Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία – Τι αναφέρει ο Νίκος Ζούρος

ΛΕΣΒΟΣ:

H ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που εξελίσσεται από το πρωί στις βόρειες ακτές της Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4.9, που σημειώθηκε στις 03.52 σήμερα 7-1-2023.Η σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται περιλαμβάνει πλήθος μικρότερων σεισμών τα επίκεντρα των οποίων βρίσκονται στην περιοχή του Λεπετύμνου ενώ ακολούθησε στις 8.39 δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4.9 και με εστιακό βάθος 10 km.
Η σεισμική ακολουθία καταγράφεται από τους σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και τα στοιχεία αξιοποιούνται από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων για την παρακολούθηση του φαινομένου στη Βόρεια Λέσβο .
Σήμερα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέγραψε πλήθος κατολισθητικών φαινομένων και εδαφικών διαρρήξεων στην πλειόσειστη περιοχή και ειδικότερα στις περιοχές των χωριών Στύψη, Υψηλομέτωπο, Πελόπη, Συκαμιά, Λεπέτυμνο Αργενο, Μήθυμνα και Πέτρα. Οι παρατηρήσεις υπαίθρου βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα σεισμολογικά στοιχεία που αφορούν τόσο τη θέση των επικέντρων όσο και τον μηχανισμό γέννησης των σεισμών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια έρευνα και χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή του ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου στη Βόρεια Λέσβο και έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ρηγμάτων που πιθανά να συνδέονται με την σεισμική δραστηριότητα. Οστόσο το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή όπου τοποθετούνται τα επίκεντρα της σημερινής σεισμικής ακολουθίας είναι σχετικά περιορισμένο και ως εκ τούτου δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά έχουν την ίδια γεωμετρία με την μεγάλη ρηξιγενή ζώνη της Αγίας Παρασκευής και βρίσκονται δυτικότερα από το μεγάλο ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης.
Η παρακολούθηση της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας τις επόμενες ημέρες και η συνέχιση της έρευνας αναμένεται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή.

Latest..

Λήμνος :Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία .Τριακόσια και πλέον άτομα έδωσαν αίμα!(βιντεο+φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ: Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το 3ήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο πολυπληθής σύλλογος αιμοδοτών Λήμνου. Η προσέλευση κατά το τριήμερο … [Read More...]

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]