Το Ιωνικό κολυμβητήριο πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει και όχι να απωθεί

ΧΙΟΣ :  Με αφορμή όσα ακούγονται και γίνονται ή δεν γίνονται θέλησα να εκφράσω κάποιες σκέψεις και στοιχεία σχετικά με ότι ακούγεται και λέγεται, για την άρση των παρεξηγήσεων και τη ορθή πληροφόρηση. Με λύπη μου έμαθα πριν λίγες ημέρες την οριστική ματαίωση της επίσκεψης πολυπληθούς ομάδας επίλεκτων αθλητών κολύμβησης, προπονητών και συνοδών οι οποίοι επρόκειτο να έρθουν για προπονητικό Καμπ στη Χίο και το Ιωνικό κολυμβητήριο της ημέρες της μεγάλης εβδομάδας.
 Παράλληλα έγινα δέκτης σχολίων και παραπόνων λόγω της πενταετούς ενασχόλησης με το Ιωνικό κολυμβητήριο, καθώς ισχυρίζονται ότι η εικόνα του Ιωνικού τον τελευταίο καιρό δεν είναι και τόσο κολακευτική. Θα είναι χαρά μου αν αυτά υπάρχουν να βρεθεί λύση το συντομότερο. Πάντα υπήρχαν προβλήματα και πάντα υπάρχει λύση.
 Όσον αφορά το αίτημα για το καμπ ήταν συνέχεια της περσινής πετυχημένης προσπάθειας και συνέπεια της υπόσχεσης καταξιωμένου προπονητή του χώρου του υγρού στίβου πως εφέτος θα ερχόταν πολύ περισσότερα άτομα. Οι συνθήκες πέρσι τους φάνηκαν ιδανικές και προχώρησαν στη οργάνωση της επίσκεψης όμως λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο αφού δε βρήκαν τη απαιτούμενη ανταπόκριση με αποτέλεσμα όπως αναφέρω παραπάνω να ματαιώσουν το ταξίδι.
 Όπως θα γνωρίζεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή Μ. Βουρνού και τη διοίκηση του ΝΠΔΔ Δ. Χίου καθώς και με την υποστήριξη άλλων φορέων(Ομάδων, Περιφέρειας) αλλά και αυτή του προσωπικού έγινε δυνατόν να φιλοξενήσουμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις πολύ σπουδαία αθλητικά γεγονότα αλλά και να προσελκύσουμε επισκέπτες για προπονητικά καμπ.
 Ο σκοπός ήταν η προσέλκυση αθλητών και συνοδών στο νησί, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του αθλητικού χώρου, η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με κορωνίδα το Ιωνικό κολυμβητήριο.
 Αυτό αποτελεί εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη επένδυση στον αθλητικό τομέα όχι μόνο στη Χίο αλλά και μια από τις μεγαλύτερες σε πανελλήνιο επίπεδο αφού όπως θα γνωρίζετε μόνο εκεί μπορούμε λόγω του μεγέθους του να προσελκύσουμε μεγάλες και πολυπληθείς αθλητικές διοργανώσεις.
 Για το λόγο αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που το Ιωνικό Κολυμβητήριο και η Χίος προτιμήθηκε και εφέτος από την ΚΟΕ για την τέλεση του Final 4 του κυπέλου Πόλο ανδρών.
Έτσι μπήκαν μια σειρά στόχοι και αναζητήθηκαν μια σειρά οφέλη.
α. Πρώτο και σημαντικότερο ήταν να μπει η Χίος στο χάρτη των σπουδαίων διοργανώσεων. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικά ζωτικό είναι να ξέρουν ότι ένα ακριτικό νησί διοργανώνει τέτοιου μεγέθους γεγονότα και την επισκέπτονται προσωπικότητες με μεγάλο κύρος.
β. Η επαφή των αθλούμενων με αθλητικά γεγονότα και αθλητές παγκοσμίου επιπέδου με σκοπό την αναβάθμιση του αθλητικού προϊόντος.
γ. Η προσέλκυση επισκεπτών που θα τόνωνε την τοπική αγορά.
δ. Η δημιουργία συνθηκών αναγκαιότητας για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων.
Για τα παραπάνω συνεργάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοί με τα γνωστά αποτελέσματα δηλαδή.
α. την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί,
β. τον παράλληλο σχεδιασμό νέων αθλητικών χώρων,
γ. την αναζήτηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν καθώς και τον εμπλουτισμό τους, με το ποσό των 8,5εκατομυρίων € περίπου. Σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που ήδη έχουν δαπανηθεί από ίδιους πόρους.
 Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο με κανένα τρόπο. Το πρώτο που υλοποιήθηκε και σχετικά γρήγορα ήταν η εγκατάσταση νέου συστήματος χρονομέτρησης (swiss timing) στο Ιωνικό που αυτομάτως το έφερνε μέσα στα δυο ή τρία στη χώρα μας που έχουν εξοπλισμό επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος (τέτοιον εξοπλισμό δε έχει ούτε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο υγρού στίβου) καθιστώντας το περισσότερο ελκυστικό για τέλεση αγώνων και προπονήσεων υψηλού επιπέδου.

 Συγχρόνως προχώρησε και το μεγαλύτερο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Ιωνικού ή οποία όμως καθυστερεί αδικαιολόγητα και η οποία όταν ολοκληρωθεί θα καταστήσει βιώσιμη την λειτουργία του και θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση πόρων.
 Λένε ότι για κάποια απ’ αυτά υπάρχουν μόνο αριθμοί. Ασφαλώς και δεν είναι έτσι, υπάρχουν χρήματα δεσμευμένα γιατί έτσι επέτρεπε η διαδικασία, ακολουθήθηκε η ενδεικνυόμενη πορεία και ο σωστός τρόπος ανάλογα την περίπτωση.
 Στο παραπάνω αναφερόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 2.900.000€ που έχει δεσμευθεί με συγκεκριμένες αποφάσεις, εντάσσεται δε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το ΒΑ Αιγαίο και ειδικότερα αφορά:
Τα ποσά έχουν δεσμευτεί με ξεχωριστούς κωδικούς για τα υποέργα:
1. Το μηχανολογικό εξοπλισμό του Ιωνικού Κολυμβητηρίου.
2. Το γήπεδο του Εφήβου.
3. Το γήπεδο των Θυμιανών
4. Το γήπεδο Αγίου Γεωργίου και
5. Το γήπεδο της Συκιάδας-Λαγκάδας.
 Όλα τα έργα έχουν μια δυναμική η οποία ξεκινάει από τη στιγμή που υπάρχουν σαν σκέψη, χρηματοδοτούνται, μελετιούνται, περνούν σε διαδικασία δημοπράτησης και υλοποιούνται και πάντα ανάλογα με το φορέα χρηματοδότησης ή υλοποίησης τους. Πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια και συνέπεια στη διαδικασία εκτός αν αυτό διακοπεί από κάποιον που δεν τα θεωρεί απαραίτητα ή δεν έχει την ικανότητα να εξελίξει και να ολοκληρώσει. Δυστυχώς δεν γίνεται αυτόματα ή με μαγικά ότι συλλάβουμε σαν σκέψη ή υπάρχει ήδη η αναγκαιότητα του. Υπάρχει μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα και πρέπει να διεκπεραιωθεί και να ακολουθηθεί. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα.
 Τα προβλήματα γίνονται ένα αξεπέραστο τείχος αν δεν θέλεις να τα λύσεις.
 Υπήρχε λοιπόν σχέδιο και θέληση για άλλη προοπτική. Αντί να ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας, είναι καλύτερο να στρωθούν στη δουλειά και να συνεχίσουν αξιοποιώντας αυτό που ήδη υπάρχει και θα ωφελήσει τη Χίο και τους κατοίκους της.
 Υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα (πράγμα που είναι το πιο σημαντικό γιατί όπως θα γνωρίζεται χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνεται τίποτα) με κωδικούς ανά αθλητική εγκατάσταση και πρέπει αξιοποιώντας τον κόπο όσων δούλεψαν γι’ αυτό να τα αξιοποιήσουμε αλλιώς η ανικανότητα και η αποτυχία θα είναι ανάλογη του ποσού που έχει εξασφαλιστεί. Μην υποτιμάτε τη δουλειά αυτών με τους οποίους πρέπει να συνεργαστείτε. (τα στοιχεία στη διάθεση του καθενός αν και δε είναι κρυφά, άρα μην εκτίθεστε).
 Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι περνούν την ώρα τους και αντί να ασχολούνται με τα σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, κατηγορούν την προηγούμενη Δημοτική αρχή γιατί εντάχθηκαν έργα περισσότερα απ αυτά που μπορούν να υλοποιήσουν προχωρώντας σε μελέτες και δημοπρατήσεις, ας είναι θα τα ακούσουμε και αυτό.
 Ας αφήσουν τις πολιτικές, ενδοπαραταξιακές, κομματικές ή διαπροσωπικές ιδιοτέλειες,(σ’ αυτά είμαστε πρωταθλητές αλλά δεν οδηγούν πουθενά.
 Θα ήμουν ευτυχής λοιπόν, αν ο καθένας κάνει τη δουλειά για την οποία είναι αρμόδιος, υπηρετώντας τον τόπο και όχι πρόσωπα ή παρατάξεις ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, όποιος και αν είναι αυτός.
 Το όφελος που θα προκύψει θα είναι συλλογικό όπως συλλογική ήταν και η δουλειά που οδήγησε μέχρι εδώ, υπάρχει δρόμος ακόμη και όλοι γνωρίζουμε ότι η δυναμική εκτέλεσης των έργων απαιτεί συνεργασία, ικανότητα, συνεχή δουλειά και επαγρύπνηση μέχρι την ολοκλήρωση.
 Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο ας υποστηρίξουμε ότι ενισχύει τη ζωή μας σ’ αυτόν τον τόπο αξιοποιώντας ότι συγκριτικό πλεονέκτημα έχουμε, είναι σίγουρο ότι μπορούμε.  

*O Νίκος Λαμπρινούδης είναι τ. Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δ. Χίου

Latest..

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΞΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ &.ΟΜΟΦΩΝΑ&.

ΧΙΟΣ : Ο Γ. Ξενάκης κατέθεσε δική του πρόταση για την ίδρυση της Νέας Δομής που θα στεγάσει τους μετανάστες και διαφοροποιήθηκε από τον Συνδυασμό του, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον … [Read More...]

Με αφορμή την ερμηνεία της περίφημης φράσης του Επιταφίου “Φιλοκαλούμεν τε μετ’ εὐτελείας καί φιλοσοφοῡμεν ἄνευ μαλακίας”

ΧΙΟΣ : Αν και έχουμε ξανά-ασχοληθεί με την περίφημη και μοναδική – πιστεύω – φράση που εκφωνήθηκε στον “Επιτάφιο” του Περικλή κατά το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου τον … [Read More...]

ασ

ΧΙΟΣ : Την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, για προσθήκη … [Read More...]

Πέθανε η Κική Δημουλά

ΛΕΣΒΟΣ: Την τελευταία της πνοή άφησε, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, σε ηλικία 89 ετών, η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά η οποία, το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν, σε … [Read More...]