55Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Α.Ε.Ν. ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ : Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 55ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν), που πραγματοποιήθηκαν στην Χίο, στις  26 και 27 Απριλίου 2024, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Χίου.

Την 1η ημέρα των εργασιών τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Δημήτρης Συξέρης. και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Παντελής Λεγάτος .Από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. συμμετείχαν επίσης ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ρεϊζάκης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Τατάκης, και τα μέλη κ.κ. Ανδρέας Παντελιός, Αθανάσιος Ζλατούδης και Μανώλης Ζερβάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης με επιστολή την οποία ανέγνωσε ο κ. Ρεϊζάκης.
Στην συνεδρίαση ιδιαίτερα σημαντική ήταν η θεσμική παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανου Κασελλάκη, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και τις ανάγκες στήριξης των νησιωτικών κοινωνιών. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε ο Ναύαρχος και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.
Χαιρετισμό και σημαντικά στοιχεία για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες της Κυβέρνησης αναφορικά με την νησιωτικότητα, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης. Τους επίσημους χαιρετισμούς ολοκλήρωσαν ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μασούτης και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Γιάννης Βουτσινάς.
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα ενέκριναν τον διοικητικό απολογισμό έτους 2023, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων 2023 που εισηγήθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του Ομίλου κ. Παναγιώτης Τατάκης, και ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης έργου «Ενεργητικές πολιτικές και στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης πιστοποίησης για την προώθηση των ανέργων στην απασχόληση στον τομέα του Food & Beverage Management». Επίσης ο Πρόεδρος κ. Συξέρης και ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ρεϊζάκης ενημέρωσαν για την συμμετοχή τους στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Ε.Μ.Ε.Π. της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Η ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα».
Για το σημαντικό αυτό θέμα που απασχολεί όλα τα νησιά  της χώρας, το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, παρουσίασε στους συνέδρους, τα σημαντικότερα στοιχεία των θέσεων του ΕΟΑΕΝ, καθώς έχει αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων του Ομίλου για τη Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία και την προώθηση των επιμέρους ζητημάτων των νησιωτικών επιχειρήσεων προς την Κυβέρνηση. Τέλος το μέλος του Δ.Σ. κ. Ανδρέας Παντελιός ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα: «Προοπτικές και θέσεις Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών», ενώ σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μανώλη Ζερβάκη, για τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζικών εργασιών στις επιχειρήσεις.
Την δεύτερη ημέρα Σάββατο 27 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ και το 2ο μέρος της 55ης Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ.  Στις εργασίες συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Πρόεδρος του Επ. Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο εκπρόσωπος του ΕΕΣΥΜ στον ΕΟΑΕΝ κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος, και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων του Αιγαίου.
Χαιρετισμό απεύθυναν η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κων/νος Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής.
Πρώτος ομιλητής των παράλληλων εκδηλώσεων ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Παντελής Λεγάτος, ενώ ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Ιωάννης Μασούτης μίλησε στη συνέχεια για τις προκλήσεις του επιχειρείν στη νησιωτική Ελλάδα, την απλούστευση των διαδικασιών, την επίσπευση των αδειοδοτήσεων σε επενδύσεις και το μεταφορικό ισοδύναμο. Για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τις προοπτικές της μίλησε ο κ. Γεώργιος Τούμπος, Πρόεδρος της Ε.Μ.Χ., στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Μούνδρος, Πρόεδρος του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, παρουσίασε τις προοπτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τη Χίο και ο κ. Ιωάννης Κίνιας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο κ. Πέτρος Μάστακας, Υπεύθυνος Τομέα Βιώσιμων Λύσεων του Κεντρικού Γραφείου Αθηνών της Ύπατης Αρμοστείας ανέπτυξε το θέμα “Πρόσφυγες & Ελληνική αγορά εργασίας – Μια αναξιοποίητη δεξαμενή ταλέντου, δεξιοτήτων και ευκαιριών”.
Τις συνεδριακές εκδηλώσεις έκλεισε ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζοντας στους συνέδρους το εξαιρετικά σημαντικό θέμα «Νησιωτική επιχειρηματικότητα: Χαρακτηριστικά, προκλήσεις και σύγχρονα εργαλεία πολιτικής» ενώ ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον ΕΟΑΕΝ με αντικείμενο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του Βαρόμετρου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας σε ετήσια βάση.

Latest..

Μήνυμα Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή προς τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Το Σάββατο 1/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά: “Το ιστορικό Ανέγερσης και λειτουργίας του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου”-Έπαινοι σε μαθητές που διακρίθηκαν στο”Young Business Talents”

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: <!– Error: wp_booster error:td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not … [Read More...]