Τιμώντας τον Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

ΙΚΑΡΙΑ :

Από τη Σύνταξη
Πολλά γράφτηκαν, τα περισσότερα θετικά, ο Μίκης θεοδωράκης ήταν συμπολίτης μας. Ήταν εξόριστος στην Ικαρία και μέσα από το υλικό που έδωσε στο 902 ο Λεωνίδας Βαρδαρός, μπορείτε να δείτε την τιμή που του έκαναν οι Ικαριώτες όσο ήταν εν ζωή. Ο Μίκης ήταν ο μεγάλος Έλληνας, παγκόσμιο σύμβολο για πολλούς λόγους, που τιμήθηκε στα πέρατα του Κόσμου. Όλα τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολήθηκαν με τον παγκόσμιο Μίκη, έναν άνθρωπο που μπορεί να έκανε και λάθη, αλλά από τις περιγραφές και μόνο ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ο Μίκης τιμήθηκε και από τον Δήμο Ικαρίας και στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η μετονομασία της κεντρικής πλατείας του Χριστού Ραχών σε «Πλατεία ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ».
Μπορεί με τον Δήμο Ικαρίας να υπάρχουν φανερές πλέον πολιτικές διαφορές και το εμπάργκο που επιβάλλαμε λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς της Δημοτικής αρχής να μην μας αφήνει να προπαγανδίσουμε υπέρ του Δήμου, όπως κάνουν άλλοι, και ενδεχομένως καλά να κάνουν, αλλά ωστόσο αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να επεκταθεί. Μήπως μπορούμε το σπίτι των σκορπιών που έχουν γραφτεί χιλιάδες λόγια να γίνει και αυτό μουσείο, μουσείο εξορίστων της Ικαρίας με την ονομασία Μίκης Θεοδωράκης. Δεν ξέρω το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου και αν μπορεί να παραχωρηθεί στον δήμο ή κάποιον άλλο φορέα, αλλά μου φαίνεται μια καλή ιδέα, που αν θέλουν οι τοπικοί άρχοντες ας το συζητήσουν.
Η Ικαρία είναι η δεύτερη πατρίδα του Μίκη, του Μίκη του παγκόσμιου, που ξεκίνησε από την Χίο και έχοντας το μυαλό του πάντοτε στην μεγάλη του αγάπη την Κρήτη, έζησε στο νησί μας, και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Η μετονομασία της πλατείας είναι σωστή και αν ήμουν δημοτικός σύμβουλος (δεν επρόκειται να γίνω ποτέ, ωστόσο μπορώ να κάνω φανταστικούς συνειρμούς) θα την ψήφιζα. Θεωρώ όμως μικρή την πρόταση αυτή και πολύ λίγη για τα δεδομένα του Μίκη, που τιμήθηκε από την ανατολή εως την δύση. Ο Δήμος μπορεί να με απαξιώνει αλλά μέσα από αυτή την σελίδα όσες προτάσεις θεωρώ σημαντικές θα τις κάνω.
Αυτά προς το παρόν
Στέφανος Καραπέτης

Latest..