ΣΥΡΙΖΑ: Ψίχουλα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις μικρές επιχειρήσεις

ΙΚΑΡΙΑ :

Ερώτηση με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χάρη Μαμουλάκη συνυπογράφουν 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την εντελώς ανεπαρκή ενίσχυση ψηφιακής αναβάθμισης των πολύ μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, συνιστά βασικό επίδικο της ελληνικής οικονομίας και καταστατικό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν στο περιθώριο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου, πράγμα που αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους. Σε απάντηση των επικρίσεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2022 πρόσκληση με τίτλο «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ωστόσο, το μέγιστο ύψος της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ με τα οποία υποτίθεται ότι θα αναβαθμιστεί η λειτουργία τους και ο εφοδιασμός τους σε ψηφιακό περιβάλλον και θα ψηφιοποιηθούν και θα γίνουν ασφαλείς οι ηλεκτρονικές τους συναλλαγές.
Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν θα λάβουν παρά ψίχουλα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και η ενίσχυση, που κατά τα άλλα δύναται να αφορά ακόμα και το 90% μιας επένδυσης, δεν θα είναι ικανή να καλύψει παρά ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους ψηφιακής αναβάθμισης των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ερωτάται για τα δεδομένα και τις παραδοχές που τον οδήγησαν να πιστεύει ότι επιδότηση 900 ευρώ επαρκεί για την ψηφιακή αναβάθμιση αυτών των επιχειρήσεων και για το αν σκοπεύει να αυξήσει το ποσό της προβλεπόμενης ενίσχυσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 26 Iουλίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Ανεπαρκής η ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων για ψηφιακή αναβάθμιση από το Ταμείο Ανάκαμψης»
Ένας από τους καταστατικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων ιδιαίτερα σε χώρες και κλάδους που παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διείσδυση νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, από την έναρξη της πανδημίας βασικό επίδικο για την ελληνική οικονομία ήταν η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες παρουσίασης του «Σχεδίου Ελλάδα 2.0» δέχτηκε πλήθος επικρίσεων για την περιθωριοποίηση των ΜμΕ από το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, και σε απάντηση των επικρίσεων που δέχτηκε, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2022  πρόσκληση με τίτλο «Ψηφιακά Εργαλεία MME» με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στη δυνατότητα διείσδυσης τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η έκταση και η φιλοδοξία του προγράμματος αποδεικνύεται κατά πολύ κατώτερη τόσο των περιστάσεων όσο και των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Ποιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Μέσω της δράσης «Ψηφιακά Εργαλεία MME», οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δύναται να λάβουν voucher επιδότησης, κυρίως για αγορά λογισμικού, που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής τους λειτουργίας, την εισαγωγή νέων μορφών υβριδικής εργασίας, τη ψηφιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με πελάτες και συνεργάτες και την ενίσχυση της ασφάλειας στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις  να έχουν ιδρυθεί πριν την 01.01.2022., να έχουν επιλέξιμο ΚΑΔ στη βάση του Κανονισμού 1407/2013 (de minimis) και να απασχολούσαν κατά την περίοδο 01.01.2021-31.12.2021 τουλάχιστον ένα εργαζόμενο, ακόμα και μερικώς.
Παρόλο, όμως, που η ενίσχυση δύναται να αφορά μέχρι και το 90% μιας επένδυσης, για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους (0,01 ΕΜΕ μέχρι και 5 ΕΜΕ) το μέγιστο ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούν στη χώρα μας έως και 9 εργαζόμενους είναι 97,4%. Έτσι, καθίσταται εμφανές ότι στην πραγματικότητα οι περισσότερες δεν θα μπορέσουν να πάρουν παρά «ψίχουλα» από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, στην πραγματικότητα το ύψος της ενίσχυσης επαρκεί μόνο για την κάλυψη του κόστους κάποιας συνδρομητικής υπηρεσίας μηχανοργάνωσης ή εξ αποστάσεως επικοινωνίας, χωρίς όμως οι διαθέσιμοι πόροι να είναι σε θέση επί της ουσίας να καλύψουν π.χ. το κόστος του μετασχηματισμού σε επίπεδο logistics μιας μικρής επιχείρησης ή το κόστος επικοινωνίας ενός ψηφιακού περιβάλλοντος ηλεκτρονικού εμπορίου με την αποθήκη κ.ο.κ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Με βάση ποια δεδομένα και παραδοχές υπολογίστηκε ότι η επιδότηση 900 ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ψηφιακής αναβάθμισης ΜμΕ;Πόσες αιτήσεις αναμένει το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα κατατεθούν για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MME»;Προτίθεται να αυξήσει το ποσό που προβλέπεται για επιχειρήσεις/δικαιούχους που απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική ηλεκτρονική αναβάθμιση τους;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Latest..

Φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας

ΙΚΑΡΙΑ : Φωτιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στο Δίστομο Βοιωτίας. Έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα, … [Read More...]

Οι νταβατζήδες

ΧΙΟΣ : Άντε καλέ! Σιγά! Τι έχουν να κερδίσουν, τα παιδιά σας από κάποιον σαν και εμένα; Κατ’ αρχήν την ώρα που εγώ φεύγω από την αγορά και πάω για το σπίτι, γύρω στις έντεκα και … [Read More...]