15 Δεκεμβρίου 1937: Όταν ο Στάλιν έσφαζε Έλληνες στην ΕΣΣΔ

ΙΚΑΡΙΑ:
Η 15η Δεκεμβρίου είναι η 349η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 350η σε δίσεκτα έτη. Στις 15 Δεκεμβρίου 1937 με διάταγμα του Στάλιν στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ ως εθνικώς ύποπτη και αρχίζουν διώξεις.

Η ελληνική επιχείρηση της Εν Κα Βε Ντε ή γενικότερα οι σταλινικές διώξεις εναντίον των Ελλήνων, ήταν οργανωμένη μαζική καταδίωξη των πολιτών ελληνικής καταγωγής και Ελλήνων πολιτών που ζούσαν στην Σοβιετική Ένωση.
Ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε ως τμήμα της ευρύτερης Μεγάλης Εκκαθάρισης, και τέθηκε σε εφαρμογή από το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων, γνωστό και ως ΛΚΕΥ ή και Εν Κα Βε Ντε (NKVD) (πρόδρομος της Κα Γκε Μπε).
Στα ελληνικά η ιστορική αυτή επιχείρηση αποδίδεται συχνά και ως πογκρόμ, ωστόσο ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να υποδηλώσει βία του όχλου εναντίον άλλων πολιτών, παρά οργανωμένη καταδίωξη από αστυνομία που έχει επίσημη κατεύθυνση και διαταγές.

Το κύριο στάδιο της επιχείρησης ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 1937 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1938, ενώ σποραδικές συλλήψεις συνεχίστηκαν έως το 1950. Ειδικά αιματηρή κατέληξε να είναι η καταστολή στην περιοχή του Ντονέτσκ και στην περιοχή Κρασνοντάρ.

Μόνο στην Ουκρανία, υπολογίζεται πως υπήρξαν 5.000 με 6.000 θύματα της ελληνικής επιχείρησης.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συλληφθέντων εκτελούνταν και οι υπόλοιποι στέλνονταν στα γκουλάγκ. Το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν στην Κολύμα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπου στάλθηκαν περίπου 1.500 Έλληνες. Περίπου 100 άτομα στάλθηκαν στο γκουλάγκ του Νορλίσκ, πάνω από 130 στα γκουλάγκ της δημοκρατίας Κόμι, πάνω από 200 στο Καζακστάν, και 60 με 80 στο Αρχάγγελσκ. Μόνο οι μισοί επέστρεψαν από τα γκουλάγκ.
Τα στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου 1939 αναφέρουν 2.030 Έλληνες, και επιπρόσθετα υπήρχαν 451 Έλληνες οι οποίοι ήταν Έλληνες πολίτες από την Ελλάδα (το 11% του συνόλου των Ελλήνων κρατουμένων). Συνολικά, το 1938 υπήρχαν περίπου 2.500 Έλληνες κρατούμενοι εκ των οποίων 600-800 πέθαναν την περίοδο 1938-1941.
Πηγή: cnn.gr

Latest..

Συνάντηση Δημάρχου Λέρου Μ. Κόλια με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα για συνεργασία.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Αντιστράτηγο Νικόλαο Χιόνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας μετά … [Read More...]

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για το τραγικό συμβάν με τη συντριβή του αεροσκάφους της ΠΑ- Η συγκινητική ανάρτηση του Ν.Χαρδαλιά και το “Ήλιος θεός” που αφιέρωσε (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης  Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 … [Read More...]

Το νεκρό βρέφος στον Πολιχνίτο, η απαξίωση της δημόσιας φροντίδας υγείας. Η Μ. Κομνηνάκα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

ΛΕΣΒΟΣ: Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα. Συνομίλησε με τους γιατρούς και … [Read More...]

Λήμνος : O Ήφαιστoς μεθοδεύει τις αντιδράσεις του για την “κλοπή” του Πρωταθλήματος Μπάσκετ .Στην Αθήνα το Δ.Σ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Κ.(βίντεο+ η επίμαχη προκήρυξη)

ΛΗΜΝΟΣ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την “κλοπή” όπως αποδεικνύεται του Πρωταθλήματος Εφήβων Μπάσκετ  της Τ.Ε. ΕΟΚ Λέσβου. Το Δ.Σ του Ηφαίστου αφού κατέθεσε ένσταση πριν … [Read More...]