Αγρυπνία- κήρυγμα Μητροπολίτη Χίου υπέρ της οικογένειας και κατά του γάμου ομοφύλων (video)

ΧΙΟΣ :

Οι καμπάνες ήχησαν στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας για την έναρξη της Αγρυπνίας υπέρ της οικογένειας που κάλεσε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, αλλά και κατά του γάμου των ομοφύλων.
Η παρουσία του κόσμου μικρή, κατώτερη των προσδοκιών όπως αυτές είχαν διατυπωθεί την ημέρα του Αγίου Τρύφωνα από τον Μητροπολίτη Χίου. Το εκκλησίασμα γέμισε τα στασίδια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Βικτώρων, περίπου 150 άτομα, ενώ παρόντες ήταν όλοι οι ιερείς, ορισμένοι εκ των οποίων έφτασαν με τις οικογένειές τους. Ζευγάρια, κυρίως μεσαίας και μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και σε μικρές παρέες γυναικών ή ανδρών έφτασαν οι πιστοί στην Ιερά Μητρόπολη, περισσότερο όπως έλεγαν να ακούσουν τον Σεβασμιώτατο και γνωρίζοντας τον διπλό σκοπό της Αγρυπνίας.

Δεν έλειψαν και τα νέα παιδιά, που επίσης έφτασαν κυρίως σε ομάδες 2-3 ατόμων στην Εκκλησία. Μάλιστα σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ι. Μητρόπολης, επρόκειτο για, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σπουδαστές της Α.Ε.Ν. Μηχανικών Χίου. Τη μειωμένη προσέλευση η Ι. Μητρόπολη Χίου την απέδωσε και στον καιρό, που πάντως την ώρα που ξεκίνησε η Αγρυπνία δεν έβρεχε, αντίθετα ταλαιπωρήθηκαν όσοι διέμεναν στην περιοχή Κάμπου, Θυμιανών και μέγα Λημνιώνα με την απόλυση της Αγρυπνίας.

Ακολουθώντας το τελετουργικό του Όρθρου και στη συνέχεια της Θείας Λειτουργίας, εντύπωση προκαλούσαν τα χρυσοποίκιλτα άμφια των ιερέων, η απόδοση τιμών στον Σεβασμιότατο σύμφωνα με το σχετικό τυπικό και γενικότερα το πανηγυρικό κλίμα που απείχε από τη λιτή προσευχή- παράκληση.

Στο περίπου εικοσάλεπτο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, χωρίς εξάρσεις στον λόγο του, αντίθετα επιμελημένο θεολογικά και με πνευματική ανάλυση, ξεκίνησε με απόσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη.

Ως συνδετική φράση, ο Σεβασμιώτατος, χρησιμοποίησε το «Πονάμε από αγάπη» για να αναδείξει την «ηθική κατάπτωση της εποχής μας» και να «προσευχηθεί για την πρόοδο προς τον Χριστό και όχι την οπισθοδρόμηση προς την αμαρτία».
«Πονούμε από αγάπη για τους ηγεμόνες οι οποίοι την αλήθεια του Χριστού τη μετατρέπουν σε ψεύδος του διαβόλου και το ψεύδος του διαβόλου το μετατρέπουν σε ωφελιμιστική αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκος, μιλώντας για «τον φωτισμό των εκπροσώπων του Εθνους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», όπως ήταν ένας από τους λόγους της Αγρυπνίας.
Συνέχισε με κριτική στο δυτικό πολιτισμό, σημειώνοντας «πονάμε από αγάπη για την κατάντια της πατρίδας μας, του αγίου και ένδοξου γένους των πατέρων μας, που ενώ έδωσαν τα φώτα του αληθινού ορθόδοξου πολιτισμού σε τόσους λαούς τώρα καταντήσαμε να επαιτεί παρακαλώντας και θυσιάζοντας πολλά…
«Εφτασε στο σημείο να καταβροχθίζει με μεγάλη προθυμία και βουλιμία τους οχετούς των ρυπαρών αποβλήτων του δυτικού τρόπου ζωής, αυτούς που όπως είπε η δημοσιογράφος και πολιτικός Γαρυφαλλιά Κανέλλη ανταλλάσσει τη μάσκα του οξυγόνου με μάσκα αζώτου.»…
Σχετικά με την οικογένεια είπε: «πονάμε από αγάπη για την αδιαφορία του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο, την εμπορευματοποίηση της φιλίας… τον εμπαιγμό του μυστηρίου του γάμου, τον εξευτελισμό του μεγάλου δώρου του Θεού της πατρότητας και της μητρότητας και της διαλύσεως της οικογένειας, όπου ο Ιωάννης Χρυσόστομος χαρακτηρίζει Μικρά Εκκλησία».
Περί τις 1.30 ξημέρωμα Τρίτης, 13ης Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμῃς για την Εκκλησία «των προστατών των αγαπημένων ανδρογύνων και της οικογένειας Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας» ολοκληρώθηκε η Αγρυπνία αποτελώντας όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου «προσευχή όλων η καταψήφιση του αντιθέου νομοσχεδίου και η μετάνοια και η σωτηρία των πεπτωκότων στα πάθη της διαστροφής της κατά Θεόν ανθρώπινης οντολογίας».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Χίου εχειροθέτησε Αναγνώστη τον φοιτητή Γεώργιο Αν. Βαλάση, παιδί πολύτεκνης οικογένειας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Latest..

4 χρόνια πέρασανε από την σύγκρουση με τα ΜΑΤστον Καράβα. Ποιός ήταν ο ρόλος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.(Βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Υπαίθριο εμπόριο: Καταγραφή αδειούχων πωλητών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά»

ΙΚΑΡΙΑ: Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.) Ενημερώνουμε τους κατόχους άδειας, παραγωγού ή … [Read More...]