Το αλάτι της γής

ΧΙΟΣ : Στις  27/7 , αργά το βράδυ, τελείωσε ένα τετραήμερο αφιερωμένο στην καταγραφή και ανάδειξη του Λαϊκου μουσικού και χορευτικού πλούτου του Νησιού μας. Για  όσους  συμμετείχαμε  σε  αυτή την προσπάθεια  ήταν ένα τετραήμερο-ξαναβάφτισμα, στο αγίασμα των αξιών και της αισθητικής του Λαϊκού μας πολιτισμού. Οι μουσικοί , οι χορευτές, οι μνήμονες των ανεκτήμητων θυσαυρών της λαϊκής επικής και λυρικής ποίησης , οι ρημαδόροι γλεντηστές και όλοι οι άνθρωποι του τόπου μας , που χρόνια τώρα διασώζουν τα όσια και τα ιερά του λαϊκού μας πολιτισμού, στάθηκαν δίπλα στον Εθνικό μας μουσικολόγο, καθηγητή εθνικομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ Λάμπρο Λιάβα υποστηρίζοντας το ιερό έργο της καταγραφής και ανάδειξης του λαϊκου πολιτισμού της Πατρίδας.Οι πολιτιστικοί σύλλογοι , οι τοπικές κοινωνίες, μα πάνω από όλλους ο αντιπεριφεριάρχης μας κ Παντελής Μπουγδάνος , στήριξε με γεναιόδωρη παρουσία κάθε μορφής, την προσπάθεια αυτή.
Οι ερευνητές του μέλλοντός μας, θα ανατρέχουν με ευγνομοσύνη σε όλους όσους αναφέραμε πιό πάνω, καθώς θα προσπαθούν να ερμηνεύσουν το άγιο μυστήριο της συνεχής παρουσίας του Έθνους μας στον πολιτισμικό χάρτη του κόσμου. Το μυστήριο της ύπαρξης αυτών των υπόγειων απροσδιόριστων ριζών και διαδρομών που τρέφουν την πολιτισμική μας ταυτότητα – ύπαρξη και που καθε τόσο ξεπετούν καινούρια βλαστάρια όπως ο νεαρός τέταρτης γενιάς Ελληνας -Χιώτης Δημήτρης Γιαννιώδης, που με επιστημονική και (ολιγόχρονη) βιωματική προσέγγιση, υποστήριξε το έργο του κ. Λιάβα, τόσο αποτελεσματικά. Επίσης θα ανατρέχουν με ευγνομοσύνη στο “Μουσικό εργαστήρι νέων Χίου” που η προσπάθεια των παιδιών αλλά και των οικογενιών τους, δίνει το σύνθημα και σαλπίζει στην οικουμένη πως τίποτα δεν χάθηκε Πως οι ρίζες μας “ΑΝΘΟΎΝ ΚΑΙ ΦΈΡΟΥΝ ΚΙ ΆΛΛΑ”

Latest..

Ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

ΧΙΟΣ : *Πριν από λίγες εβδομάδες γνωστοποιήθηκε ότι, ο Δήμος θα δημιουργήσει συνεργείο άμεσης-καθημερινής αντιμετώπισης ζητημάτων οδοποιίας στις γειτονίες της πόλης. Μέχρι σήμερα … [Read More...]