Τουρκία: Παίρνει κι άλλη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη στήριξη των ευάλωτων προσφύγων -50 εκατ. ευρώ

ΚΩΣ: Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων προσφύγων στην Τουρκία παρέχει η ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό για τη στήριξη των ευάλωτων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην Τουρκία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας, όπως η νομική συμβουλευτική, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και η πρόσβαση σε πολιτική τεκμηρίωση.
Αυτή η χρηματοδότηση παρέχεται επιπρόσθετα στο Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ (ESSN), το οποίο υποστηρίζει επί του παρόντος πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα στην Τουρκία μέσω χρηματικής βοήθειας. Το ESSN τους βοηθά να πληρώσουν για τα ό,τι χρειάζονται περισσότερο, όπως ενοίκιο, μεταφορές, φαγητό ή φάρμακα.
Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ανέφερε ότι «τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία, αλλά δεν θα ξεχάσουμε τους πρόσφυγες στην Τουρκία, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι πιο ευάλωτοι από αυτούς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Το κόστος ζωής και η έλλειψη πρόσβασης σε τακτικό εισόδημα δυσκολεύουν τις ευάλωτες οικογένειες να τα βγάλουν πέρα αναφέρει η Επιτροπή σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει καταβάλει αξιέπαινες προσπάθειες για να τους παρέχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν βαθύτερο χρέος και φτώχεια λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων του κορωνοϊού και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.
Η Τουρκία είχε λάβει 560 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στα τέλη του 2021Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει στις 21 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για την Τουρκία.
Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στη χώρα και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.
Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την εντατικοποίηση για το πρόγραμμα επαναπατρισμού των Σύρων προσφύγωνΠαρόλα αυτά, στις αρχές Μαΐου η Τουρκία είχε κάνει γνωστό πως σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμά της για τον επαναπατρισμό Σύρων εν μέσω ολοένα και πιο εχθρικών συναισθημάτων που επικρατούν στη χώρα απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι γίνονται προετοιμασίες για να μπορέσουν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να επιστρέψουν εθελουσίως στην πατρίδα τους.
Οι κύριες τοποθεσίες που εξετάζονται για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων είναι συνοριακές περιοχές στα βόρεια της χώρας, τις οποίες η Άγκυρα έχει καταλάβει.
Περίπου 500.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Και όλα αυτά, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, είχε γίνει γνωστή η αδιανόητη πρόκληση του Ερντογάν, ο οποίος είχε πει πως «η Ελλάδα πνίγει τους πρόσφυγες, ενώ εμείς τους σώζουμε».
https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-oikonomiki-boitheia-apo-ee-gia-prosfyges

Latest..

Προβολές 7 επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην αίθουσα Πολιτιστικού συλλόγου Κάμπου – Τρίτη 28/6

ΙΚΑΡΙΑ: Το Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών Αιγαίου Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία είναι ένας νέος πολιτιστικός φορέας στο Νομό Σάμου με έδρα τον … [Read More...]

LESVOS THE OTHER AEGEAN – έκδοση 2022

ΛΕΣΒΟΣ: Ολοκληρώθηκε η έκδοση του φετινού καλοκαιρινού φυλλαδίου free press 2022 του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Η έκδοση μαζί  με τις υπόλοιπες εκδόσεις διανέμονται σε … [Read More...]

Μωβ μέδουσες: Η περιοχή στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη έξαρση – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία και Σάμο.

ΛΗΜΝΟΣ: Οι μωβ μέδουσες έχουν εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες και η εμφάνισή τους σε πολλές αποτελεί ένα ζήτημα που προβληματίζει τους λουόμενους, δημιουργώντας πρόβλημα σε … [Read More...]