Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας μαγειρεύει και μας μιλά για τις μοναστηριακές “Αγιορείτικες παραδοσιακές συνταγές”(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Ο μοναχός Νικήτας με καταγωγή από Κω και Κάλυμνο, συμπληρώνει 30 χρόνια, στο Άγιο Όρος , όπου βρίσκεται από νεαρή ηλικία, αμέσως μετά την εκπλήρωση της θητείας του στο Στρατό, όπου υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις . Μονάζει στο Ιερό Κελί της Παναγίας της Πορταΐτισσας που ανήκει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.
Ο Αγιορείτης Νικήτας ως μοναχός, έχει ένα από τα δύσκολα και κοπιαστικά διακονήματα, αυτό του μάγειρα ,στο Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας στο Άγιο Όρος και μαγειρεύει καθημερινά τόσο για τους μοναχούς στο κελί, όσο και για τους επισκέπτες .
Η καθημερινότητα του είναι αφιερωμένη στη προσευχή, παράλληλα με την εκτέλεση του διακονήματος του μαγείρου. Στη μαγειρική είναι μυημένος από μικρό παιδί, καθώς με πατέρα ψαρά έμαθε από νωρίς τα ψάρια και τα θαλασσινά που αποτελούν τη βάση της διατροφής στη μοναστηριακή ζωή, ενώ πριν πάει στο Άγιο Όρος ,είχε εργαστεί στην εστίαση αλλά και στις οικοδομές.
Με πολύ προσωπική εργασία, έχει φτιάξει μία υποδειγματική ,πανέμορφη κουζίνα, ένα χώρο ιδανικό, λειτουργικό με τα στοιχεία της Αγιορείτικης παράδοσης, κατάλληλα διακοσμημένο.  Στο χώρο αυτό, με αγάπη, μεράκι και πολλές γνώσεις, μαγειρεύει καθημερινά για μοναχούς και επισκέπτες . Επίσης έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κήπο με ποικιλία οπωροκηπευτικών αλλά και οπωροφόρων δένδρων που αποτελούν τις πρώτες ύλες στη μοναστηριακή μαγειρική, σε συνδυασμό με τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Η μαγειρική για τον μοναχό Νικήτα, είναι μυσταγωγία, πολύ μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά. Για αυτό αξιοποιεί τα δώρα της φύσης που προσφέρει σε αφθονία ο ευλογημένος τόπος του Αγίου Όρους. Υλικά που χρησιμοποιεί και προσθέτει στα φαγητά και αποκτούν άλλη νοστιμιά και σε συνδυασμό με το μαγείρεμα στα ξύλα, που θυμίζει έντονα τα φαγητά των γιαγιάδων και των παππούδων μας. 
Αυτή τη μαγειρική ο Μοναχός Νικήτας μάλιστα, φροντίζει να διαδίδει και έξω από το Άγιο Όρος, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε ειδικές εκδηλώσεις, πανηγύρια ,εορτές  σε όλη την Ελλάδα. Συνέγραψε μάλιστα και το βιβλίο «Αγιορείτικες παραδοσιακές συνταγές» που κυκλοφορεί από το 2012. Συνταγές, δοκιμασμένες, βασισμένες σε εμπειρίες ετών, Γερόντων του Αγίου Όρους, που συνεχίζουν οι νεώτεροι. 
Ο Αγιορείτης μοναχός προσκεκλημένος του Επάρχου ΠΕ Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή, βρέθηκε στην Κάλυμνο και μαγείρεψε νηστίσιμες σαρακοστιανές συνταγές με τοπικά προϊόντα της Καλύμνου για την φιλανθρωπική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επαρχείο Καλύμνου, η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου, και Αστυπαλαίας και οι “Φίλοι Αγίου όρους Καλύμνου”, το Σάββατο βράδυ 30 Μαρτίου 2024, στο εστιατόριο “ΣΤΑΛΑ” στις Μυρτιές.
Το Μοναχό Νικήτα συναντήσαμε , το Σάββατο απόγευμα 30 Μαρτίου 2024, στην κουζίνα του Εστιατορίου “ΣΤΑΛΑ” επί το έργον και είχαμε μία όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση που καταγράψαμε με το φακό του kalymnos-news.gr, για την καθημερινότητα του στο Άγιο όρος, για την Αγιορείτικη παράδοση, για τα μυστικά των παραδοσιακών συνταγών που έμαθε από Γέροντες, αλλά και για τη διαδικασία παρασκευής των αγιορείτικων νηστίσιμων φαγητών που παρατέθηκαν στην εκδήλωση. Το μενού περιλάμβανε ΓαριδόσουπαΣουπιές με αγριόχορταΣαλάτα εποχής, όλα φτιαγμένα από τα χέρια του, δίνοντας την ευκαιρία, στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, να απολαύσουν φαγητά από την Αγιορείτικη νηστίσιμη Σαρακοστιανή Κουζίνα.
Δείτε το όμορφο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

Latest..

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Παράταση προθεσμίας για τις αιτήσεις επιχορήγησης Πολιτιστικών – Αθλητικών Συλλόγων & Σωματείων

ΣΑΜΟΣ: Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για παροχή χρηματικής επιχορήγησης πολιτιστικών – αθλητικών συλλόγων και σωματείων για δράσεις – … [Read More...]