Το νέο τοπίο στις Ενοπλες Δυνάμεις – Σενάρια για αύξηση της θητείας και τι θα αγοράσει η Ελλάδα

ΚΩΣ: Ανοιχτό άφησε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, αλλά μόνο στον Στρατό Ξηράς, στον οποίο οι νέοι σήμερα υπηρετούν 9 μήνες.
Είναι πλέον φανερό, ότι λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αλλά και στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδίου θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές και στη θητεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν το απέκλεισε σημειώνοντας: «Η στρατιωτική θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών». Είναι δηλαδή ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης στον Στρατό Ξηράς, ώστε από 9 μήνες που είναι σήμερα να γίνει 12 μήνες. Σημειώνεται ότι η θητεία σε ΠΝ και ΠΑ είναι 12 μήνες. Δηλαδή με μία αύξηση στον Στρατό Ξηράς θα υπάρχει εξίσωση και στους τρεις κλάδους.
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 όπως συμβαίνει σε Ισραήλ και Κύπρο. Πρόκειται για μέτρα που έχουν εισηγηθεί εδώ και χρόνια στην πολιτική ηγεσία οι επιτελείς του «Πενταγώνου» με στόχο την ενίσχυση του δυναμικού και την ισορροπία στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που το 2009 είχε μειώσει τη θητεία στον Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες. Πάντως τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει σ’ ένα μοντέλο επαγγελματικού στρατού αφού ανακοίνωσε 16.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) σε βάθος 5ετίας. Προσλήψεις ΕΠΟΠ θα γίνουν μετά από 10 χρόνια και στόχος είναι να ανανεωθεί το «γηρασμένο» δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: tanea.gr
Μάνος Χαραλαμπάκης

Latest..

Περιφέρεια Κρήτης: Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από 3.000 έως 40.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις

ΚΩΣ: Ενισχύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Κρήτης θα δώσει η Περιφέρεια, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης), Η δημόσια χρηματοδότηση … [Read More...]

Για ποιους υπάρχουν ευκαιρίες για πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 έως το τέλος του 2021 [πίνακες & παραδείγματα]

ΚΩΣ: Ευκαιρίες για πλήρη σύνταξη  πριν από τα 62 έχουν για ένα 15μηνο οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, των Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών, αλλά και σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Μέχρι και το … [Read More...]

Η στιγμή που το μπουρίνι «χτυπά» την Καλλονή Λέσβου -Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ξεριζώθηκαν δέντρα

ΚΩΣ: Σφοδρή είναι η κακοκαιρία τη νύχτα στη Λέσβο, καθώς το δυνατό μπουρίνι που ξέσπασε, προκάλεσε πολλές ζημιές και προβλήματα. Στο νησί χτυπούν δυνατοί άνεμοι, ενώ η βροχή έπεφτε … [Read More...]