Φάρος Βαρβασίου: Αναβίωση του φαρασιώτικου εθίμου “Εζ Βασίλη” (video)

ΧΙΟΣ :

Το έθιμο της “πομπής του Εζ Βασίλη”, που προέρχεται από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, θα αναβιώσει ο Φάρος Βαρβασίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Προσφυγικό σωματείο ο Φάρος, τιμά έτσι τους Φαρασιώτες, που βρέθηκαν στη Χίο, σημειώνει η Πρόεδρος Γεωργία Χούλη (video).
Περί τις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, η πομπή των χορευτών θα ξεκινήσει από την Πλατεία Βουνακίου και μέσω της οδού Πολυτεχνείου θα καταλήξει στο προσκυνητάρι του Αγίου Βασιλείου. Αφού εντός του Δημοτικού κήπου υπάρχουν τα ερείπια του Μητροπολιτικού Ναού -επί Τουρκοκρατίας- που ήταν αφιερωμένος στο Μέγα Βασίλειο.

Συγκεκριμένα ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου των Πετροκοκκίνων, από τα τέλη του 16ου αιώνα στέγαζε τη Μητρόπολη της Χίου και ερειπώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1881.

Οι χορευτές του Φάρου Βαρβασίου, χωρισμένοι σε παρέες, όπως θέλει το έθιμο, θα κρατούν φανό και ραβδί, ενώ θα πιάνονται αραδιαστά από τη ζώνη και θα προχωρούν τραγουδώντας και χορεύοντας τα λαϊκά εγκώμια του Αγίου Βασιλείου.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΕξηγήσεις για την ανάθεση στο Βόλο της Η/Μ μελέτης καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Latest..

Λήμνος :Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία .Τριακόσια και πλέον άτομα έδωσαν αίμα!(βιντεο+φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ: Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το 3ήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο πολυπληθής σύλλογος αιμοδοτών Λήμνου. Η προσέλευση κατά το τριήμερο … [Read More...]

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]