Το υπαρξιακό δίλημμα της Αρμενίας

ΧΙΟΣ : Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μέγιστα διλήμματα. Εχοντας περιορίσει δραστικά έως και διακόψει την στρατιωτική παρουσία τους στό Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική και στο Σαχέλ, οι ΗΠΑ εστιάζονται πλέον σέ «πιστούς συμμάχους» πού συνδυάζουν καίριες γεωπολιτικές θέσεις με ηθικά ερείσματα  δημοκρατικότητας και δικαιοσύνης. Προφανή παραδείγματα προσφέρουν Ουκρανία-Ρωσία, Ταϊγουάν-Κίνα, Ισραήλ-Ιράν, αλλά και Ελλάδα-Τουρκία. Εκκολαπτόμενο νέο παράδειγμα θα μπορούσε να αναδείξει η εμπόλεμη αντιπαράθεση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις ΒΔ παρυφές τού Καυκάσου. Η τριμερής συμμαχία Αλέγιεβ-Ερντογάν-Πούτιν ενάντια στη μικρή καί απροστάτευτη Αρμενία δικαιολογεί την πρόσφατη Αμερικανική παρέμβαση.Όπως τον Aύγουστο  την Ταϊβάν καί τρείς μήνες ενωρίτερα το Κίεβο, η Πρόεδρος τής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι επισκέφτηκε επισήμως την Αρμενία  στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου και  δήλωσε απερίφραστα ότι η  εισβολή τού Αζερμπαϊτζάν στον θύλακο τού Ναγκόρνο Καραμπάχ τὀ 2020-21 παραμένει καταδικαστέα, ότι τά εθνικά σύνορα τής Αρμενίας και η ανεξαρτησία της πρέπει να παραμείνουν σεβαστά, και ότι παντού και πάντοτε οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται τά δημοκρατικά κράτη έναντι των απολυταρχικών. Χιλιάδες Αρμένιοι πολίτες την υποδέχτηκαν στο Γερεβάν, στρώνοντας τούς δρόμους με λουλούδια. Τρείς μόλις μέρες πρίν την επίσκεψη Πελόζι, οι Αζέριοι είχαν επιτεθεί σέ παραμεθόρια χωριά καταλαμβάνοντάς τα και προκαλώντας θύματα. Οι δύο χώρες βρίσκονται κοντύτερα σέ συνεχή πόλεμο παρά σέ διαρκή ειρήνη.
Εάν κοιτάξτε προσεκτικά τον χάρτη τής Αρμενίας και των κρατών πού την περιβάλουν θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε αυτά πού βλέπετε. Η Αρμενία είναι περίκλειστη (landlocked) χωρίς καμία διέξοδο σέ καμία θάλασσα. Ο πληθυσμιακά μεικτός θύλακος τού Ναγκόρνο Καραμπάχ όχι μόνο χωρίζει την Αρμενία στα δύο αλλά και δεν προσφέρει ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας των δύο λαών. Η χριστιανική Αρμενία περιβάλλεται βόρεια και ανατολικά από πολλούς καί διάφορους ισλαμικούς πληθυσμούς  πού ανήκουν σέ ανομοιογενείς, όχι κατ’ανάγκη φιλικες  μεταξύ τους φυλές και λαούς. Μέρος τής ΝΔ Αρμενίας καταλαμβάνει σημαντική, αμιγώς Αζερική επαρχία, το Νατσιβάν. Σημαντική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η Αρμενία συνορεύει με μία μόνο χριστιανική φιλική χώρα, τη Γεωργία, μέσω τής οποίας κάνει τίς κύριες εξαγωγές της.
Σίγουρα η Νάνσυ Πελόζι υπερασπίζεται και διαφυλάττει τά συμφέροντα τής χώρας της, όπως άλλωστε οφείλει. Σίγουρα οι ΗΠΑ εκτιμούν δεόντως την παρουσία τους στην Αρμενία, κράτος χριστιανικό όπως και η Γεωργία, εμβόλιμο μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και των κραταιών απολυταρχικών καθεστώτων τής κεντρικής Ασίας. Αυτό άλλωστε βεβαιώνει και η πρόσφατη αναβάθμιση τής έμπειρης πρέσβεως Tracy από την πρεσβεία τής Αρμενίας στην πρεσβεία τής Ρωσίας και η αντικατάστασή της από την επίσης μάχιμη αμερικανίδα πρέσβειρα Kvien, με πρόσφατη θητεία στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Η διαφοροποίηση τής αδύναμης Αρμενίας από το γεωπολιτικό της περιβάλλον υπαγορεύεται πλέον από εξωτερικές πιέσεις και καταναγκασμούς. Το Αζερμπαἱτζάν απέκλεισε πρό ημερών τόν Διάδρομο Λατσίν, μοναδική οδό επικοινωνίας και ανεφοδιασμού μέ τρόφιμα και φάρμακα για τούς 120.000 Αρμένιους κατοίκους τής αυτόνομης επαρχίας τού Αρτσάκ οι οποίοι ήδη ζούν υπό συνθήκες πολιορκίας και ανέχειας. Οι Αρμένιοι διαμαρτύρονται σθεναρά στον ΟΗΕ και σέ διεθνή φόρα. Αλλά η τριμερής συμμαχία Αζερμπαϊτζάν/Ρωσίας/Τουρκίας γενικά υπερισχύει και αποτρέπει διεθνείς παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες ὀπου μὀλις πρίν λίγες εβδομάδες υπεγράφη εμπορική συμφωνία για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ε.Ε., αρχίζοντας μάλιστα από φέτος τον χειμώνα. Η Ούρσουλα φόν  ντέν Λάϊεν δεν δίστασε να διαφημἰσει την φιλοτουρκική αυτή συμφωνία σάν σωτήρια για την Ευρώπη.
Το μέτωπο τής Αρμενίας αποτελεί για την Δύση μια δύσκολη, ίσως παρακινδυνευμένη υπόθεση. Η όμορη Γεωργία προσφέρει το μοναδικό στήριγμα στις ακτές τής Μαύρης Θάλασσας – αν και πρόσφατες φωτογραφίες τού φυλακισμένου πάλαι ποτέ δυναμικού ηγέτη της Μιχαήλ Σαακασβίλι σέ άθλια κατάσταση εντείνουν τούς φόβους ανορθόδοξων Ρωσικών επεμβάσεων.  Όπως όλα τά μικρά, σχετικά αδύναμα κράτη, έτσι και η ιστορική, χριστιανική Αρμενία παραμένει έρμαια γεωπολιτικών συμμαχιών μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, εν προκειμένω τής Ρωσικής αυτοκρατορίας και τής κραταιάς ισλαμικής Τουρκίας. Το ερώτημα εν τέλει δεν είναι «Ποιος θα σώσει την Αρμενία;» αλλά «Πως μπορεί να σώσει η Αρμενία τον εαυτό της;».
Από την εφημερίδα Τα Νέα
 

Latest..

Πρόεδρος Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Ικαρίας: ”Γνωστοί Μπαχαλάκηδες” προσπάθησαν να αμαυρώσουν την Εθνική επέτειο

ΙΚΑΡΙΑ: Σε ένα δεικτικό σχόλιο προέβη ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας στην Ικαρία Γιάννης Σηφάκης, αναφορικά με την προσπάθεια κάποιων που όπως λέει στην … [Read More...]