Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;»

ΛΗΜΝΟΣ:

Τα μέλη της Ομάδας επιστημονικής τεκμηρίωσης, τα σχολεία της πιλοτικής εφαρμογής και οι  διοργανωτές του προγράμματος “Πού κρύβεται η Υψιπύλη;” συμμετείχαν στη διαδικτυακή  συνάντηση αξιολόγησης του Κεφαλαίου Ι, στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Βολογιάννη και Χρυσούλα  Κουκουνάρη, διδάσκουσα και Δ/ντρια αντίστοιχα του 3ου Δημοτικού Μύρινας, Μαρία  Παπαπαναγιώτου, Δ/ντρια Γυμνασίου Μούδρου και μέλος της Ομάδας επιστημονικής τεκμηρίωσης,  και Παρασκευή Τσέτσου, Αναπληρώτρια Δ/ντρια Γυμνασίου Μύρινας· τα μέλη της Ομάδας  επιστημονικής τεκμηρίωσης: Δρ Δέσποινα Δούκα, φιλόλογος, Δ/ντρια του 2ου ΓΕ.Λ. Αγ.  Παρασκευής, Θοδωρής Μπελίτσος, συγγραφέας και πρώην εκπαιδευτικός, Δημήτρης Πλάντζος,  Καθηγητής Αρχαιολογίας· και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών: Αγγελική Τσέλιου, Συντονίστρια  Places & Traces AMKE και Θέκλα Φιλίππου, Πρόεδρος Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου. 
Τη συνάντηση αξιολόγησης χαιρέτισε ο Δρ Γιώργος Μονογιούδης, εκπρόσωπος του Μορφωτικού και  Πολιτιστικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το Κεφάλαιο  Ι του προγράμματος «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» συγχρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό  Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. 
Η συζήτηση βασίστηκε στις απαντήσεις σε δύο ερωτηματολόγια τα οποία οι συμμετέχοντες είχαν  κληθεί να συμπληρώσουν πριν από τη συνάντηση: το ένα απευθυνόταν στους εταίρους υλοποίησης  και το δεύτερο, κατάλληλα προσαρμοσμένο, στις μαθήτριες και τους μαθητές Γυμνασίου που  συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος κατά το σχολ. έτος 2021-22. 
Ο στόχος της αξιολόγησης του Κεφαλαίου Ι ήταν διττός: αφενός να αποτυπώσει την εμπειρία της  πιλοτικής εφαρμογής από την πλευρά των συμμετεχόντων και της ομάδας έργου, και, αφετέρου, να  αναγνωρίσει αδυναμίες και δυνατότητες βελτίωσης για τη συνέχεια του προγράμματος “Πού  κρύβεται η Υψιπύλη;” 
Γενικό συμπέρασμα: Το Κεφάλαιο Ι αξιολογήθηκε ως επιτυχής πιλοτική εφαρμογή μιας καλής  πρακτικής στον χώρο της άτυπης, βιωματικής εκπαίδευσης και της βασισμένης στον τόπο μάθησης,  που κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής αλλά και της ευρύτερης λημνιακής  κοινότητας. Διατηρώντας τον πρωτότυπο αφηγηματικό χαρακτήρα και το αξιόπιστο διαθεματικό  περιεχόμενο, και ενσωματώνοντας τα επιμέρους συμπεράσματα της αξιολόγησης, η εμπειρία αυτή  δύναται να χρησιμεύσει ως οδηγός για τα επόμενα δύο Κεφάλαια, αλλά και για νέες δράσεις,  αντίστοιχης ή μεγαλύτερης εμβέλειας. Τα καλά αποτελέσματα του Κεφαλαίου Ι έρχεται να  επιβεβαιώσει ο μεγάλος αριθμός των σχολείων (συνολικά οκτώ Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΕΕΕΚ  της Λήμνου) που θα συμμετέχουν στο Κεφάλαιο ΙΙ του προγράμματος (σχολ. έτος 2022-23).
Σχετικά με το πρόγραμμα 
Το πρόγραμμα πολιτιστικής εκπαίδευσης “Πού κρύβεται η Υψιπύλη;” υλοποιείται για δεύτερη συνεχή  χρονιά στη Λήμνο. Βασίζεται σε μια ιδέα της Places & Traces η οποία και το διοργανώνει σε  συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Λήμνου, ενώ υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα  ειδικών και τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ. 
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία Κεφάλαια: 
Το Κεφάλαιο Ι υλοποιήθηκε το 2022 (σχολ. έτος 2021-22) με συγχρηματοδότηση από το Γερμανικό  Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Το Κεφάλαιο ΙΙ υλοποιείται το σχολ. έτος 2022-23. Μέρος των δράσεων χρηματοδοτείται από το  ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Σύγχρονου Πολιτισμού για Παιδιά και Εφήβους. To Κεφάλαιο ΙΙΙ προγραμματίζεται για τη σχολ. χρονιά 2023-24. 
Το πρόγραμμα Πού κρύβεται η Υψιπύλη; έχει λάβει την έγκριση των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου για την εφαρμογή του στα Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και  ΕΕΕΕΚ της Λήμνου, κατά το σχολ. έτος 2022-23. 
Για πληροφορίες: 6972004986 (Places & Traces), 6944220288 (Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου) 
Περισσότερα: 
web: ypsipyliproject.gr 
fb: YpsipyliProject 
#YpsipyliProject
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr – στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Tην συλλογή έργων τέχνης του Γιάννη Γιαννέλη – Θεοδοσιάδη γνώρισαν οι μαθητές του Λυκείου Αγιάσου

ΛΕΣΒΟΣ: Στο Παλαιό Δημαρχείο βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, το Λύκειο Αγιάσου. Σκοπός της επίσκεψης των μαθητών ήταν να θαυμάσουν από κοντά τους πίνακες και έργα της … [Read More...]

Κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά: Ένα χρόνο αργότερα, «όλοι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας»

ΛΕΣΒΟΣ: H προσπάθεια να δουν έναν γιατρό, να λάβουν θεραπεία ινσουλίνης για τον διαβήτη, να αναζητήσουν νομικές συμβουλές πριν από τη συνέντευξη ασύλου. Όλα αυτά αποτελούν … [Read More...]