ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ :
Το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ Νόστος στη Χίο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2017 ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η μονάδα παρέχει υπηρεσίες σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα με τα ναρκωτικά και τις νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο), καθώς και υποστήριξη στο οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των προαναφερθέντων ατόμων.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στο απόρρητο, χωρίς λίστες αναμονής, δεν χορηγούνται υποκατάστατα (στεγνό Πρόγραμμα) και βασίζονται στην οικειοθελή συμμετοχή των ατόμων.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο, το χρονικό διάστημα που λειτουργεί έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 250 άτομα, μέσω ατομικών συναντήσεων και ομάδων θεραπείας. Η μονάδα εκτός από το έργο της στη θεραπεία και την μείωση βλάβης καλύπτει ανάγκες και στο πεδίο της ενημέρωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Μέσα στα 2,5 χρόνια περίπου λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Χίου, περισσότερα από 1000 άτομα συμμετείχαν στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.
Το ΚΕΘΕΑ συμμετέχει και στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών με το σύνθημα «Στάσου Πλάι μου». Δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού η φετινή καμπάνια βασίζεται στην αντίθεση που υφίσταται ανάμεσα στην απομόνωση/απόσταση ως μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την εγγύτητα/σχέση ως κρίσιμα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.
Είναι σημαντικό, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, λόγω κορονοϊού να μην ξεχνάμε την σημασία που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, η επικοινωνία, η αλληλεγγύη, το μοίρασμα, η αποδοχή και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, τόσο για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, όσο και για την στήριξη του ατόμου για κινητοποίηση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη. Η χρήση και κατάχρηση ουσιών είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους και ο καθένας από την θέση του και τον ρόλο του είναι σημαντικό να του δίνει την σημασία που χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Υιοθέτηση συμπεριφορών και στάσεων που ενισχύουν τον στιγματισμό, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν συμβάλουν στην απεξάρτηση των ατόμων, αλλά αντίθετα τα καθηλώνουν στην εξάρτηση.

Latest..

Π. ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΣ ΣΕ ΜΗΤΑΡΑΚΗ: ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΛΛΑ ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΚΕΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

ΧΙΟΣ : Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνου: "Ανεκμετάλλευτη εξακολουθεί να αφήνει η κυβέρνηση τη δική της επιτυχία δραστικής μείωσης των μεταναστευτικών ροών στο … [Read More...]

Τελικά υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας; Τι θα γίνει όταν επανέλθουν οι ροές;

ΛΕΣΒΟΣ: Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Περιφερειάρχης διαμηνύει: «Καμία νέα δομή-πλήρης αποσυμφόρηση- κλείσιμο υπαρχουσών δομών». Αν υπολογίσουμε ότι με το καλύτερο δυνατό … [Read More...]