Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Κω: Το νερό είναι ζωή – Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό

ΚΩΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Δ.Ε.Υ.Α. ΔΗΜΟΥ ΚΩΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
Το Σωματείο των εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Κω μετά από συνεδρίαση του στις 13-3-2023, εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ο οποίος ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και ΣΤΕ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 6-3-2023, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής ……», μετά από διαβούλευση λίγων μόνο ημερών και χωρίς να συζητηθούν θέσεις και απόψεις αρμοδίων θεσμικών φορέων (ΕΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ) .
Δεν υφίσταται η ανάγκη δημιουργίας Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό, γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς την οποία πρέπει να εποπτεύει, να ελέγχει και να ρυθμίζει.
Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το καθεστώς λειτουργίας τους (Ν. 1069/80), αλλά και πρόσφατη νομολογία (απόφαση 5/2022 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου).
Το νερό αποτελεί το πιο σημαντικό κοινωνικό αγαθό και αφορά το σύνολο των πολιτών της χώρας, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το σύνολο των Πολιτικών της χώρας μας, τους οποίους καλούμε ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ.
Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει αποτύχει σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπου εφαρμόστηκε και είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις μεγάλες τιμολογιακές αυξήσεις του νερού και την τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών. Ας ληφθεί υπόψιν ότι το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο Κράτος ή στους Δήμους.
Για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στους πολίτες ΖΗΤΑΜΕ την λήψη αποφάσεων και μέτρων που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία των ΔΕΥΑ και ΟΧΙ να οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση τους (απελευθέρωση των προσλήψεων, την κάλυψη υπερβάλλοντος ενεργειακού κόστους κτλ).
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ :
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ρ.Α.Α.Ε.Υ..
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Latest..

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» ΤΟΥ ΠΑΑ 2014–2020

ΧΙΟΣ : Στο Βόρειο Αιγαίο των μυρίων προβλημάτων, του έντονου δημογραφικού προβλήματος, των λιγοστών ευκαιριών, της ανεργίας που ολοένα και ανεβαίνει, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η … [Read More...]

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021- Μόνιμος Πληθυσμός Καλύμνου 17.752 (Άνδρες 8.748-Γυναίκες 9.004)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής μόνιμου πληθυσμού-κατοικιών 2021 και δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 από την … [Read More...]

Ο ΜΕΟΘ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΤΑΛΙΜΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΤΟ

ΧΙΟΣ : Η παράδοση και τα έθιμα είναι μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας μας και πρέπει να διατηρούνται και να προωθούνται στις νεότερες γενιές. Στα Θυμιανά, η παράδοση της … [Read More...]

ΕΦΥΓΕ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Ο Γ. ΧΩΡΕΜΗΣ

ΧΙΟΣ :  Με τον θάνατο του Γιάννη Χωρέμη, η Χίος χάνει έναν από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της , ο οποίος όχι μόνο άφησε το στίγμα του στον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά … [Read More...]