Ανακοίνωση Δήμου Καλυμνίων για την Πυροπροστασία Ακινήτων ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Από το Δήμο Καλυμνίων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση προς εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κάλυμνος 27 /3/ 2024
Αρ. πρωτ. 7110
Τηλέφωνο : 22433- 60105
Mail : grafeioepikoinwnias@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος (Η υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/28909/848/15.3.2024- ΑΔΑ:ΡΑ2Π4653Π8-ΚΣΡ), προς εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.
Με την ερμηνευτική εγκύκλιο υπενθυμίζονται μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
✓ Ο Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του Περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς.
✓ Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.
✓ Για τα εν λόγω ακίνητα είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 31.03.2024.
✓ Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 να υποβάλουν δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
✓ Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του Κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των προαναφερόμενων περιπτώσεων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024. Αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.
✓ Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31.03.2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31.03.2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.
✓ Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.
✓ Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επιβάλλει κυρώσεις από τον Δήμο ή την Πυροσβεστική σε συνδυασμό με λοιπές διατάξεις πρόληψης.
Από το Γραφείο Δημάρχου

Latest..

Τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου από το Φιλανθρωπικό Σωματείο “Άγιος Νικόλαος” Καλύμνου (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Η “ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ” ΤΟΥ “ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΝΕΣΤΗ”

ΧΙΟΣ : Τούτο το κείμενο απαντά (ως οφείλει) στις επίμονες ερωτήσεις-απορίες αρκετών αναγνωστών που φαίνεται ήταν φανατικοί αναγνώστες των χιουμοριστικών-σατιρικών επιστολών του … [Read More...]

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΡΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ – ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

ΧΙΟΣ : Παρά τις μεγάλες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος, η στάθμη του Κατράρη είναι χαμηλή, κάτι που επαναφέρει το πρόβλημα της διαρροής που είχε απασχολήσει την επικαιροτητα … [Read More...]

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΩ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ 15 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ

ΧΙΟΣ : Στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και στην 55η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης … [Read More...]