Συμφωνία ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους μεταξύ 3 χωρών

ΙΚΑΡΙΑ :

Ο Rishi Sunak ανακοίνωσε τη συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρωθυπουργός λέει ότι η κοινή επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας.
Οι χώρες θα αναπτύξουν ένα μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς – που θα τεθεί σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 2030 – το οποίο θα αντικαταστήσει τελικά το αεριωθούμενο Typhoon. Ελπίζεται ότι το νέο Tempest jet θα φέρει τα πιο σύγχρονα όπλα.
Ο κ. Sunak δήλωσε ότι η εταιρική σχέση θα “κρατήσει τη χώρα ασφαλή από τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουμε”, καθώς επισκέφθηκε την Παρασκευή την RAF Coningsby στο Lincolnshire. Δήλωσε: “Είμαστε μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τεχνολογικά προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη”.
Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπτυξης
Οι εργασίες για την ανάπτυξή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη – με στόχο τη δημιουργία ενός μαχητικού αεροσκάφους που θα παρέχει ταχύτητα stealth, θα χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες και ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τον άνθρωπο πιλότο όταν αυτός είναι εξουθενωμένος ή υπό ακραία πίεση. Θα μπορούσε επίσης να πετάξει χωρίς τη συμβολή του πιλότου, αν χρειαστεί, και θα μπορούσε να είναι σε θέση να εκτοξεύει υπερηχητικούς πυραύλους.
Όμως η κατασκευή ενός τόσο πολύπλοκου αεροσκάφους είναι εξαιρετικά δαπανηρή – η ανάπτυξη του αεροσκάφους F35 ήταν το πιο δαπανηρό πρόγραμμα που ανέλαβε ποτέ το Πεντάγωνο – γι’ αυτό η Βρετανία αναζητά εταίρους.
Η Ιταλία συμμετείχε ήδη και η προσθήκη της Ιαπωνίας είναι μια σημαντική κίνηση σε μια εποχή που η Βρετανία οικοδομεί στενότερους δεσμούς με συμμάχους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού που ανησυχούν για μια πιο διεκδικητική Κίνα.
Άλλες χώρες θα μπορούσαν ακόμη να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία εργάζονται ήδη από κοινού πάνω στο δικό τους ξεχωριστό σχέδιο – όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η BAE Systems στο Warton και στο Samlesbury θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του Tempest στη Βρετανία. Η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo είναι μεταξύ των άλλων εταιρειών που συμμετέχουν.
Συμφωνία που αφορά την ασφάλεια και την οικονομία
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο την ασφάλεια αλλά και την οικονομία. Η ελπίδα είναι ότι η ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους θα μπορούσε να δημιουργήσει και να διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες εξαγωγές όπλων.
Πριν από την επίσκεψη στην RAF Coningsby, ο κ. Sunak δήλωσε: “Η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές, θα είναι πάντα ύψιστης σημασίας για την κυβέρνηση αυτή.
“Γι’ αυτό πρέπει να παραμένουμε στην αιχμή της προόδου της αμυντικής τεχνολογίας – ξεπερνώντας εκείνους που επιδιώκουν να μας βλάψουν.
“Η διεθνής εταιρική σχέση που ανακοινώσαμε σήμερα με την Ιταλία και την Ιαπωνία στοχεύει ακριβώς σε αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια της ευρωατλαντικής και της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη.
“Η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών που σχεδιάζουμε θα προστατεύσει εμάς και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τη δύναμη της παγκοσμίως κορυφαίας αμυντικής μας βιομηχανίας – δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σώζοντας παράλληλα ζωές”.
Ο John Healey, σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών, δήλωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη σύμπραξη, αλλά προειδοποίησε για την εκπαίδευση.
“Οι υπουργοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν πώς αυτό ταιριάζει με τα ευρύτερα σχέδια για το μέλλον της RAF, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα αποτρέψουν τις καθυστερήσεις στην εκπαίδευση των πιλότων γρήγορων αεροσκαφών”, είπε.
Ναυτεμπορική
Σχετικά

Latest..

Χρ.Στεφανάδης: Παραπλανητική διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων με το όνομα του

ΙΚΑΡΙΑ: Θύμα επιτήδειων φέρεται να έπεσε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, αφού όπως τον ενημέρωσαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων … [Read More...]