Το καντηλάκι αχνόφεγγε στα εικονίσματα

ΧΙΟΣ : Τα χρόνια ήταν δύσκολα, όμως η ζωή μας κυλούσε ήσυχα, απολαμβάνοντας το αμέριστο ενδιαφέρον του πατέρα και τη ζεστή αγκαλιά της μάνας. Δεν μας έλειπε τίποτα, είχαμε πλούσια τα ελέη του Θεού. Είμαστε μικρά παιδιά, μπορούσαμε όμως να αντιληφθούμε την προσήλωση των γονιών μας και των συγχωριανών μας στις θρησκευτικές και τις κοινωνικές παραδόσεις.Οι σχέσεις μας με τους γείτονές καλλιεργούσαν στις ψυχές μας τη διάθεση για συνύπαρξη και αλληλεγγύη. Χαραγμένες στο μυαλό μας μένουν οι τακτικές βεγγέρες με τα πειράγματα, τα αστεία, ακόμα και τα ανώδυνα κουτσομπολιά.
Θυμάμαι το δέος που ένιωθα όταν αναλάμβανα το χρέος να επισκεφτώ την εκκλησιά μας, του Άγιου Γιάννη, κοντά στο λιβάδι του χωριού, για να ανάψω το καντήλι. Φοβόμουνα λίγο στην αρχή όταν ξεκλείδωνα την πόρτα και διαπίστωνα την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε στο εσωτερικό. Έβλεπα τις εικόνες των Αγίων στο τέμπλο και αισθανόμουν ότι η ματιά τους με διαπερνούσε. Ακολουθούσε η διαδικασία για το άναμμα του καντηλιού. Συμπλήρωνα την ανάλογη ποσότητα λαδιού στο γυάλινο δοχείο και στη συνέχεια τοποθετούσα τον καλάθρωπα στο καντηλέρι, ώστε να τροφοδοτείται με λάδι και να αχνοφέγγει στον γύρω χώρο.
Την ίδια διαδικασία είχα μάθει από τη μάνα μου όταν άναβε το καντήλι μπροστά στα εικονίσματα που είχαμε στο υπνοδωμάτιό μας. Πριν να πέσουμε στο κρεβάτι απαραίτητη ήταν η προσευχή μας μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς και του Χριστού. Το φως του καντηλιού μας συντρόφευε ώσπου να κοιμηθούμε.
Επεξηγήσεις:
Καλάθρωπας = το άνθος από φυτό του καλοκαιριού. Αντικαθιστούσε το φυτίλι στο καντήλι.
Λιβάδι = Έτσι λέγαμε την πλατεία του χωριού. Εκεί γίνονταν τα γλέντια μετά από τους γάμους, αλλά γιορτάζαμε και τα έθιμα των Αποκριών. Πολλές φορές στήνονταν ολονύχτια γλέντια, τα λεγόμενα πανηγύρια.

Latest..

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο την αναγέννηση της χώρας με την κοινωνία στο προσκήνιο»

ΙΚΑΡΙΑ: Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και το σύνθημα “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό”, υποδέχθηκαν οι 5000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον Νίκο Ανδρουλάκη, πριν από … [Read More...]

Κατιμέρια ανεβατά από τη Λήμνο

ΛΗΜΝΟΣ: Η κ. Μαρία Μαρκάκη-Γκαράλη ξέρει από καλό κρασί. Στο οικογενειακό οινοποιείο τους στο Κουρούνι της Λήμνου παράγουν μοναδικά κρασιά με βάση τις ντόπιες … [Read More...]

Κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και σταθμούς αυτόματης φόρτισης ανακοίνωσε ο Δήμος Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ: Εγκρίθηκε κι έλαβε Απόφαση Ένταξης ένα ακόμα έργο που διεκδίκησε ο Δήμος Ικαρίας μέσα από την Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε … [Read More...]