Airbnb: Φυλλορροούν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης- Πόσα ακίνητα έχουν αποσυρθεί. Τι συμβαίνει στην Λήμνο;

ΛΗΜΝΟΣ:

Τα τελευταία χρόνια η ελλειψη κλινών στην Λήμνο καλύφθηκε απο το Airbnb ή αλλιώς βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό είχε ως πρώτο αποτέλεσμα να αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα γιατί τα οικήματα έπρεπε πρώτα να ανακαινιστούν.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μετά βίας φθάνουν στις τέσσερις χιλιάδες κλίνες, με ενα αρκετά μεγάλο αριθμό απο αυτά να τα κρατούν οι φοιτητές, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα ο τελικός προσφερόμενος αριθμός να είναι κατά πολύ μικρότερος.
Μπορεί η προβολή να άλλαξε την εικόνα, μια προβολή που βασίστηκε σε ιδιωτικές και δημόσιες προσπάθειες αλλά δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα των προσφερομένων κλινών,κάτι που εντάσσεται καθαρά στην ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία.
Τα νόμιμα δηλωμένα ενοικιαζόμενα αλλά και τα βραχυχρόνιας μίσθωσης καλύπτουν το 80% των χώρων φιλοξενίας χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το τι ποσοστό της πραγματικής ζήτησης καλύπτουν. Ετσι οι τιμές των ενοικιαζομένων δωματίων να μπορούν να κρατούν ικανοποιητικά σε σχέση με άλλα νησιά που αναγκάζονται να κατεβάσουν τόσο πολύ τις τιμές, που η επένδυση και λειτουργία να κρίνεται ασύμφορη.
Όμως οι συνθήκες με τον Κορονοιό αλλάζουν πλέον τις ανάγκες και πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή σχεδιασμών και προσεγγίσεων κάτι επάνω στο οποίο εργάζεται η ΑΜΚΕ τουριστική, που έχει τον κεντρικό ρόλο της δημόσιας συμμετοχής αλλά και ο ρόλος προβολής και επικοινωνίας του LimnosReport, αλλά και των δύο συνεργατών του Επάρχου, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο.
Ένα όμως είναι σίγουρο : Οι νέοι στόχοι θα είναι ουσιαστικοί με άμεση προοπτική απόδοσης και επιτυχίας, κάτι που έτσι και αλλιώς συμβαίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτά φαίνεται απο την παραδοχή ακόμα και των πλέον δύσπιστων. 
Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε αναμονή της ανακοίνωσης του σχεδιασμού για την σαιζόν 2020 που όμως θα πηγαίνει σε αρκετά βαθύτερο χρόνο.
Ακολουθεί η γενικότερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα επάνω στην βραχυχρόνια μίσθωση.
Συνολικά 3.650 κατοικίες έχουν διαγραφεί από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb από το τέλος του πρώτου τριμήνου έως σήμερα καθώς η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 40% λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 2 έως τις 12 Οκτωβρίου έχουν αφαιρεθεί από το κέντρο της Αθήνας 359 αγγελίες διαμερισμάτων, ενώ επιπλέον 439 είχαν αφαιρεθεί το διάστημα από τις 19 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mint, Νάσο Γαβαλά η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 40% έναντι ποσοστών 60%-70% τον περυσινό Οκτώβριο. Όπως σημειώνει ο κ. Γαβαλάς πλέον η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τροφοδοτείται από Έλληνες επισκέπτες, είτε τουρίστες είτε ανθρώπους που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Αθήνα και προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας . Έτσι εκτός από τη μείωση της μέσης πληρότητας, σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώνεται σήμερα πέριξ των 30 ευρώ ακόμη και για ακίνητα σε σημεία υψηλής ζήτησης στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, όταν πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνονταν σε 55-60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Εν ολίγοις έχει καταγραφεί ετήσια πτώση της τάξεως του 50% ή ακόμη και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά “ η έλλειψη επισκεπτών από το εξωτερικό έχει πλήξει τα έσοδα των μεμονωμένων ιδιοκτητών με αποτέλεσμα να επιλέγουν την αποχώρηση από τον κλάδο με αυξανόμενη συχνότητα” τονίζει στην εφημερίδα Καθημερινή ο κ. Γαβαλάς .Σημειωτέον ότι ακόμη και πριν από την πανδημία οι τελευταίοι μήνες του χρόνου και οι πρώτοι μήνες του νέου έτους χαρακτηρίζονταν από αποχωρήσεις αγγελιών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο οι αριθμοί των αγγελιών παρέμειναν σχετικά σταθεροί καθώς τυχόν αποχωρήσεις κατά κανόνα αναπληρώνονταν άμεσα από νέους ιδιοκτήτες/ επενδυτές που δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς ουδείς επιλέγει να τοποθετηθεί στον κλάδο , ελλείψει ζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ένα μηνιαίο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν ξεπερνά πλέον τα 360 -400 ευρώ ακόμη και για ακίνητα με θέα την Ακρόπολη. Συγκεκριμένα, εάν υπολογιστεί πληρότητα 40% δηλαδή περίπου 12 ημέρες εσόδων και τιμή 30 ευρώ /διανυκτέρευση , το μηνιαίο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ”.
Νατάσα Ταραράκη
Με στοιχεία απο enikos

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Αναβλήθηκε για την Άνοιξη η δίκη για τα θαλασσοδάνεια της Συνεταιριστικής τράπεζας Λέσβου – Λήμνου.

ΛΗΜΝΟΣ: Για τις 5 Απριλίου 2021 αναβλήθηκε από το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό του σκανδάλου για τα “θαλασσοδάνεια” της Συνεταιριστικής … [Read More...]

ΠΑΛΕΨΕ Ο ΝΟΧ ΑΛΛΑ ΛΥΓΙΣΕ

ΧΙΟΣ : Έστω και δύσκολα ο Υδραϊκός έφτασε στην τρίτη του νίκη στο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της Α1 Ανδρών, καθώς έκαμψε στο τέλος την αντίσταση του ΝΟ Χίου και επικράτησε με 11-8 … [Read More...]