Απεργία Ιατρών 29 και 30 Νοεμβρίου – Συγκεντρώσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στην Πλατεία Σαπφούς

ΛΕΣΒΟΣ:

Ανακοίνωση από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥΣτις 29-30/11 οι γιατροί όλης της χώρας ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
ΕΠΙ 2 ΜΙΣΘΟΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δεν πάει άλλο ως εδώ:

 • Με τους καθηλωμένους μισθούς μας εδώ και 15 χρόνια! Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις μειώσεις του ονομαστικού μισθού λόγω του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά μας. Οι περικοπές είναι εδώ: η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας που έφερε νέες μειώσεις.
 • Με τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών! Η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 για τον ειδικευόμενο έως 7,42 για τον συντονιστή διευθυντή, μεικτά. Η προβλεπόμενη προσαύξηση παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ (από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80)!
 • Με την κοροϊδία απέναντι σε όλους εμάς που εργαζόμαστε σε άγονες περιοχές και παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της κοροϊδίας: το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ!
 • Με την επίκληση διαρκώς των «εκτάκτων αναγκών» για να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση, την κατάφωρη παραβίαση ακόμα και αυτών των ελάχιστων δικλείδων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της δικής μας και των ασθενών μας, που προβλέπει η νομοθεσία για το ωράριο.
 • Με τα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και την επίκληση διαρκώς της «έκτακτης κατάστασης», αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των προηγούμενων, για να αλωνίζουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ.
 • Με την επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων. Στο νοσοκομείο μας υποστελεχομένα παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για ταυτόχρονη προκήρυξη σε βαθμό Επιμελητή Α’ όλων των κενών θέσεων, το τμήμα τεχνητού νεφρού οπού υπηρετεί μόνο μία νεφρολόγος το ψυχιατρικό τμήμα οπού υπηρετεί πάλι μόνο μία ψυχίατρος και το ακτινολογικό τμήμα οπού στον αξονικό τομογράφο υπηρετούν δύο μόνιμοι ακτινολόγοι , εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται κοντά στην σύνταξη και ένας επικουρικός, στον μαγνητικό τομογράφο δεν υπάρχει κανένας συνάδελφος και οι μαγνητικές γνωματεύονται από συνάδελφο εξωτερικό που έχει σύμβαση με μπλοκάκι και στο κλασικό ακτινολογικό – ακτινογραφίες, μαστογραφίες κ.α- υπηρετεί μόνο μια συνάδελφος. Πολλές από τις ελλείψεις στα υπόλοιπα τμήματα καλύπτοντα από επικουρικούς συναδέλφους εργασιακά όμηρους του κάθε υπουργού που αποφασίζει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή – τέλη Δεκεμβρίου – την παράταση ή μη των συμβάσεων τους. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται καινούργια τμήματα στο νοσοκομείο πχ. Νευροχειρουργικό, ογκολογικό, μονάδα εμφραγμάτων, αιμοδυναμικό που καλύπτονται με το υπάρχον προσωπικό χωρίς καμία αλλαγή του οργανισμού αδυνατίζοντας άλλα τμήματα.
 • Με την αφαίμαξη των οικογενειών μας που πληρώνουν διπλά και τριπλά για δαπάνες υγείας. Εισφορές υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία για να χρηματοδοτούνται οι ιδιώτες και το εμπορευματοποιημένο κρατικό σύστημα υγείας. Πληρωμές στα ταμεία των απογευματινών ιατρείων και στα γκισέ των αρπαχτικών της ιδιωτικής υγείας.

Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το «νέο ΕΣΥ». Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν «προτεραιότητα την υγεία των πολιτών», όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.
Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της υγείας. Χάσμα ανάμεσα στην άθλια «κανονικότητα» του δημόσιου συστήματος υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο 21ο αιώνα για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας.
Δε θα σκύψουμε το κεφάλι για να μη βρει στο «ταβάνι» των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας! Η οικονομία της χώρας αντέχει για να δίνει 7 δις σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες, τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας στη Γάζα, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονους όρους;
Δε χάφτουμε το παραμύθι της κυβέρνησης ότι φοροεξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρούς επαγγελματίες για δώσει χρήματα στην υγεία και την παιδεία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν πιάνει τόπο. Ας τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται «αναβαλλόμενο φόρο» και τους εφοπλιστές που φορολογούνται «εθελοντικά».
Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος στην Κρήτη που ανάγκασαν τον Υπουργό Υγείας να κατέβει δύο φορές για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δείχνουν ότι πιέζονται. Δεν είναι ανίκητοι!
Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δε θα γίνει η απώλεια συνήθεια!
Απαιτούμε:

 • Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.
 • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
 • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
 • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
 • Στελέχωση του ΚΥ Μυτιλήνης και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του
 • Δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, επανδρωμένα με διασώστες. Καμία εμπλοκή του στρατού στη διακομιδή ασθενών.
 • Επαναλειτουργία ή και έναρξη λειτουργίας των κέντρων εφημέρευσης σε Πέτρα, Αγιάσο, Ερεσό και Μανταμάδο (μέχρι να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας)

Η Ε.Ι.ΕΣΥ.Λ στηρίζει και συμμετέχει στην πανελλαδική 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ 29-30/11. Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να παλέψουμε μαζί για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Περίθαλψη. Καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους να δώσουν το παρόν και να στηρίξουν την απεργία μας.
Τετάρτη 29/11:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ε.Ι.ΕΣΥ.Λ στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 12μμ
Πέμπτη 30/11:Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς 18:30 και πικετοφορία στην αγορά

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις για την Υγεία ΤΕΤΑΡΤΗ 29 και Πέμπτη 30 Νοέμβρη 
Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην συγκέντρωση στο Νοσοκομείο 
Πέμπτη στις 18:30 στην πλατεία Σαπφούς 
Συνεχίζουμε τον αγώνα, κλιμακώνουμε για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. 
Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Απαιτούμε λύσεις τώρα!
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 
ένα μήνα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στις 2/11 στα νησιά του Αιγαίου και στις 6/11 στην Αθήνα από 178 Εργατικά Κέντρα, ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και μαζικούς φορείς του Αιγαίου για την κατάσταση της υγείας στα νησιά μας, οι νησιώτες συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε σε κάθε νησί, τον αγώνα μας για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, απαιτώντας πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών! 
Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, και καλούμε στη συγκέντρωση της Τετάρτης στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του Νοσοκομείο και στην πικετοφορία της Πέμπτης 30 Νοέμβρη στις 18:30 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς. 
Η συνειδητή απραγία της κυβέρνησης για να λύσει τα προβλήματά μας, μετά και από τις απαντήσεις που (δεν) έδωσε ο υφυπουργός στην συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων των νησιών, δεν μας ικανοποιούν! 
Δεν υπήρχε καμία δέσμευση και οι απαντήσεις του έδειξαν πως για τις κυβερνήσεις η κάλυψη των αναγκών του λαού και η ανθρώπινη ζωή είναι κόστος και μόνο ό,τι έχει όφελος και κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας γι’ αυτούς έχει αξία και πριμοδοτείται.
Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να θρηνούμε διαρκώς θύματα, να μην έχουμε τη δυνατότητα για πρόληψη, θεραπεία, περίθαλψη και υγεία δημόσια και δωρεάν. Να πρέπει να ξενιτευόμαστε και να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για υγεία, πανάκριβα εισιτήρια και λειψές συγκοινωνίες. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και διεκδικούμε αυτά που αξίζουν σε εμάς και τα παιδιά μας!
Καλούμε ακόμη περισσότερα σωματεία, σύλλογοι και φορείς σε Λέσβο και Λήμνο, να συνυπογράψουν το κοινό πλαίσιο πάλης που έχουν υπογράψει σωματεία και φορείς και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για την υγεία. 
Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Συντονίζουμε τον αγώνα και την πάλη μας για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα μας, που έχουν στην προμετωπίδα τους τη ζωή των ανθρώπων! Απαιτούμε λύσεις τώρα!
Διεκδικούμε: 

 • Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους. 
 • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών. 
 • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του. 
 • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό και Μούδρο Λήμνου. 
 • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
 • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού. 
 • ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο της Λήμνου.
 • Να στελεχωθούν όλα τα πλοία με γιατρούς, με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών. 

Latest..

Σάμος: Όπλα, ναρκωτικά και αρχαία

ΣΑΜΟΣ: Πολύ περισσότερα από όσα περίμεναν ανακάλυψαν οι αστυνομικοί της Ασφαλείας στα δύο σπίτια ενός 66χρονου Έλληνα στη Σάμο, όταν τα έκαναν φύλλο και φτερό στο πλαίσιο … [Read More...]

Take Care Of your Trails 2024

ΛΕΣΒΟΣ: Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, πράγμα που σημαίνει ότι η ετήσια εκστρατεία TCoYT είναι εν εξελίξει.Take Care of Your Trails – Φρόντισε τα μονοπάτια σου. Η … [Read More...]