Στη Λέρο την Τρίτη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΚΩΣ: Τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια επισκέφτηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μιχαηλίδου Μαρία, συνοδευόμενη από την Αρχαιολόγο κα Κεφαλά Κωνσταντίνα, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη Λέρο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Πατατούκο Σωτήρη.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Νικόδημος, η Πρόεδρος ΔΟΠΑΙΣΑΠ κα Κανάρη Μ., οι Αντιδήμαρχοι κ. Καστής Δ. και ο κ. Γρεκός Κ. και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέρου κ. Έλληνας Χ. Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης συζητήθηκαν τα εξής:
Κάστρο ΠαντελίουΣυμφωνήθηκε η έναρξη διαδικασιών για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της του Δήμου Λέρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδ/νησου, και της Ιεράς Μητρόπολης Λέρου, με αντικείμενο τη συντήρηση, τη φύλαξη, την επισκεψιμότητα και λειτουργία του Κάστρου, την παραχώρηση των εγκαταστάσεων αναψυκτηρίου – εκθετηρίου στο Δήμο Λέρου για την αξιοποίησή τους, καθώς και την κατασκευή εγκαταστάσεων στο θεατράκι που υπάρχει εντός του κάστρου, στα πρότυπα του Θεάτρου Μεσαιωνικής Τάφρου της Ρόδου «Μελίνα Μερκούρη».
Μπούρτζι-ΟχυρόΕπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον και η σύμφωνη γνώμη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κας Μιχαηλίδου αναφορικά με την αναγκαιότητα ανάδειξης και διάσωσης του μνημείου. Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας και ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός ενημέρωσαν αναλυτικά την κα Μιχαηλίδου για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Λέρου η οποία ήδη είναι στη διαδικασία σύναξης σχετικού φακέλου εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, η οποία εκτός από την ανάδειξη και διάσωση του μνημείου θα περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και το δρόμο (από το λιμάνι της Αγ. Μαρίνας μέχρι το μνημείο) που οδηγεί στο οχυρό.
Εκκλησία Αγ. Θεολόγου-Εκκλησία Αγ. Πέτρου,Εκκλησία Αγ. Βαρβάρας,Εκκλησία Αγ. Κιουράς,Ναός Αρτέμιδος
1) Συζητήθηκε η δυνατότητα εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση και περαιτέρω ανάδειξη των εκκλησιών του Αγ. Πέτρου και της Αγ. Βαρβάρας καθώς και του περιβάλλοντος χώρου αυτών.2) Συζητήθηκε το πρόβλημα στατικότητας του φέροντος οργανισμού που υπάρχει στην εκκλησία της Αγ. Κιουράς λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας του πεδίου βολής στο Παρθένι και οι τρόποι αντιμετώπισης των φθορών.3) Συζητήθηκε το θέμα της επισκεψιμότητας, της φύλαξης και πρόσβασης στο κοινό, της εκκλησίας του Αγ. Θεολόγου, η αποκατάσταση της οποίας έχει χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και επιβάλλεται να παραμένει προσβάσιμη στους πιστούς και εν γένει στο κοινό.4) Συζητήθηκε η δυνατότητα εκπόνησης εξειδικευμένης αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάδειξη του Ναού της Αρτέμιδος στο Παρθένι και πιο συγκεκριμένα η μελέτη ανάκτησης των λίθων.
Τέλος, ολοκληρώθηκε το προτεινόμενο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη Λ. στη Λέρο, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τεθούν υπ’όψιν της κας Υπουργού όλα τα ανωτέρω, καθώς επίσης και ο τρόπος ανάδειξης και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αποκατάσταση – ανάδειξη – διάσωση μνημείων του Β’ΠΠ).
Ο Δήμαρχος Λέρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την κα Μιχαηλίδου για την ουσιαστική βοήθεια και το αμέριστο ενδιαφέρον της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και προσωπικά της ίδιας, για την ανάδειξη και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Latest..

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΝΧ

ΧΙΟΣ : Πρόσληψη 3 ατόμων τετράμηνης διάρκειας για την κάλυψη κατεπειγουσών και έκτακτων αναγκών στις λειτουργίες της ΔΕΥΑΝΧ, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισε το … [Read More...]

Η υγειονομική βόμβα του κορονοϊού από τη Μόρια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ – Σχόλιο Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

ΛΕΣΒΟΣ: Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕΗ ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που «φιλοξενούνται» στη νέα δομή του Καρα … [Read More...]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΧΙΟΣ :  Συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, μετά τη καταστροφή από φωτιά του Κ.Υ.Τ. Μόριας και τις εξελίξεις, σε σχέση με  τη … [Read More...]