Χίος: Εννέα πλοία από έξι ενορίες συμμετείχαν στα Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια .

ΛΗΜΝΟΣ: Με τη συμμετοχή 4 μεγάλων πλοίων, άνω των 5 μέτρων, και 5 μικρών, πραγματοποιήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς το έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων Βαπορακιών στη Χίο.
Μετά την πανδημία, που το έθιμο έγινε διαδικτυακά, τα βαποράκια διαγωνίστηκαν σε μια κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Βουνακίου.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Η κριτική επιτροπή ανέδειξε πρώτο το θωρηκτό «Παναγία Λέτσαινα» από την ομώνυμη συνοικία της πόλης.

Τη 2η θέση και 1η στα παινέματα κατέλαβε η φρεγάτα «Λήμνος» από την Αγία Παρασκευή Καστέλλου. Την 3η θέση το υποβρύχιο «Παπανικολής» από τον Άγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου και την 4η θέση το θωρηκτό «Άγιος Γεώργιος» από τη συνοικία του Κάστρου.
Στα μικρά σκάφη συμμετείχαν ομάδες παιδιών από τις ενορίες Παναγιά Βοήθεια, Παναγία Λέτσαινα, Κάστρο με 2 συμμετοχές και το χωριό Καρυές.
Ξεχώρισαν οι λεπτομέρειες στις κατασκευές και η προσθήκη ηλεκτρικών συστημάτων που έδιναν κίνηση  σε διάφορα μέρη των πλοίων.

Στα παινέματα που ακούστηκαν από τα πληρώματα των βαπορακιών κυριάρχησαν τα εθνικά θέματα, ο πόλεμος, η ακρίβεια, όπως και το θέμα της Κιβωτού ( με την ευχή να μην είναι αληθή όσα καταγγέλλονται ). Ενώ δεν έλειψαν τα δίστιχα, επαινετικά ή δεικτικά, με πρωταγωνιστές τους αιρετούς και με αναφορά στις προσεχείς εκλογές.

Η πολύ σημαντική δουλειά του σωματείου που ανέλαβε τη διοργάνωση, του Φάρου Βαρβασίου, έδειξε και πόση αγάπη υπάρχει σε πολλές συνοικίες για το έθιμο. Δεκάδες παιδιά πήραν μέρος στην παρουσίαση των βαπορακιών τους.
Ενώ για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε η ανάγκη αυτά τα σκαριά να μπορούν να παρουσιάζονται μόνιμα σε κάποιο εκθεσιακό χώρο μαζί με την ιστορία του πολεμικού ναυτικού αλλά και της Χιώτικης ναυτιλίας.
Μετά την πλατεία τα πληρώματα των βαπορακιών πήγαν στις γειτονιές όπου συνέχισαν με τα κάλαντα, έτσι όπως θέλει το έθιμο, πριν την αλλαγή του νέου χρόνου.

Latest..

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]