δια βίου μαζί με τον τότε πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, για άλλο οικονομικό σκάνδαλο που είχε συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στις ιστορίες οικονομικής διαφθοράς και χρηματισμού ανώτερων στελεχών της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μπορούμε να προσθέσουμε το 1,5 εκατομμύριο δολάρια που φέρονται να εισέπραξαν εκπρόσωποι της Αφρικής για να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ, τα 2 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για να εξαγοραστεί η ψήφος του Τζακ Γουόρνερ, ενός άλλου μέλους της επιτροπής που θα αποφάσιζε για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022, και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια που δόθηκαν, σύμφωνα με email, επιστολές και τραπεζικές συναλλαγές που διέρρευσαν, σε άλλα στελέχη της FIFA για να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Κατάρ.
Ακόμα και μεγάλα παγκόσμια media επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν με κάθε μέσο την υποψηφιότητα του Κατάρ. Το 2020 αποκαλύφθηκε ότι το Al Jazeera είχε πληρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια στη FIFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ, τρεις εβδομάδες πριν ληφθεί η οριστική απόφαση για τη χώρα διεξαγωγής του, ενώ λίγο καιρό αργότερα οι Sunday Times αποκάλυψαν ότι το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε δεσμευτεί να καταθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό της FIFA στην περίπτωση που το Κατάρ έπαιρνε τη διοργάνωση.
6.500 νεκροί εργάτες
Το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα. Συνεπώς δεν είχε ούτε το ελάχιστο των ποδοσφαιρικών υποδομών που απαιτούνται για να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο κύπελλο. Τα νέα γήπεδα έπρεπε να κατασκευαστούν και μάλιστα σε χρόνους-ρεκόρ. Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από το Νεπάλ, το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες.
Αν περίμενε κανείς ότι οι εργαζόμενοι σε μια διοργάνωση διεθνούς κύρους και παγκόσμιας ακτινοβολίας θα αμείβονταν με τον αρμόζοντα τρόπο και θα ετύγχαναν της συμπεριφοράς που τυγχάνουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έκαναν τεράστιο λάθος.

Τον Αύγουστο του 2020 οι εμίρηδες του Κατάρ αύξησαν τον μισθό κάθε εργάτη στα 270 δολάρια τον μήνα, από περίπου 200 δολάρια τον μήνα που ήταν μέχρι τότε. Για να γίνει σαφέστερο, οι εργάτες πληρώνονταν αυτό το ποσό για να δουλεύουν πολύ περισσότερο από ένα οκτάωρο την ημέρα, σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και η δουλειά τους έμοιαζε περισσότερο με καταναγκαστική εργασία, καθώς τους είχαν κατασχεθεί τα έγγραφα ταυτοποίησης.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε έκθεση του ότι οι εργάτες «ήταν θύματα συστημικής κακοποίησης. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν εργασία ή να φύγουν από τη χώρα χωρίς την άδεια του σπόνσορά τους».

Το 2013, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι υπήρχε σοβαρή εκμετάλλευση των εργαζομένων «συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης τους να υπογράψουν ψευδή έγγραφα ότι πληρώθηκαν τον μισθό τους ώστε να τους επιστραφεί το διαβατήριό τους».
Ο απολογισμός των 6.500 νεκρών εργατών ήταν απλώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτής της κακομεταχείρισης.

Μουδιασμένοι φίλαθλοι
Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα γνωρίζουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Όποιος νικήσει στο τελικό του, βαμμένου με το αίμα χιλιάδων εργατών, Lusail Stadium θα είναι άξιος πρωταθλητής στο χορτάρι. Όμως το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι για πάντα ένα Μουντιάλ με αστερίσκο. Τα σκάνδαλα και οι θάνατοι των εργατών έχουν ρίξει ένα μαύρο πέπλο στη διοργάνωση. Μολονότι, οι φίλαθλοι δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι θα δουν τους αγώνες, άλλωστε Μουντιάλ γίνεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, ζητούν με ένταση να αναγνωριστούν και να διορθωθούν, όσο γίνεται, τα εγκλήματα αυτής της διοργάνωσης. Σύμφωνα με έρευνα του YouGov για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας, το 73% των φιλάθλων ζητά να δοθεί σημαντικό τμήμα των εσόδων ως αποζημίωση στις οικογένειες των νεκρών εργατών και το 67% ζητά από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του να μιλήσει δημόσια για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Μουντιάλ.
Όταν η διοργάνωση δόθηκε στο Κατάρ και πριν αρχίσει ο καταιγισμός των ειδήσεων για τα οικονομικά σκάνδαλα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό που ξένιζε περισσότερο είναι ότι θα βλέπαμε ένα «χειμερινό» Μουντιάλ. Με όσα μάθαμε τα τελευταία χρόνια αυτό είναι πλέον το μικρότερο κακό του Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Latest..

Μεγάλη ΗΜΕΡΑ σήμερα για τους ΑΓΡΟΤΕΣ!! Πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ- ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2022

ΚΩΣ: Μεγάλη ΗΜΕΡΑ σήμερα για τους ΑΓΡΟΤΕΣ!! Πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ- ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2022 – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! NEWS: Με τη λήξη της … [Read More...]

Διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Γιάννη Χρυσουλάκη για την έναρξη του προγράμματος «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar» στο Πανεπιστήμιο Berkeley το 2023 (1.12.2022)

ΚΩΣ: Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με την διακεκριμένη … [Read More...]

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για να ενταχθεί το έργο της επέκτασης του κεντρικού προβλήτα στο Λακκί της Λέρου στο ΕΣΠΑ»

ΚΩΣ: Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το έργο της επέκτασης του κεντρικού προβλήτα στο Λακκί της Λέρου, για το οποίο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, είχε ζητήσει ενημέρωση … [Read More...]