Αιγιαλός και Παραλία Συμβολή και στήριξη όλων, για αποκατάσταση της αδικίας εναντίον της Δωδεκανήσου

ΚΩΣ:

 

Απόστολος Ασπράκης, Αν. Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου: «Συμβολή και στήριξη όλων, για αποκατάσταση της αδικίας εναντίον της Δωδεκανήσου»
Ομογνωμία για την αποκατάσταση της οφθαλμοφανούς  αδικίας ενός και πλέον αιώνα – ευφυολόγημα του Ιταλού κατακτητή εναντίον των Δωδεκανησίων – ζήτησε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Απόστολος Ασπράκης, από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σε  εισήγησή του, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  «Περί κατάργησης του Άρθρου 26 του Ν_2971_01 με το οποίο, διατηρείται ο κτηματολογικός κανονισμός Ρόδου, Κω και Λέρου,
αφού τόνισε ότι, καμία πολιτική βαθμίδα, δεν κατάφερε στο παρελθόν, να δράσει καταλυτικά, ώστε, να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή και  σε κυβερνητικό επίπεδο,  ο κ. Ασπράκης, ζήτησε από τους παριστάμενους να συμβάλουν στην θετική ανταπόκριση επί του θέματος, δηλώνοντας  μεταξύ άλλων: «Καλούμαστε σήμερα, εδώ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, να συμφωνήσουμε εναντίον της αδικίας , διάρκειας ενός αιώνα, εναντίον των συμπατριωτών μας.  Ένα ζήτημα, που ταλαιπωρεί για δεκαετίες  τους Δωδεκανήσιους. Παρόλα αυτά, καμία πολιτική βαθμίδα, δεν ανέλαβε στο παρελθόν  την πρωτοβουλία της αλλαγής, παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συμπατριωτών μας.
Το Κτηματολόγιο για τα νησιά της Δωδεκανήσου θεσμοθετήθηκε στις 22.8.1925 με την αρ. 46  Διάταξη του Ιταλού Διοικητή. Ο Κανονισμός αυτός δεν είχε σκοπό την προστασία της ιδιοκτησίας όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 του Συντάγματός μας. Μάρτυς ο ίδιος ο Μουσολίνι, που το 1923 έστειλε ένα γράμμα στον τότε Διοικητή Μάριο Λάγκο που τον παρακινούσε να επιβάλει ένα δίκαιο που να του δίνει τη δυνατότητα να πάρει με διάφορους τρόπους τη γη από τους κατοίκους.
Η δυσχερής εξέλιξη των πραγμάτων, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα, όπου οι Δωδεκανήσιοι ταλαιπωρούνται,  έχοντας  πολύχρονη ανασφάλεια για  τις ιδιοκτησίες τους».
Επεξηγηματικά, ο κ. Ασπράκης τόνισε: «Μια από τις βασικές ανάγκες της τότε Διοίκησης ήταν η άμυνα του νησιού από την θάλασσα. Ως εκ τούτου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν ιδιοκτησίες, που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν προβλήματα. Ο Κανονισμός αυτός τροποποιήθηκε με την 132/1929 Απόφαση του Ιταλού Διοικητή. Ο Κτηματολογικός Κανονισμός στο άρθρο 3 καθορίζει τα κτήματα κοινής χρήσεως. Μεταξύ αυτών είναι και ο αιγιαλός που καθορίζεται από το όριο των πιο υψηλών αναβάσεων της θάλασσας και στις εκτός σχεδίου και οικισμών περιοχές προσαυξάνεται κατά 12 μέτρα. Επίσης καθορίζει ως παραλίες μέχρι το όριο κάθε άλλης ιδιοκτησίας δημόσιας ή ιδιωτικής. Βλέπουμε λοιπόν καθαρά την προσπάθεια να οικειοποιηθεί η τότε Διοίκηση όσο μεγαλύτερο μέρος μπορούσε για δικό της λογαριασμό στο παραλιακό μέτωπο. Στην πράξη όμως η Ιταλική Διοίκηση δεν εφάρμοσε αυτήν την διάταξη αλλά καθόρισε αυθαίρετα τον αιγιαλό. Στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια ο αιγιαλός είναι η συνήθης ανάβαση του χειμερίου κύματος.
Για τους χειμάρρους, που το ιταλικό κτηματολόγιο θεώρησε δημόσια κτήματα, το Ελληνικό Κράτος έχει αποδεχτεί ότι, εφόσον μετατοπίζονται μέσα σε ιδιόκτητα γήπεδα, οι αποχαρακτηρισμένες λωρίδες που κατά το κτηματολόγιο ανήκουν στο δημόσιο μπορούν να υπαχθούν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και να εκποιηθούν. Επίσης το Ελληνικό Κράτος, έχοντας υπόψη αυτό το πνεύμα του Ιταλικού νόμου, καθιέρωσε και την επιστροφή στους αρχικούς ιδιοκτήτες των κτημάτων τους. Δεν είδε όμως με το ίδιο πνεύμα και την περίπτωση στις παραλίες.
Έτσι επέβαλε με το άρθρο 26 του Ν. 2971/2001 να γίνεται η χάραξη των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας βάσει του άρθρου 3 του Ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού. Η άμεση λοιπόν κατάργηση αυτού του άρθρου και η εναρμόνιση του δικαίου στα νησιά με την υπόλοιπη επικράτεια είναι αναγκαία και δίκαιη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση διατηρείται μια αδικία που επέβαλε ο κατακτητής.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω, πως, η αποκατάσταση του ζητήματος, είναι δικαίωμα των συμπατριωτών μας. Καλώ όλους, να το στηρίξουμε με δύναμη και απόλυτη συνείδηση».

Απόστολος Ασπράκης
Αν. Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Ομόφωνα οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ψήφισαν υπέρ της ανάγκης μείωσης του αριθμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου
 
Αδήριτη ανάγκη να προστατευτούν οι αγρότες του νησιού που τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών

Αντιπροσωπεία των αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα αιχμής την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου,  παρέστη στη χθεσινή  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου για μια ακόμη φορά ζήτησαν την στήριξη του σώματος  στο αίτημά τους, μέσω της άσκησης πολιτικής πίεσης στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στις υπηρεσίες του, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ομόφωνα, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου των κ. Νικηφόρου  Παπανικόλα, Χρύσας Καραγιάννη και Γιάννη Αγγέλου, υπερψήφισαν την πρόταση  τριών σημείων του Περιφερειάρχη  Γιώργου Χατζημάρκου:

  • Να απαιτήσει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών, άμεσα
  • Να ενταχθούν οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες,  στις αποζημιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  ποσό 300.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες μελέτες, που θα αποτυπώνουν τον πραγματικό αριθμό ελαφιών στο νησί της Ρόδου

Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι το πρόβλημα έχει λάβει σοβαρές  διαστάσεις και ότι πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτούν οι αγρότες που τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο καθ’ ύλιν αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αντίστοιχη απόφαση θα λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πρόκειται να φέρει το ζήτημα.

 
Το Γραφείο Τύπου

 

Latest..

Δημιουργήστε το πιο trendy look!

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Π. Παρασκευαΐδης: Άδικη για το Βόρειο Αιγαίο, κατανομή, της 2ης αύξησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτών

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, με Ερώτηση που Κατέθεσε στην Βουλή, σήμερα, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , διαμαρτύρεται έντονα … [Read More...]

Διαμαρτυρία από την Αν. Αντωνέλλη για τα Σχέδια Βελτίωσης : &.Το Βόρειο Αιγαίο δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης&.

ΛΕΣΒΟΣ:  Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου /Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα με θέμα : “Α) Διαμαρτυρία- Αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα … [Read More...]