Στενή συνεργασία Ελλάδας – Βελγίου για λύσεις στο μεταναστευτικό

ΙΚΑΡΙΑ :

Η Maggie De Block, Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, συναντήθηκε σήμερα τον Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Κουμουτσάκο, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λέσβο, την υποστήριξη του Βελγίου και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης.
Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας-Βελγίου για το μεταναστευτικό, δόθηκε αμέσως μετά την συνάντηση τους:
“Οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, μετά από κάθε κρίση, δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα. Μόνο μια σφαιρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η σαφής καταγραφή της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε κράτους μέλους.
Η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί να αναμένεται.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Βέλγιο συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τις υψηλότερες προσπάθειες. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να συνεισφέρει δίκαια.
Η Ελλάδα ευχαριστεί το Βέλγιο για την απτή υποστήριξή του στην τρέχουσα κατάσταση στη Λέσβο. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να βρουν συνεκτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκφράζουν την ελπίδα ότι το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρέχει λύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις.
Καλούν, επίσης, τα άλλα κράτη μέλη να εκπληρώνουν σταθερά το δικό τους μερίδιο στις κοινές προσπάθειες της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Εάν κάθε κράτος μέλος ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του όπως το Βέλγιο, τότε η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες όπως η Μάλτα και η Κύπρος, δεν θα αντιμετώπιζαν τόσο υψηλή πίεση.
Αντιμετωπίζοντας μια δραματική κατάσταση στη Λέσβο, η Ελλάδα ζήτησε από το Βέλγιο να εξετάσει τις δυνατότητες μετεγκατάστασης ορισμένου αριθμού ευάλωτων αιτούντων άσυλο.
Το Βέλγιο θέλει να επιδείξει περαιτέρω αλληλεγγύη και προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, μητέρες ή ανύπαντρες γυναίκες. Η Ελλάδα θα ενημερώσει το Βέλγιο πώς μπορεί να εφαρμοστεί περαιτέρω η συνεργασία.
Αυτή η προσπάθεια θα είναι επιπλέον της βελγικής δέσμευσης για μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μετά από αίτημα της Ελλάδας νωρίτερα αυτό το έτος, το Βέλγιο είχε ήδη μετεγκαταστήσει άλλους δεκαοκτώ ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι έφτασαν στο Βέλγιο πριν από λίγες εβδομάδες.”
ΕΡΤ

Latest..

Ομόνοια – Ολυμπιακός 0-0

ΙΚΑΡΙΑ : Ο Ολυμπιακός έκανε ένα σωρό τελικές στο ΓΣΠ, αλλά γκολ δεν έβαλε, διότι βρήκε απεναντί του έναν τρομερό τερματοφύλακα και MVP στον αγώνα,τον Φαμπιάνο. Παρόλα αυτά η … [Read More...]

Μ. Κονσολάς: «Η προτεραιότητά μας είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας στον τουρισμό»

ΙΚΑΡΙΑ : «Έχω επιλέξει να μιλάω πάντα με ειλικρίνεια όταν απευθύνομαι στους ανθρώπους του τουρισμού, αλλά και σε κάθε πολίτη. Ο  παγκόσμιος τουρισμός έχει μπει … [Read More...]

Χ. Καφαντάρη: Από «γκάφα» σε «γκάφα» η διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία από πλευράς της κυβέρνησης

ΙΚΑΡΙΑ : Πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό και υπευθυνότητα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άνοιξε τα σχολεία. Με σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών, χωρίς επαρκές βοηθητικό προσωπικό … [Read More...]