55 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΧΙΟΥ ΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΧΙΟΣ :
 Το νέο αντί-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, φέρνει μια σειρά από άρθρα τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολείων και υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ένα από τα άρθρα αυτά, δυστυχώς, προβλέπει για τα δημοτικά σχολεία αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, δηλ. 24  και έως 26 μαθητές (με απόφαση Δ/ντή) ενώ παράλληλα, στα 7/θεσια σχολεία και άνω δεν μπορεί ένα τμήμα να έχει λιγότερους από 20 μαθητές. Σε περίπτωση που έχει λιγότερους  από 20 μαθητές, αυτοί μοιράζονται σε όμορα  σχολεία με απόφαση τριμερούς επιτροπής της Π.Ε. Χίου. Για τα 2/θεσια Νηπιαγωγεία και άνω, αντίστοιχα, ο ελάχιστος αριθμός  μαθητών/τριων ανά τμήμα αυξάνεται από 14 σε 16 μαθητές.
 Π.χ. μια τάξη δημοτικού  με 30 μαθητές/τριες, με τις σημερινές συνθήκες, θα χωρίζεται σε δύο τμήματα των 15 μαθητών, ενώ με το νέο νομοσχέδιο η τάξη θα κρατήσει 24 ή και 26 μαθητές  σε ένα τμήμα και οι άλλοι 6 μαθητές/τριες θα μοιραστούν σε όμορα σχολεία. Αντίστοιχα σε ένα νηπιαγωγείο με 28 νήπια το νηπιαγωγείο θα κρατήσει 24 παιδιά και τα άλλα τέσσερα θα μοιραστούν σε όμορα νηπιαγωγεία.
 Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη μείωση τμημάτων, για την ΠΕ Χίου. Εκτιμάται  ότι μειώνονται 25 τμήματα στα δημοτικά και 13 στα νηπιαγωγεία με συνέπεια να μειώνονται και οι θέσεις εργασίας κατά 55 σε όλη τη Χίο, διότι μειώνονται και οι θέσεις των ειδικοτήτων  όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

Μείωση τμημάτων
με 24 μαθητές ανά τμήμα

Δάσκαλοι/ες

25

Νηπιαγωγοί

13

Αγγλικών

4

Φ. Αγωγής

4

Μουσικής

2

Γαλλικών

1

Γερμανικών

0

Θεατρικής Αγωγής

1

Εικαστικών

3

Πληροφορικής

2

ΣΥΝΟΛΟ

55

Συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνεται αυτό το μέτρο λαμβάνεται για εξοικονόμηση πόρων και όχι για βελτίωση της εκπαίδευσης. Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε μια Α΄τάξη ή ένα τμήμα νηπιαγωγείου με 24 παιδιά που συνήθως 4-6 από αυτά έχουν από πολύ σοβαρές μέχρι ήπιες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και με πόση δυσκολία θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο ήδη πολύπλοκο και πολυδιάστατο έργο μας. Την ίδια στιγμή πρέπει όλοι να σκεφτούμε και τους ημι- απασχολούμενους στην ουσία αναπληρωτές πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν χωρίς δουλειά λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας. Διπλό κακό, λοιπόν, και περισσότερα παιδιά στα τμήματα και λιγότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 

 
Γράφουν:
Κωστής Βούλγαρης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Χίου
Αναστασία Βακιρτζή
Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Χίου
με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
 
%MCEPASTEBIN%

Latest..

ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΧΙΟΣ : Σοκαριστικες και συνάμα επικίνδυνες καταστάσεις ζουν πλέον οι κάτοικοι της Μυτιλήνης καθώς τα όσα συμβαίνουν στον τόπο τους έχουν πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πριν … [Read More...]

Εκδρομή στην Ικαρία πραγματοποιει το 2ημερο του Αγίου Πνεύματος 7-8/06 το τουριστικό γραφείο Proorismos Travel & Tourism (πρόγραμμα)

ΙΚΑΡΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 07/06/2020Συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο στο Καρλόβασι 12:45 μμ. για την μεταφορά μας στο λιμάνι Καρλοβάσου.Αναχώρηση του πλοίου από το Καρλόβασι στις … [Read More...]