«Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο- βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Μαστίχας

ΧΙΟΣ :

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το βιβλίο «Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο (16ος αιώνας-αρχές 20ού).
Λαογραφική συμβολή στην τυπολογική προσέγγιση των τοπικών ενδυμασιών, της Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη, επίκουρης καθηγήτριας Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου (ώρα 6.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.
Η νέα έκδοση του ΠΙΟΠ πραγματεύεται τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των γυναικείων ενδυματολογικών σχημάτων που επικράτησαν στο νησί της Χίου, λόγω ιστορικά αιτιολογημένων επιρροών, σε σύνδεση και με τα αντίστοιχα σχήματα του ευρύτερου Αιγαιακού χώρου.
Ο τόμος επικεντρώνεται στα κοντά, λευκά πτυχωτά «φουστάνια» των Μαστιχοχωρίων, άμεσα επηρεασμένα από την αναγεννησιακή γυναικεία ενδυμασία, κυρίως της Γένοβας• αναδεικνύει, επομένως, όψεις του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, ενισχύοντας τις μελέτες στο πεδίο της λαογραφικής επιστήμης και του υλικού πολιτισμού.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:• ο καθηγητής Λαογραφίας και κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Μανόλης Γ. Βαρβούνης, με θέμα «Οι φορεσιές της Χίου και η ενδυματολογική παράδοση του Αιγαίου»• η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, με θέμα «Τοπικό, παγκόσμιο, παγκοσμιοτοπικό: Μια λαογραφική διεπιστημονική προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά της Χίου μέσα από τις τοπικές ενδυμασίες των γυναικών της» και• η επίκουρη καθηγήτρια Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, Χρύσα Μάντακα, με θέμα «Ο ενδυματολογικός παράδεισος της Χίου μέσα από την προσέγγιση του βιβλίου της Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη».Εν συνεχεία, θα παρέμβει η συγγραφέας του τόμου Νάντια Μαχά-Μπιζούμη και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ευγενική συμμετοχή μελών του Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος», με σκοπό να παρουσιαστεί η τεχνική για τη διευθέτηση κεφαλοκαλύμματος σε φορεσιές των Μαστιχοχωρίων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Latest..

Τροχαία: Τσουχτερά πρόστιμα για τα ποδήλατα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ – Ποιες οι υποχρεώσεις του ποδηλάτη

ΛΗΜΝΟΣ: Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιέχει κανονισμούς και για τα ποδήλατα πλέον. Όσοι ποδηλάτες δεν τον τηρήσουν, θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Επιπλέον, είναι … [Read More...]

Σεξουαλική παρενόχληση: Να απαντήσει άμεσα ο Δήμος Μυτιλήνης – Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση

ΛΕΣΒΟΣ: Με αφορμή τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απαράδεκτα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών … [Read More...]

Κοινή ανακοίνωση Β. Χοχλάκα και Ερ. Γιαννάκα για την καταγγελία παρενόχλησης των δυο υπαλλήλων στο Δήμο Μυτιλήνης

ΛΕΣΒΟΣ: Κοινή ανακοίνωση των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων, Βασιλικής Χοχλάκα και Εριφύλης Γιαννάκα για το θέμα της παρενόχληση των δυο υπαλήλων στο Δήμο Μυτιλήνης: … [Read More...]

Για τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες… «Αλλοίμονο  σε όποιον δεν έχει νύχια να ξυστεί….»

ΧΙΟΣ : Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων (ως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) , αισθάνθηκε ανακούφιση από την υπογραφή των αμυντικών συμφωνιών με την Γαλλία, τις ΗΠΑ και την … [Read More...]