Σε πλοία οι ευάλωτοι από τη Μόρια – Αντιδράσεις κατοίκων για νέες δομές

ΧΙΟΣ :

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα μετά την καταστροφή.Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δεν έλειψαν οι αναφορές στο δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά και η επανάληψη των τσιτάτων περί ανάγκης κατασκευής κλειστών δομών στη Λέσβο.
Σε πλοία οι ευάλωτοι, στη Μόρια οι υπόλοιποιΣύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, ούτε θύματα και αγνοούμενοι από την χθεσινή πυρκαγιά.
Ο Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν παραμείνει στο ΚΥΤ, ενώ εκείνοι που έμειναν χωρίς στέγη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι περίπου 3.500.
Περίπου 1.000 άτομα, οι πλέον ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο, θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που παραχώρησε δωρεάν ιδιωτική εταιρεία, ενώ αύριο θα πλεύσουν στο νησί και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης.
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στη Λέσβο έχουν ήδη μεταφερθεί σκηνές και άλλα υλικά από άλλα νησιά, ώστε οι υπόλοιποι να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ της Μόριας, σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.
Για την επόμενη ημέρα πάντως, ο Νότης Μηταράκης δε διευκρίνισε πού θα βρεθούν οι νέοι χώροι στέγασης, καθώς πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καλώντας την να υποδείξει τους κατάλληλους χώρους. Σημειώνεται πως ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, τα δύο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού είναι εκείνα που έχουν επιλεγεί για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους, όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.
Ο Νότης Μηταράκης άδραξε την ευκαιρία να προπαγανδίσει εκ νέου τα κλειστά κέντρα κράτησης, δηλώνοντας «παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Ο σεβασμός στην τάξη αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για τη διαδικασία ασύλου. Χρειάζεται να υπάρχει κλειστή ελεγχόμενη δομή για να προσφερθούν ασφαλείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και για τους κατοίκους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πάντως, παρά το ότι δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους αιτούντες άσυλο, απέφυγε να απαντήσει για το εάν οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις φορέων για νέα δομή στη Λέσβο, ζήτησε ρεαλισμό.
Τεστ και για τους κατοίκους ανακοίνωσε ο ΑρκουμανέαςΑπό την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί οι οκτώ από τους 35 διαμένοντες που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ έχει εντοπιστεί και αριθμός των επαφών τους και όλοι έχουν μεταφερθεί στον νέο χώρο υγειονομικής απομόνωσης.
Το γεγονός, πάντως, πως δεν έχουν εντοπιστεί αρκετά από τα θετικά κρούσματα, ουσιαστικά, καθιστά ανούσια τη διαδικασία ιχνηλάτησης.
Αναφορικά με τις ενέργειες του ΕΟΔΥ ο Π. Αρκουμανέας δήλωσε ότι κλιμάκιο πραγματοποιεί τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρονται στη ενδοχώρα, τα οποία και θα τεθούν για λίγες ημέρες σε υγειονομικό περιορισμό.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να περιγραφεί η κατάσταση ως εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές, από αύριο θα ξεκινήσουν εκτεταμένα τεστ και στους κατοίκους της Μόριας.
Τέλος, σημείωσε ότι από αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει στο νησί γιατρούς και νοσηλευτές για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκουςΉδη έξω από το στρατόπεδο Κλιτς έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων. Η δημοτική αρχή εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της για τις προωθούμενες ενέργειες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα συνεργεία του στρατού αποχώρησαν από το σημείο.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η αρχή δεν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: EFSYN.GR

Latest..

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΝΧ

ΧΙΟΣ : Πρόσληψη 3 ατόμων τετράμηνης διάρκειας για την κάλυψη κατεπειγουσών και έκτακτων αναγκών στις λειτουργίες της ΔΕΥΑΝΧ, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισε το … [Read More...]

Η υγειονομική βόμβα του κορονοϊού από τη Μόρια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ – Σχόλιο Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

ΛΕΣΒΟΣ: Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕΗ ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που «φιλοξενούνται» στη νέα δομή του Καρα … [Read More...]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΧΙΟΣ :  Συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, μετά τη καταστροφή από φωτιά του Κ.Υ.Τ. Μόριας και τις εξελίξεις, σε σχέση με  τη … [Read More...]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΝΗΣ ΜΥΡΣΙΝΙΔΙΟΥ 2020

ΧΙΟΣ : Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Μυρτιδιωτίσσης. Την Τετάρτη ώρα 07.00μμ  θα τελεστεί Εσπερινός και Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία. Την Πέμπτη ώρα … [Read More...]