Α.Γεωργιάδης: Σχέδιο αεροδιακομιδής ασθενών στα νησιά και φαρμακα με drones

ΙΚΑΡΙΑ:

Table of Contents

Σχέδιο για τη διακομιδή και αεροδιακομιδή ασθενών από τα νησιά σε Κέντρα Υγείας των γύρω περιοχών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με την αξιοποίηση ακόμη και drones, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. «Έχω σκοπό να πάω στη Σύρο, γιατί είναι ένα νησί «κλειδί» και θέλω να δω τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη χρειάζεται να στέλνονται όλα τα περιστατικά κατευθείαν στην Αθήνα», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Είμαστε σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, θέλω να επεκτείνω το πρόγραμμα που είχε γίνει πιλοτικά στα νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω drones, γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες Υγείας».

Για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στον Ευαγγελισμό, ο υπουργός τόνισε:
«Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του Ευαγγελισμού. Μίλησα με πάρα πολλούς ασθενείς που περίμεναν, κάποιοι περίμεναν και αρκετές ώρες. Η γενική εικόνα ήταν πολύ καλή. Και μάλιστα πολλοί έδωσαν και συγχαρητήρια για την διοίκηση του νοσοκομείου, για την ευγένεια του προσωπικού.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όταν πηγαίνουν ταυτόχρονα 300, 400, 500, 600, 1.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία είναι αδύνατο να μην υπάρχουν αναμονές. Πρέπει να σας πω ότι, εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία στον πλανήτη, δεν υπάρχει. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που είδα χθες στον Ευαγγελισμό ήταν μια καλή εικόνα».
Θα δώσουμε κίνητρα για προσλήψεις γιατρών

Για τις νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
«Οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Δεν φτάνει να πει το κράτος, «θέλω να προσλάβω 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές». Πρέπει και να βρει 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας».
Σοβαρές μισθολογικές ανισότητες
Για τις μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών ο υπουργός επεσήμανε:
«Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών.
Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί».
Πηγή:cnn.gr

Σχετικά Άρθρα

Latest..

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΙΑΜΕΝΑΚΗΣ ΑΣΚΕΙ ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΛΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΧΙΟΣ : Ο Γιώργος Κλιαμενάκης, γνωστός για την έντονη πολιτική του δράση και την αγωνιστική του στάση, προχώρησε σε μια ακόμα σφοδρή κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής Μαλαφή, … [Read More...]