Τα νησιά μας στον δρόμο του αειφόρου τουρισμού

ΚΩΣ: Γράφει οΑγαπητός ΞάνθηςΑρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτοραςτου Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ο αειφόρος τουρισμός αποτελεί πλέον την πρόκληση του αύριο.
Σε όλες τις συζητήσεις και τις αναφορές εισάγεται η έννοιά του με δυναμικό και οριζόντιο τρόπο, τουλάχιστον στις περιοχές που τις αγγίζει.
Εκτιμώντας ότι πλέον του 67% των τουριστών ενδιαφέρονται για την οικολογική συμπεριφορά του τόπου φιλοξενίας και το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει «διεισδύσει» ως πλανητικό ζήτημα, έχουμε καθήκον εμείς, στο νησί του Ήλιου, να τον ενστερνιστούμε και να τον εφαρμόσουμε στις τουριστικές δράσεις.
Η πρόταση για την αειφόρο πορεία του νησιού και ειδικότερα στον τομέα του αειφόρου τουρισμού η οποία αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία (93% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τριτογενή τομέα στην περιφέρειά μας) μπορούμε να τη θεμελιώσουμε πάνω σε πέντε Πυλώνες (τα λεγόμενα: 5 Π):1. Περιβάλλον2. Πολιτισμός3. Παιδεία4. Ποιότητα5. Πολιτική.
Πέντε λέξεις ανάλυσης για το κάθε θέμαΤο περιβάλλον αποτελεί για τον τόπο μας, το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η φύση ήταν και είναι (ευτυχώς ακόμη και σήμερα) γενναιόδωρη προς εμάς, ασχέτως εάν εμείς πολλές φορές συμπεριφερόμαστε επιθετικά προς αυτήν. Ένας τόπος γεμάτος ήλιο και νερό, λάμψη και πράσινο. Το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον αποτελούν το παράγωγο της ανθρώπινης παρέμβασης στην προσπάθειά του να κτίσει το δικό του στίγμα. Αυτό το στίγμα για το νησί λέγεται «φως». Ας μην το ξεθωριάζουμε με τις δράσεις μας.
Ο πολιτισμός εκφράζει το προηγούμενο στίγμα το οποίο θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά αλλά (ευτυχώς) είναι και αυτό που παραλάβαμε από τους γονείς μας. Είναι η κληρονομιά που μας προίκισαν οι σοφοί της αρχαιότητας και αποτελούν και μέχρι σήμερα κεφάλαιο αξιών και κανόνων της ανθρωπιστικής συμπεριφοράς και ευθύνης. Αυτό είναι ένα στοιχείο αναλλοίωτο στο χρόνο ελκυστικό, γνήσιο και μοναδικό (brand name).
Η παιδεία περιλαμβάνει την κουλτούρα που διαμορφώνεται από τα άτομα στην πρόκληση του τουριστικού προϊόντος. Ξεκινάει από το ανθρώπινο δυναμικό, την καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης, την εκπαίδευση σαν υποκατηγορία της γενικότερης παιδείας, την αισθητική και τη φόρμα αλλά και τη στάση ζωής απέναντι στο σήμερα με ματιά ανοιχτή για το αύριο.
Η ποιότητα παντού για όλα. Είναι το συγκριτικό μερίδιο ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά. Η υπεροχή της ποιότητας στηρίζεται σε πέντε (5) κατευθύνσεις: 1. Στον πελάτη,2. Στη συμμετοχική διαδικασία,3. Στους δείκτες απόδοσης,4. Στην αλληλοτροφοδοσία προϊόντος, δράσης και τιμών (value for money), και τέλος5. Στη συνεχή βελτίωση, στην προσαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και στην καινοτομία των δράσεων.
Τέλος, η πολιτική ενέχει τη θέση των τελικών αποφάσεων, του δημοκρατικού προγραμματισμού, των επιλογών και της αποτελεσματικότητας. Είναι ο κορυφαίος παράγοντας στις προκλήσεις των καιρών. Είναι: εν αρχή ο λόγος. Όλα αυτά συγκλίνουν σε πράξεις με τόλμη και ελκυστικότητα.

Τα απόβλητα, τα απορρίμματα, η ύδρευση, η προσβασιμότητα, η διαχείριση των ακτών και του περιβάλλοντος, η συμμετοχή των πολιτών/τουριστών, η κουλτούρα, η φέρουσα ικανότητα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της αειφορίας, δηλαδή των νησιών που διεκδικούν τη διαγενεακή ισότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη.
Τα νησιά μας δεν είναι μοναχικά τοπία, σύνολα και αριθμοί αφίξεων τουριστών αλλά είναι ευλογημένοι τόποι, ζώντα οικοσυστήματα φυσικού κάλλους και φιλοξενίας.
Οφείλουν να μετατραπούν από τουριστικούς μονομερείς τόπους άφιξης τουριστών σε ένα βιώσιμο κόσμο μαγείας, πολυμορφικής παρουσίας, σε μια αειφόρο ιδέα.
Το κλάσμα της πραγματικής εμπειρίας με παρανομαστή την προσδοκία πρέπει να καταλήγει μεγαλύτερο ή ίσο του ένα για έναν τουρίστα. Τότε μόνο η εμπειρία θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στον επισκέπτη αλλά και στον τόπο μέσα από ένα ποιοτικό πλαίσιο στην κατεύθυνση του αειφόρου τουρισμού.
Αυτά τα πέντε (5 Π) μπορούν και οφείλουν να βρουν γόνιμο έδαφος στα νησιά μας, γιατί τα νησιά είναι οι σπόνδυλοι του Αιγαίου και όπως εξυμνεί σε μια στροφή ενός ποιήματος, ο Οδυσσέας Ελύτης, το αρχιπέλαγός μας είναι:
«Ο έρωταςΤο καράβι τουΚι η αμεριμνησιά των μελτεμιών τουΚι ο φλόκος της ελπίδας τουΣτον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζειΤον ερχομό».

Latest..

Νέα επίθεση Μουτζούρη: «Η κυβέρνηση ασκεί μπούλινγκ στους νησιώτες -Καμία μπουλντόζα τη Δευτέρα»

ΚΩΣ: «Μια ολόκληρη κυβέρνηση ασκεί μπούλινγκ στους νησιώτες» αναφέρει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζουρης. Ο Κώστας Μουτζόυρης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι 200.000 Έλληνες … [Read More...]

Ενα ολόκληρο γήπεδο χειροκροτούσε τον 9χρονο με νανισμό που έπεσε θύμα bullying -«Η καλύτερη μέρα της ζωής του» [βίντεο]

ΚΩΣ: Τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο 9χρονου με νανισμό που ήθελε να αυτοκτονήσει λόγω bullying. Από τη μία μέρα στην άλλη η ζωή του άλλαξε. Το αγόρι καταχειροκροτήθηκε από ένα … [Read More...]

Βρούτσης: Καμία μείωση στις συντάξεις -Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά, ποιοι θα δουν αύξηση

ΚΩΣ: Καμία μείωση σύνταξης, μόνο αυξήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι με το νέο νόμο για το ασφαλιστικό θα … [Read More...]