ΧΙΟΣ : Από τα τέλη του 19ου μέχρι σχεδόν τα τέλη του 20ου αι. στα ανθρακωρυχεία χρησιμοποιούσαν καναρίνια για να ειδοποιούν τους εργάτες ότι οι αναπνευστικές συνθήκες μέσα στις γαλαρίες είχαν γίνει επικίνδυνες λόγω έκλυσης τοξικών αερίων.
Τα καναρίνια έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και αντιλαμβάνονται πολύ νωρίς τυχόν ύπαρξη αερίων, που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.
Χιλιάδες καναρίνια πέθαναν πάνω στο εργασιακό τους καθήκον, μέσα στις γαλαρίες των ορυχείων στη διάρκεια του ενός αιώνα που χρησιμοποιήθηκαν, μέχρι την ανακάλυψη συσκευών ανίχνευσης αερίων και χιλιάδες μεταλλωρύχοι σώθηκαν χάρη στα καναρίνια, διότι όταν αυτά σώπαιναν ξαφνικά, αυτό ήταν το σήμα πως έπρεπε όλοι να βγουν από τις γαλαρίες.
Έτσι, η έκφραση “καναρίνι στο ορυχείο”” έμεινε να περιγράφει και να χαρακτηρίζει αυτόν που είναι προάγγελος μιας μεγάλης καταστροφής.
Αυτή τη στιγμή η Αμανή και η τοπική κοινωνία της, που εναντιώνονται στα σχέδια του ΥΠΕΝ για λειτουργία μεταλλείων αντιμονίου στην Κέραμο, αποτελούν το καναρίνι στο ορυχείο για ολόκληρη τη Χίο.
Η καταστροφή για ολόκληρο το νησί θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη.
Η Χίος μπορεί πριν λίγα χρόνια να αντιστάθηκε σύσσωμη στην κυβερνητική βία και να μην έγινε νησί αποθήκευσης μεταναστών, κινδυνεύει όμως τώρα να χαρακτηριστεί νησί μολυσμένο από όξινες απορροές και εκλύσεις τοξικών αερίων των ορυχείων και των εξορύξεων, κάτι που θα έχει τραγικό και άμεσο αντίκτυπο σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του, από βορρά μέχρι νότο, αφού κανείς δεν θα έρχεται πια διακοπές εδώ, να κολυμπήσει σε μολυσμένες θάλασσες και να αναπνεύσει το μολυσμένο μελτέμι.
Όλες οι ενέργειες και προσπάθειες των ανθρώπων που ασχολούνται ατομικά ή μέσω των φορέων τους με τον τουρισμό, με την μαστιχοκαλλιέργεια, με την αγροκτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή, με όλο το φάσμα της οικονομίας και της ζωής, θα αποβούν χαμένες και μάταιες διότι κανένας πια δεν θα προτιμά το “νησί – μεταλλείο αντιμονίου” και τα προϊόντα του.
Μόλις λοιπόν σιωπήσει η Αμανή, αυτό θα σημαίνει θάνατο για όλο το νησί.
Ακούστε το καναρίνι τώρα που κελαηδεί, προστατέψτε το, συσπειρωθείτε μαζί του ενάντια στην καταστροφή, διότι όταν σωπάσει θα είναι πολύ αργά για όλους.
Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου
<span email=&.