Τέλος και οριστικά ο internet explorer

ΙΚΑΡΙΑ :

27 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία ο γνωστός browser καταργείται και αντικαθίσταται πλήρως από τον Microsoft edge σε ότι αφορά τους browser της εταιρείας.
Ήδη βέβαια από το 2015 η αμερικανική εταιρεία είχε αντικαταστήσει το Internet Explorer με τον Microsoft Edge προκειμένου να συμπέσει χρονικά με την κυκλοφορία των Windows 10.Ωστόσο κάποιοι λειτουργίες είχαν παραμείνει στον explorer.Κάποιοι, πολλοί ελάχιστοι (το 0,45% των χρηστών) χρησιμοποιούσαν ακόμα τον explorer, που έχει χάσει την δημοφιλία του από τον google chrome και τον firefox σχεδόν 14 χρόνια, ενώ ο edge παρόλο που έχει ανεβασμένα ποσοστά χρήσης σε σχέση με τον explorer, δεν έχει ακόμα πείσει τους χρήστες του ιντερνετ.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Kinsta, ο Explorer αντιπροσώπευε μόνο το 2% της αγοράς των προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, έναντι 77% για το Google Chrome, 8% για το Safari (Apple) και 5% για το Edge.
Ο Explorer είχε κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 1995.Γρήγορα αντικατέστησε τον πρώτο browser που κυκλοφόρησε στην αγορά , τον Netscape. Το ίντερνετ βέβαια και οι υπολογιστές εκείνης της εποχής δεν είχαν καμία σχέση με τους σημερινούς. To Netscape απεσύρθη το 2003, ωστόσο οριστικά έφυγε από την αγορά το 2008. Οι χρήστες που είχαν μείνει το 2003 ήταν ελάχιστοι. Ωστόσο η netscape σαν εμπορική ονομασία συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα με άλλες δραστηριότητες σχετικές με διαδικτυακές υπηρεσίες.
Ο explorer πρωτοκυκλοφόρησε με τα Windows 95. Γρήγορα πήρε περίπου το 90% των χρηστών και αυτό λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1997 οδήγησε την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε μήνυση προς τη Microsoft για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ιδίως σε ό,τι αφορούσε τον Explorer.
Η προσφυγή κατέληξε το 2001 σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος προέβλεπε ότι η Microsoft δεσμευόταν να μην αναγκάζει τους κατασκευαστές υπολογιστών να αρνούνται να επιλέξουν λογισμικό διαφορετικό από το δικό της. Η εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει να διαθέσει δεδομένα για τα προγράμματά της σε εκδότες λογισμικού, αλλά δεν είχε δεσμευτεί σχετικά με τον Explorer.
Το 2004 πρωτοκυκλοφόρησε το firefox κλέβοντας σημαντικό μερίδιο από την αγορά, το 2008 πρωτοκυκλοφόρησε ο google chrome. Η Microsoft έχασε πολύτιμο έδαφος σε αυτόν τον τομέα. Ο edge βέβαια είναι μια σαφώς βελτιωμένη μορφή, αλλά ακόμα δεν έχει πείσει.
Ο explorer βέβαια θα συνεχίζει να υπάρχει για όσους τον επιθυμούν απλά η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ότι πλέον δεν θα υπάρχουν άλλες ενημερώσεις για αυτόν. Η εταιρεία δίνει όλες τις δυνάμεις της στον edge και αυτό είναι λογικό, το πόσο μπορεί να πείσει θα φανεί τα επόμενα χρόνια.
Για όσους πάντως έχουν μνήμες από παλαιότερα συστήματα υπολογιστών σίγουρα είναι μια στιγμή που δεν περνάει απαρατήρητη, μέσα σε αυτούς και ο γράφων….

Latest..

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Σάμια 2022

ΣΑΜΟΣ: Ανακοίνωση – Δελτίο ΤύπουΣτο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Γραφείου Αθλητισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής«Samia … [Read More...]