ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Αλχημείες Βορίδη με τις αντισυνταγματικές διατάξεις, για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ

ΛΕΣΒΟΣ:

Αλχημείες  Βορίδη με τις αντισυνταγματικές διατάξεις, για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ
Στις 17 Ιανουαρίου ψηφίστηκαν στη Βουλή εφτά άρθρα στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση (!!!) με τα οποία η Κυβέρνηση επιχειρεί να προσαρμόσει νομοθετικά τη διοίκηση των ΟΤΑ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου (ν. 4623/2019), για την αλλοίωση της σύνθεσης των Οικονομικών επιτροπών και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Τα συγκεκριμένα άρθρα – (τροπολογία που κατετέθησαν την τελευταία ημέρα, για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εκφέρει γνώμη) , δεν απαντούν  ούτε νομικά ούτε πολιτικά με πειστικό τρόπο στην απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τις θέσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αρκετών συνταγματολόγων.
Ενώ δηλαδή επαναφέρουν την πλειοψηφία των σοβαρών αρμοδιοτήτων από τις οικονομικές επιτροπές στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, δεν αλλάζουν την αλλοιωμένη  σύνθεσή τους. Παραθέτουμε εδώ το αντίστοιχο εδάφιο της απόφασης του ΣτΕ (σημείο 22): «Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις.».
Είναι προφανές ότι η τροπολογία Βορίδη δεν καλύπτει το σύνολο  των διατάξεων, άρα παραμένει το σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας των αποφάσεων των οικονομικών επιτροπών.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι μέχρι πρότινος ο «έγκριτος» νομικός κ. Βορίδης ισχυριζόταν :
α. αν δε δημοσιευτεί ολόκληρη η απόφαση και όχι η περίληψη που είχε αναρτηθεί από το ΣτΕ στις 2.12.2022, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ. Ήρθε όμως το ίδιο το ανώτατο δικαστήριο και υπογράμμισε την πάγια νομολογία σύμφωνα με την οποία παράγονται νομικές συνέπειες από την προηγούμενη μέρα της ανακοίνωσης της περίληψης, δηλαδή την 1.12.2022.
β. Ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο τους Δήμους, επειδή οι δύο προσφυγές που εκδικάστηκαν κατατέθηκαν για αποφάσεις Δημοτικών Οικονομικών Επιτροπών, και όχι τις Περιφέρειες. Ο ίδιος όμως διέψευσε τον εαυτό του αφού με την τροπολογία του μετέφερε τις αρμοδιότητες από τις οικονομικές επιτροπές και στα Περιφερειακά Συμβούλια.
Με αυτά τα δεδομένα το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θεωρεί πασιφανές ότι το θεσμικό και πολιτικό θέμα που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ παραμένει. Η μεσοβέζικη λύση του ΥΠΕΣ δε λύνει το ζήτημα  νομιμότητας των αποφάσεων των Ο.Ε. για τις αρμοδιότητες που παραμένουν σ’ αυτές, γιατί δεν άλλαξε η σύνθεσή τους. Παρεμπιπτόντως, την ίδια άποψη έχουν και πολλά μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ που στους Δήμους τους, όλα τα θέματα τα κατεβάζουν στα  Δημοτικά Συμβούλια, όπως επίσης και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου.
Γι’ αυτό επιμένουμε στην πρότασή μας ότι θα πρέπει τα θέματα των Ο.Ε. να συζητούνται στα συμβούλια, για να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα νομιμότητας
 Η απόφαση του ΣτΕ που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (17-2), σχεδόν ομόφωνα, απέδειξε περίτρανα για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση των «αρίστων», των μη «λαϊκιστών». Δικαιώνει απόλυτα πολιτικά τη σφοδρή αντίδρασή μας, που δεν ήταν μια αντιπολιτευτική υπερβολή, αλλά πίστη στις αξίες και τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε υπεδείκνυε και η απόλυτα θεσμική θέση μας για συζήτηση των θεμάτων στα συμβούλια μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η δε αναγκαστική κατά το ήμισυ υποχώρηση του ΥΠΕΣ με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων και ιδιαίτερα η αναγνώριση «του τεκμηρίου αρμοδιότητας» των συμβουλίων (άρθρο 31, παρ. 2), μας δείχνει ότι κανένας αγώνας δεν είναι περιττός.
 
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Υπευθυνος Τμήματος Αυτοδιοίκησης
ΝΕ Λεσβου
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Latest..

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τις δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

ΛΗΜΝΟΣ: Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, για τις δύο απόπειρες βιασμού.  Το … [Read More...]

ΕΡΙΞΑΝ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΧΙΟΣ : Σύμφωνα με καταγγελία που λάβαμε ασυνείδητος υπάνθρωπος έχει ρίξει φόλες στην ευρύτερη περιοχή του Ρυζαρίου. Ήδη έχουν βρει φρικτό θάνατο δύο γάτες.   … [Read More...]

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νίκος Φανιός ευχαριστεί το Νικόλαο Καλουρής για την κάλυψη των εξόδων επισκευής της πρόσοψης του κτρίου(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Το πρώτο στάδιο της συντήρησης της πρόσοψης του Νοσοκομείου Καλύμνου ολοκληρώθηκε με την επισκευή, τον εξωραϊσμό και την πιστοποίηση στατικότητας του … [Read More...]