Στα μαλακά οι επτά για το πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς

ΛΕΣΒΟΣ:

Ολα ξεκίνησαν μετά την υποστολή της ελληνικής σημαίας στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, 22 Απριλίου 2018, ώρα 20.15. «Θα πάρουμε πίσω το νησί μας, το έχετε βρωμίσει», «είστε σκουπίδια», «θα πεθάνετε», «κάψτε τους ζωντανούς», «βαράτε», κραύγαζε ένας όχλος περίπου 150 ατόμων. Στόχος τους ήταν μια ομάδα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι για πέμπτη συνεχή ημέρα πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Ακολούθησαν κύματα επιθέσεων εναντίον τους, με πέτρες, μάρμαρα και τούβλα, μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από εκείνη τη βραδιά, ώσπου τον περασμένο μήνα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, αποφασίστηκε η παραπομπή επτά ατόμων για να δικαστούν ως υπαίτιοι των επεισοδίων.Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το πλημμέλημα της βαριάς σωματικής βλάβης με ρατσιστικό κίνητρο. Από τα στοιχεία της υπόθεσης που είναι σε γνώση της «Κ», προκύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το τι εκτυλίχθηκε εκείνη τη νύχτα, τι υποστήριξαν αργότερα αστυνομικοί οι οποίοι τραυματίστηκαν, καθώς και πώς από το πλήθος των επιτιθέμενων παραπέμπονται σε δίκη επτά άτομα.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν έκρινε ότι υπήρχε δόλος των κατηγορουμένων για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, γιατί βάσει του συγκεκριμένου σκεπτικού οι επιθέσεις έγιναν νύχτα, με ελλιπή φωτισμό, υπήρχε απόσταση από τους παθόντες και οι ρίψεις ήταν «τυφλές», χωρίς να στοχεύουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι συνήγοροι των θυμάτων υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να υποβαθμιστεί το κατηγορητήριο σε σχέση με την αρχική δίωξη και θα ζητήσουν αναίρεση του βουλεύματος.
Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, το πλήθος που αντιδρούσε κατά της διαμαρτυρίας των μεταναστών γρήγορα διπλασιάστηκε και έφτασε τα 300 άτομα. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να σχηματίσουν φραγμό για να αποτρέψουν τα επεισόδια, όμως οι επιτιθέμενοι κατόρθωσαν να εκσφενδονίσουν ακόμη και μεταλλικά γαλλικά κλειδιά εναντίον των συγκεντρωμένων. Δύο άτομα που χτυπήθηκαν έχασαν τις αισθήσεις τους, ενώ υπήρξαν και άλλοι τραυματίες. Το επόμενο διάστημα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Μυτιλήνης συνέλεξαν βίντεο από εμπορικά και τραπεζικά καταστήματα και εξέτασαν άλλα που είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες για να ταυτοποιήσουν τους δράστες.
Παράλληλα, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που δέχτηκαν για υποκίνηση των επεισοδίων με διαδικτυακά καλέσματα στο Facebook από ακροδεξιούς, ταυτοποίησαν και μέλη της ομάδας «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης». Στο σχετικό κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία υπήρχε και η αναφορά να είναι «έτοιμοι για όλα». Ωστόσο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι δεν υπήρξε διαδικτυακή παρότρυνση σε ρατσιστική επίθεση.
Από τα επτά άτομα που τελικά παραπέμπονται σε δίκη, όλοι τους ισχυρίστηκαν κατά τις απολογίες τους ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια. Κάποιος υποστήριξε ότι απλώς προσέγγισε τους αστυνομικούς στην πλατεία για να μάθει τι συνέβαινε, άλλος ότι έπινε καφέ δίπλα στην πλατεία μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, ένας μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε ο ίδιος επίθεση διερχόμενος από το σημείo, κάτι που δεν προκύπτει όμως από τα διαθέσιμα στοιχεία. Ολοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, εικονίζονται σε βίντεο και φωτογραφίες να πετούν αντικείμενα κατά των μεταναστών. Ενας, σύμφωνα με τη δικογραφία, φαίνεται να κρατάει γαλλικό κλειδί στο χέρι του, άλλος να αφαιρεί μαρμάρινη πλάκα από τα σκαλοπάτια της πλατείας.
Αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στα επεισόδια εκείνης της βραδιάς κατέθεσαν κατά την προδικασία ότι δεν γνώριζαν ποιος τους πέτυχε και είπαν ότι δέχονταν αντικείμενα και από τις δύο πλευρές. Στο βούλευμα, όμως, αναφέρεται ότι δεν συνάδει με τη λογική να προβαίνουν οι αλλοδαποί σε ρίψεις αντικειμένων και να μη φέρει κανείς από τους ημεδαπούς σωματικές κακώσεις.
πηγη:
Γιάννης Παπαδόπουλος/ 

Latest..

Με τους συναδέλφους μηχανικούς του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν από την Κάλυμνο και την Κω, βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ράμμος και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ιάκωβος Γρύλλης, για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας στα δύο νησιά του νομού μας. Μιλώντας στην εκδήλωση της Κω, ο κ. Γιαννικουρής, εξέφρασε τις θερμές ευχές του, στον κλάδο των μηχανικών και σε όλους του κατοίκους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της ανάπτυξης στο βόρειο συγκρότημα του νομού μας. «Ξέρουμε να σχεδιάζουμε, να μελετάμε και την κάθε λεπτομέρεια, να στοχεύουμε σωστά και βέβαια να μπορούμε στο τέλος να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που οραματιζόμαστε» – σημείωσε ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής στην ομιλία του στην Κω, και υπογράμμισε ότι στη νέα χρονιά, θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Για την χρονιά που πέρασε, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ξεχώρισε τρεις δράσεις για το νησί της Κω: Τη διεκδίκηση του Ναυτικού Ομίλου Το πάρκο του Ποντιακού ελληνισμού ✅Τη συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την ίδρυση της γεωπονικής σχολής. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κω, κ. Φίλιππος Παπανικολάου, ο Διευθυντής του Σβουρένειου ΚΔΑΠμεΑ Κω, κ. Κώστας Χατζηδαυίδ, η εκπαιδευτικός, κα Αποστολία Παπαγεωργίου και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ν.ΑΙ, κ. Πάνος Βενέρης, για τη συμμετοχή τους ως ομιλητές στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την οδική ασφάλεια. Σε ότι αφορά την Κάλυμνο, παρουσία των συναδέλφων του μηχανικών, ο κ. Γιαννικουρής αναφέρθηκε σε 3 δράσεις που υλοποίησε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην περιοχή και συγκεκριμένα: Τον αγώνα για τους Δασικούς Χάρτες Τις μελέτες πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά) για τους οικισμούς Σκάλια και Παλιόνησος για το Δήμο Καλύμνου ✅Τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που μετά από παρέμβαση μας, η Δωδεκάνησος άρα και η Κάλυμνος θα προηγηθεί από άλλες περιοχές της χώρας. Στοχευμένες κοινωνικές δράσεις Στη σύντομη ομιλία του στην κοπή της πίτας στην Κάλυμνο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, δεν παρέλειψε να σημειώσει για ακόμα μια φορά ότι το ΤΕΕ είναι ένα «ζωντανό δημιουργικό κύτταρο» μέσα από την κοινωνία μας και ότι απαιτείται να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που εντάσσονται σε κοινωνικές δράσεις υψίστης σημασίας. Μια από αυτές και η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ημερίδων για την οδική ασφάλεια που προγραμματίζεται να γίνει μετά την Κω και στο νησί της Καλύμνου, σε συνεργασία με τον Έπαρχο κ. Μανώλη Μουσελή και τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Γιάννη Ιακώβου.

ΚΩΣ: Με τους συναδέλφους μηχανικούς του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν από την Κάλυμνο και … [Read More...]

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τις δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

ΛΗΜΝΟΣ: Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, για τις δύο απόπειρες βιασμού.  Το … [Read More...]

ΕΡΙΞΑΝ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΧΙΟΣ : Σύμφωνα με καταγγελία που λάβαμε ασυνείδητος υπάνθρωπος έχει ρίξει φόλες στην ευρύτερη περιοχή του Ρυζαρίου. Ήδη έχουν βρει φρικτό θάνατο δύο γάτες.   … [Read More...]

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νίκος Φανιός ευχαριστεί το Νικόλαο Καλουρής για την κάλυψη των εξόδων επισκευής της πρόσοψης του κτρίου(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Το πρώτο στάδιο της συντήρησης της πρόσοψης του Νοσοκομείου Καλύμνου ολοκληρώθηκε με την επισκευή, τον εξωραϊσμό και την πιστοποίηση στατικότητας του … [Read More...]