Το «Δρομοκαΐτειο» και οι αγίοι Ανάργυροι

ΧΙΟΣ : Πλησιάζει η συμπλήρωση 40 ετών παρουσίας μου στο «Δρομοκαΐτειο», όπου τον Φεβρουάριο του 1981 με «εισήγαγε» στο Δ.Σ. ο αείμνηστος Ανδρέας Λαιμός.Έκτοτε υπηρέτησα σε διάφορες θέσεις και επί 10ετία (σχεδόν) ως Πρόεδρος του Δ.Σ. πάντοτε βέβαια άμισθος.
Με αυτά που γράφω πιο πάνω, θέλω να τονίσω ότι και αρκετές εργατοώρες «ξόδεψα» από την εργασία μου ως Αγγειοχειρουργός και αρκετά με στερήθηκε η οικογένειά μου (κι εγώ βέβαια στερήθηκα αυτήν – μεγάλο λάθος!…).
Όμως, πάλι ξεστράτισα από το θέμα μου, το οποίο θέμα μου ήταν (και είναι) ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Νοσοκομείου μας. Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός είναι δωρεά του τότε Δημάρχου Χίου, Μιλτιάδου Λεωνή Καλβοκορέση, το 1901.
Όταν προ μηνός (περίπου) μας επεσκέφθη με το επιτελείο της η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ζωή Ράπτη, που έχει επιφορτισθεί πλην των άλλων θεμάτων και με τα θέματα Ψυχικής Υγείας, διεπίστωσα ότι έχομε γίνει… διάσημοι στο Υπουργείο της από το σκωπτικό δίστιχο που είχα δημοσιεύσει σε κείμενό μου στην ΕΣΤΙΑ, το οποίο έλεγε: «Σ’αρέσει δεν σ’αρέσει ζήτω ο Καλβοκορέσης» και το οποίο το φώναζαν ρυθμικά οι οπαδοί του στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Και βέβαια η Χίος το 1901 ήταν Τουρκοκρατούμενη, διότι ως γνωστόν ελευθερώθηκε το 1912!…
Έκτοτε φαίνεται ότι το Υπουργείο… ξύπνησε διότι ενέκρινε και στέλνει περί τα 650.000€ που έχομε άμεση ανάγκη!…
Γυρίζοντας πάλι στα του εορτασμού του Ιερού Ναού, δυστυχώς είχαμε πολλά… παρατράγουδα! Από κακή συνεννόηση δεν φάνηκε… παπάς στον (αφ’εσπέρας) εσπερινό, με αποτέλεσμα να ζητήσομε πρώτες βοήθειες από παπά της Περιφερείας μας!
Ακόμα ο Πρόεδρός μας άργησε περί τα 50 λεπτά (πράγμα που δεν το συνηθίζει) και πραγματικά ανησυχήσαμε (…έχομε και κάποια ηλικία).
Τέλος, παρά τις αντίξοες συνθήκες (τα λάθη μας), το πανηγύρι έγινε και τέλειωσε κανονικά, και -παρά τον κορωνοϊό- είχαμε και αρκετό κόσμο στη Θεία Λειτουργία, μου έκανε δε εντύπωση το γεγονός ότι κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων… ουκ ολίγοι, ασθενείς και υγιείς.
Παράλειψή μας ήταν ότι δεν… επισκεφθήκαμε τις προτομές του Ζωρζή (Γεωργίου) και της Ταρσής (Αναστασίας) Δρομοκαΐτη και να πούμε τις συνήθεις ευχές (ένα μικρό μνημόσυνο).
Καλό είναι να μη χάνομε το «τυπικό» που είναι άλλωστε μέσα στα ήθη και τα έθιμά μας!…
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω την εγκατάλειψη του Ιερού Ναού από το Κράτος, παρά τις προσπάθειες πολλών Διοικητικών Συμβουλίων κατά καιρούς.
Παρά το γεγονός ότι και χρήματα είχαν ευρεθεί, εντούτοις η Αρχαιολογική Υπηρεσία μας απηγόρευσε την ανακαίνιση του Ιερού Ναού και την αναπαλαίωση των εικόνων λόγω ατελούς μελέτης.Κλείνω, διερωτώμενος μήπως μας εγκατέλειψε ο Θεός (ζητώ συγνώμη και από εσάς και από το Θεό!…).
Υ.Γ.: Έγινε κι αυτό. Ο σεισμός!!! Περιμένω «νέα» από τη Χίο, τι έγινε η ετοιμόρροπη οικία του Δρομοκαΐτη!…

Latest..

Στο &.κόκκινο&. και πάλι…613 διασωληνωμένοι, 89 νεκροί και 2.186 νέα κρούσματα – Ενημέρωση Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου

ΛΕΣΒΟΣ: Νέο θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων με κορονοϊό καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης (613), ενώ σταθερά άνω των 2.000 κυμαίνονται και τα ημερήσια … [Read More...]

Ευχαριστίες Δήμου Μυτιλήνης, διά του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, για την δωρεά 400 βιβλίων προς την Δημοτική Βιβλιοθήκη

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Δήμος Μυτιλήνης, διά του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη, εκφράζει δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Κ.Ι.Π.Κ.Ε για την δωρεά 400 βιβλίων, … [Read More...]

Ώρα ευθύνης για τις ιχνηλατήσεις

ΧΙΟΣ : Ακούγοντας από την μία τον αντιπεριφειάρχη Υγείας να μας λέει ότι στη Χίο δεν γίνονται ιχνηλατήσεις και από άλλη τον κ. Παπαληό να λέει στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι θα … [Read More...]

Απάντηση της διοίκησης του Γ. Ν. Σάμου σε συκοφαντική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΣΑΜΟΣ: Γράφτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2020. Δημοσιεύτηκε στο Κοινωνία Ως απάντηση στη συκοφαντική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί λειτουργίας των προγραμματισμένων … [Read More...]

&.Τι θα πουν λοιπόν οι κύριοι της ΝΟΔΕ και ο κύριος  Αθανασίου  σε όλο αυτόν τον κόσμο που αφήνουν εκτός ενίσχυσης; &.

ΛΕΣΒΟΣ: Με την ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ  Λέσβου όπως και ο κ. Αθανασίου εξακολουθούν να παραπλανούν και να  κοροϊδεύουν τον αγροτικό κόσμο υποτιμώντας  την … [Read More...]