Το σχέδιο για αύξηση μισθών σε 600.000 εργαζόμενους από την 1η Ιανουαρίου 2023

ΚΩΣ: H διαφαινόμενη αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου μέσα στο 2022 -ήδη υπάρχουν προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 5% λόγω τουρισμού έναντι 3,1% που είναι ο επίσημος στόχος- αλλά και η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί πάνω από το 8% σε μέσο ετήσιο επίπεδο φέρνει την νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1/1/2023.
Με τις σχετικές διαδικασίες να δρομολογούνται από τον Σεπτέμβριο και με τον πρωθυπουργό να αφιερώνει σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο “πήχης” μπαίνει στα 751 ευρώ καθώς η ανάκτηση των επιπέδων που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια θα έχει έντονο συμβολισμό. Θα είναι στην πράξη άλλη μια απόδειξη της πραγματικής εξόδου από τα μνημόνια ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα -στις 20 Αυγούστου- θα έχει ολοκληρωθεί και η έξοδος από την μεταμνημονιακή εποπτεία. Για να φτάσουμε στα 751 ευρώ, απαιτείται πρόσθετη ονομαστική αύξηση της τάξεως του 5,5%.
Το ποσοστό δεν θεωρείται πολύ υψηλό δεδομένου ότι με βάση τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών -και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα συνεχίσει να “καλπάζει” με υψηλό ποσοστό άνω του 3,5-4% και το 2023. Επίσης, επιχείρημα εκτιμάται ότι θα υπάρχει και προς την πλευρά των εργοδοτών που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την αύξηση: η πολύ καλή πορεία του τουρισμού όπως διαφαίνεται, ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του 2022 αλλά και η στήριξη και των επιχειρήσεων για την κάλυψη του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας είναι στοιχεία που έχουν βοηθήσει τους εργοδότες ειδικά στον τομέα της εστίασης και των καταλυμάτων ώστε να μπορέσουν να “σηκώσουν” την νέα αύξηση. Άλλωστε, πολλοί κλάδοι διαμαρτυρήθηκαν φέτος για έλλειψη προσωπικού κάτι που από μόνο του οδηγεί σε αύξηση των μισθών.
Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%;
Ο κατώτατος μισθός, από τα 713 ευρώ μεικτά, θα φτάσει στα 752 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν από τα 100,53 ευρώ στα 106,21 ευρώ ενώ ο φόρος εισοδήματος θα κάνει την εμφάνισή του με μια μηνιαία παρακράτηση της τάξεως των 2,64 ευρώ. Όσον αφορά στις καθαρές αποδοχές αυτές θα διαμορφωθούν στα 643 ευρώ από 612 ευρώ σήμερα κάτι που σημαίνει καθαρή αύξηση της τάξεως των 31 ευρώ ανά μήνα ή 432 ευρώ σε ετήσια βάση δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί είναι 14.
Όσον αφορά στην πλευρά του εργοδότη, η αύξηση του μισθολογικού κόστους ανά εργαζόμενο, θα διαμορφώνεται περίπου στα 49 ευρώ ανά μήνα.
https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/to-sxedio-gia-auxisi-misthon-se-600000-ergazomenous-apo-tin-1i-ianouariou-2023/

Latest..

Φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας

ΙΚΑΡΙΑ : Φωτιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στο Δίστομο Βοιωτίας. Έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα, … [Read More...]

Οι νταβατζήδες

ΧΙΟΣ : Άντε καλέ! Σιγά! Τι έχουν να κερδίσουν, τα παιδιά σας από κάποιον σαν και εμένα; Κατ’ αρχήν την ώρα που εγώ φεύγω από την αγορά και πάω για το σπίτι, γύρω στις έντεκα και … [Read More...]