Τουρκία: Πρώτη σύλληψη δημοσιογράφου με τον νέο νόμο περί «παραπληροφόρησης»

ΚΩΣ: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου στη νοτιοανατολική Τουρκία με την κατηγορία ότι διέδιδε «παραπληροφόρηση», δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του, μια σύλληψη που σηματοδοτεί την πρώτη προφυλάκιση βάσει ενός νέου νόμου για τον οποίο επικριτές του λένε πως απειλεί την ελευθερία του λόγου.
Η σύλληψη έγινε δύο μήνες αφού το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη νομοθεσία, για την οποία το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως θα προστατεύσει το κοινό. Επικριτές λένε πως οι αρχές μπορεί να καταχρασθούν το νόμο για να φιμώσουν τους διαφωνούντες.
Ο Σινάν Αϊγκιούλ, δημοσιογράφος στην επαρχία Μπιτλίς όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, συνελήφθη νωρίς χθες, Τετάρτη, αφού έγραψε στο Twitter πως ένα 14χρονο κορίτσι φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά από άνδρες στους οποίους περιλαμβάνονταν αστυνομικοί και στρατιώτες. Αργότερα απέσυρε την ανάρτηση.
Σε σειρά μηνυμάτων του στο Twitter, ο Αϊγκιούλ ανέφερε πως, αφού είχε κάνει την ανάρτηση για το περιστατικό, ο τοπικός κυβερνήτης του είπε ότι η εν λόγω ιστορία δεν είναι αληθινή.
Ο Αϊγκιούλ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Μπιτλίς, ζήτησε συγγνώμη επειδή δημοσιοποίησε την ιστορία χωρίς να την έχει προηγουμένως επιβεβαιώσει με τις αρχές.
Αργότερα χθες, τοπικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Αϊγκιούλ ενόψει της δίκης του, αποφαινόμενο ότι οι ενέργειές του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φόβο και πανικό μεταξύ του κοινού και θα μπορούσαν να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα, δεδομένου του μεγέθους του ακροατηρίου του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.
Στη δήλωσή του προς το δικαστήριο, ο Αϊγκιούλ ανέφερε πως διόρθωσε το λάθος του αφού μίλησε με τις αρχές, διέγραψε το αρχικό μήνυμά του στο Twitter και δεν είχε την πρόθεση να διαπράξει ένα αδίκημα.
Ο συνήγορος του Αϊγκιούλ, ο Ντιγιάρ Οράκ, δήλωσε πως η προφυλάκιση του πελάτη του ήταν παράνομη.
«Η εφαρμογή της νομοθεσίας…, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά καθ’ όσα γνωρίζουμε, το ότι ερμηνεύθηκε μ’ αυτό τον τρόπο από το δικαστικό σώμα, μας δημιουργεί ανησυχίες ότι παρόμοιες έρευνες και συλλήψεις θα αυξηθούν στο μέλλον», δήλωσε στο Ρόιτερς.
Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως τριών ετών για όποιον διαδίδει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες. Το κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του του MHP υποστηρίζουν πως ο εν λόγω νόμος έχει στόχο να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.
Ο νέος νόμος έχει δημιουργήσει ανησυχίες για περαιτέρω καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία αφού έρευνα του Ρόιτερς έδειξε πώς η πίεση από τις αρχές και η αυτολογοκρισία έχουν μεταμορφώσει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest..

Με τους συναδέλφους μηχανικούς του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν από την Κάλυμνο και την Κω, βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ράμμος και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ιάκωβος Γρύλλης, για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας στα δύο νησιά του νομού μας. Μιλώντας στην εκδήλωση της Κω, ο κ. Γιαννικουρής, εξέφρασε τις θερμές ευχές του, στον κλάδο των μηχανικών και σε όλους του κατοίκους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της ανάπτυξης στο βόρειο συγκρότημα του νομού μας. «Ξέρουμε να σχεδιάζουμε, να μελετάμε και την κάθε λεπτομέρεια, να στοχεύουμε σωστά και βέβαια να μπορούμε στο τέλος να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που οραματιζόμαστε» – σημείωσε ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής στην ομιλία του στην Κω, και υπογράμμισε ότι στη νέα χρονιά, θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Για την χρονιά που πέρασε, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ξεχώρισε τρεις δράσεις για το νησί της Κω: Τη διεκδίκηση του Ναυτικού Ομίλου Το πάρκο του Ποντιακού ελληνισμού ✅Τη συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την ίδρυση της γεωπονικής σχολής. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κω, κ. Φίλιππος Παπανικολάου, ο Διευθυντής του Σβουρένειου ΚΔΑΠμεΑ Κω, κ. Κώστας Χατζηδαυίδ, η εκπαιδευτικός, κα Αποστολία Παπαγεωργίου και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ν.ΑΙ, κ. Πάνος Βενέρης, για τη συμμετοχή τους ως ομιλητές στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την οδική ασφάλεια. Σε ότι αφορά την Κάλυμνο, παρουσία των συναδέλφων του μηχανικών, ο κ. Γιαννικουρής αναφέρθηκε σε 3 δράσεις που υλοποίησε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην περιοχή και συγκεκριμένα: Τον αγώνα για τους Δασικούς Χάρτες Τις μελέτες πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά) για τους οικισμούς Σκάλια και Παλιόνησος για το Δήμο Καλύμνου ✅Τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που μετά από παρέμβαση μας, η Δωδεκάνησος άρα και η Κάλυμνος θα προηγηθεί από άλλες περιοχές της χώρας. Στοχευμένες κοινωνικές δράσεις Στη σύντομη ομιλία του στην κοπή της πίτας στην Κάλυμνο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, δεν παρέλειψε να σημειώσει για ακόμα μια φορά ότι το ΤΕΕ είναι ένα «ζωντανό δημιουργικό κύτταρο» μέσα από την κοινωνία μας και ότι απαιτείται να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που εντάσσονται σε κοινωνικές δράσεις υψίστης σημασίας. Μια από αυτές και η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ημερίδων για την οδική ασφάλεια που προγραμματίζεται να γίνει μετά την Κω και στο νησί της Καλύμνου, σε συνεργασία με τον Έπαρχο κ. Μανώλη Μουσελή και τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Γιάννη Ιακώβου.

ΚΩΣ: Με τους συναδέλφους μηχανικούς του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν από την Κάλυμνο και … [Read More...]

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τις δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

ΛΗΜΝΟΣ: Ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση οκτώ ετών επιβλήθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη, για τις δύο απόπειρες βιασμού.  Το … [Read More...]

ΕΡΙΞΑΝ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΧΙΟΣ : Σύμφωνα με καταγγελία που λάβαμε ασυνείδητος υπάνθρωπος έχει ρίξει φόλες στην ευρύτερη περιοχή του Ρυζαρίου. Ήδη έχουν βρει φρικτό θάνατο δύο γάτες.   … [Read More...]

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Νίκος Φανιός ευχαριστεί το Νικόλαο Καλουρής για την κάλυψη των εξόδων επισκευής της πρόσοψης του κτρίου(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Το πρώτο στάδιο της συντήρησης της πρόσοψης του Νοσοκομείου Καλύμνου ολοκληρώθηκε με την επισκευή, τον εξωραϊσμό και την πιστοποίηση στατικότητας του … [Read More...]