Φοιτητικές εστίες και μουσικό σχολείο στο πρώην ΚΥΤ Μόριας 

ΙΚΑΡΙΑ :

Τους επόμενους μήνες ευελπιστεί ο δήμος Μυτιλήνης να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του πρώην ΚΥΤ Μόριας, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν προτάσεις για τη δημιουργία εκεί φοιτητικών εστιών και του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.
Το πρώην στρατόπεδο Παραδέλλη και ο γύρω ελαιώνας πριν από 1,5 χρόνο σταμάτησαν να στεγάζουν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, όταν αυτό παραδόθηκε στις φλόγες, αφού έφτασε να “φιλοξενεί” πάνω από 20.000 ψυχές.
Τα βήματα εξελίσσονται αργά και σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δήμος Μυτιλήνης και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενημέρωσαν για την πρόοδο των εργασιών καθαρισμού, αλλά και για το σχεδιασμό μελλοντικής χρήσης του πρώην ΚΥΤ.
Το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ολοκλήρωσε την έρευνα για την επικινδυνότητα των αποβλήτων, από την προηγούμενη χρήση της περιοχής και όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής, Δημήτρης Λέγκας, «μετά από τις μετρήσεις που έγιναν το έδαφος και τα νερά είναι καθαρά, δεν έχουν επικίνδυνα φορτία χημικών στοιχείων».
Αυτό ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της περιοχής. Όπως είπε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, «η αναπτυξιακή εκπονεί τη μελέτη καθαρισμού και αποκατάστασης, η οποία θα ολοκληρωθεί γρήγορα και το Υπουργείο Μετανάστευσης θα χρηματοδοτήσει την υλοποίησή της, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου όχι μόνο του πρώην στρατοπέδου αλλά και του ελαιώνα».
Ο σχεδιασμός από κει και πέρα προβλέπει τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, έργο που θα αναλάβει να υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.
«Το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι δίπλα στο δήμο Μυτιλήνης και χρηματοδοτεί μια σειρά έργων και δράσεων», διαβεβαίωσε και ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Βαγγέλης Κωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι προχωρά ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μίλησε για τη δέσμευση του ίδιου να κλείσουν οι προσφυγικές δομές από την πόλη που υλοποιείται όπως είπε, και υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα δημιουργίας του νέου ΚΥΤ στη θέση Βάστρια.
Την ικανοποίησή του για την πορεία της αποκατάστασης της περιοχής του πρώην ΚΥΤ Μόριας, εξέφρασε και ο πρόεδρος του χωριού, Γιάννης Μαστρογιάννης, ευελπιστώντας τα έργα να ξεκινήσουν πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.
ΕΡΤ

Latest..

Ανοιχτή παιδαγωγική εκδήλωση: Από τη δημοκρατική τάξη στην τάξη κοινότητα. Τεχνικές και Εργαλεία μια συνεργατικής τάξης

ΙΚΑΡΙΑ: Η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και η Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας την Παρασκευή 27/5 και το Σάββατο 28/5 διοργανώνουν ανοιχτή παιδαγωγική εκδήλωση με θέμα: «ΑΠΟ ΤΗ … [Read More...]

Ερώτηση για την μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ

ΙΚΑΡΙΑ: Θεσσαλονίκη, 20/01/2022 Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν της προσφάτου συγκλήσεως … [Read More...]

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο την αναγέννηση της χώρας με την κοινωνία στο προσκήνιο»

ΙΚΑΡΙΑ: Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και το σύνθημα “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό”, υποδέχθηκαν οι 5000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον Νίκο Ανδρουλάκη, πριν από … [Read More...]

Κατιμέρια ανεβατά από τη Λήμνο

ΛΗΜΝΟΣ: Η κ. Μαρία Μαρκάκη-Γκαράλη ξέρει από καλό κρασί. Στο οικογενειακό οινοποιείο τους στο Κουρούνι της Λήμνου παράγουν μοναδικά κρασιά με βάση τις ντόπιες … [Read More...]

Κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και σταθμούς αυτόματης φόρτισης ανακοίνωσε ο Δήμος Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ: Εγκρίθηκε κι έλαβε Απόφαση Ένταξης ένα ακόμα έργο που διεκδίκησε ο Δήμος Ικαρίας μέσα από την Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε … [Read More...]