Ψήφισμα – ενημέρωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου για τον νέο νόμο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς

ΛΗΜΝΟΣ:

Μετά την συγκέντρωση των μελών του Κυνηγετικου Συλλόγου Λήμνου που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μυρινας στις 6/6/2021 με σκοπό την διαμαρτυρία στο σχέδιο νόμου για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς καταλήξαμε στο παρακάτω ψηφισμα –ενημέρωση όχι μονο των κυνηγών αλλά και των μη όσον αφορά τον νέο νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί
Τις προηγούμενες ημέρες με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση υπό τον τίτλο
«Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
Εκεί στα άρθρα 5 & 6 το νομοσχέδιο προβλέπει: 1) την υποχρεωτική και καθολική στείρωση για όλα τα σκυλιά, είτε αρσενικά είτε θηλυκά είναι αυτά, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση για το εάν είναι κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλακες, εργασίας, συντροφιάς, καθαρόαιμα ή ημίαιμα, κ.λπ. 2) Η ερασιτεχνική εκτροφή ή η αναπαραγωγή του δικού του σκύλου από τον ίδιο τον κυνηγό, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.
3) την στέρηση κυνηγετικής αδείας σε περίπτωση παράβασης του νόμου ευζωίας 4) την υποχρέωση των κυνηγών (ΚΑΙ ΜΟΝΟ) να φέρουν σε κάθε έξοδο τους με τα σκυλιά το διαβατήριο του ζώου.
Ως Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου, εκπροσωπώντας 500 περίπου μέλη- κυνηγούς και αγωνιώντας για όλη αυτή την κατάσταση, που παρατέθηκε, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, αποτελεί για μας μια ενέργεια η οποία στόχο έχει να πλήξει τις Κυνηγετικές και Κυνοφιλικές Οργανώσεις της χώρας. Η επιβολή της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων στην ουσία τιμωρεί όλους τους ευσυνείδητους ιδιοκτήτες σκύλων. Δεν μπορεί ένα Κράτος δικαίου να αντιμετωπίζει τους πολίτες του ως εν δυνάμει ανεύθυνους.
Με το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης η συμμετοχή του κόσμου, όπως μπορεί να δει κανείς, είναι τεράστια με τους περισσότερους να καταθέτουν απόψεις για τα άρθρα που προαναφέρονται. Ενδεικτικά στο άρθρο 5 έχουν καταγραφεί 10.633 σχόλια από τα οποία το 81% τάσσονται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης, ενώ στο άρθρο 6 υπάρχουν 4.431 σχόλια από τα οποία το 91% τάσσεται υπέρ της ερασιτεχνικής εκτροφής.
Πέρα από τις χιλιάδες κόσμου όμως κατά της υποχρεωτικής στείρωσης τωνδεσποζόμενων σκύλων τάσσεται και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος πραγματοποίησε και απεργία γι αυτό ακριβώς το θέμα.
Έχοντας, λοιπόν, υπόψη όλα τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ειδικότερα για τα άρθρα του νομοσχεδίου που μας βρίσκουν αντίθετους:
ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 1α
Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει
«ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
Οι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να αποτελούν βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.
 
ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 6

Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των    άλλων    πολιτών,    επιβεβαιώνεται    από    το    γεγονός    ότι    ΜΟΝΟ   ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
 
ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 7

Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση
τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.
 
ΑΡΘΡΟ 6
Ως προς την «ερασιτεχνική εκτροφή» κάθε παλαιότερη νομική πρόβλεψη έχει απαλειφθεί!!!
Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.
 
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Ολλανδία-Ουκρανία 3-2

ΙΚΑΡΙΑ : Η Ουκρανία επέστρεψε από το 2-0 μέσα σε ένα 4λεπτο στο φινάλε, αλλά η Ολλανδία ήταν ανώτερη και δικαιώθηκε με την καρφωτή κεφαλιά του Ντούμφριζ στο 85′, παίρνοντας … [Read More...]

Αυστρία-Β.Μακεδονία 3-1

ΙΚΑΡΙΑ : Η Αυστρία επικράτησε άνετα της Βόρειας Μακεδονίας για τον 3ο όμιλο και πέτυχε την πρώτη της νίκη σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το σκορ άνοιξε ο Λάινερ στο 18′, … [Read More...]

«Άγγιξε» το όνειρο ο Τσιτσιπάς

ΛΕΣΒΟΣ: Παρά το ιδανικό ξεκίνημα, όταν προηγήθηκε με 2-0 σετ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να συνδυάσει τον πρώτο τελικό grand slam στην καριέρα του με τον τίτλο του … [Read More...]