Απίστευτο ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ:

Απίστευτο ρεκόρ καταγράφουν φέτος το Πάσχα οι τιμές παραγωγού για τα αρνιά τόσο στην ντόπια όσο και στην εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές, καθώς ξεκινούν από τα 8 ευρώ ανάλογα με τον έμπορο και την περιοχή. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν 8,50 ευρώ για τα αρνιά τους, αν και αυτή η τιμή αφορά συγκεκριμένες συμφωνίες που γίνονται σιωπηλά για να μην γενικευτούν τα 8,50 ευρώ στη Λέσβο, κάτι που δεν θα αποφευχθεί. Ανάλογο προηγούμενο δεν υπάρχει στην περιοχή μας για τις τιμές των αρνιών στην κτηνοτροφία που στην καλύτερη περίπτωση έφταναν τα 6,50 – 7 ευρώ το κιλό, ωστόσο με τις φετινές τιμές εξασφαλίζουν ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι μπορούν να πληρωθούν την παραγωγή τους παρά το κόστος των ζωοτροφών.
Γιατί φτάσαμε στα 8 ευρώ
Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στο αιγοπρόβειο γάλα, σε συνάρτηση με το όψιμο Πάσχα που έχουμε φέτος, είναι που τροφοδοτούν την εκρηκτική άνοδο των τιμών παραγωγού για τον οβελία. Με άλλα λόγια, η παραγωγή των αρνιών αυτήν την περίοδο στη Λέσβο είναι περιορισμένη. Κι αυτό καθώς οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν από το προηγούμενο διάστημα σε σφαγές αρνιών προκειμένου να διαθέσουν το γάλα από τις προβατίνες στα τυροκομεία, μια και οι τιμές είναι ικανοποιητικές και φέτος (1,40 ευρώ το κιλό στο πρόβειο). Επομένως η προσφορά είναι μειωμένη, ενώ η ζήτηση αυξημένη για τα αρνιά της περιοχής μας, με αποτέλεσμα να πιέζονται και μάλιστα αρκετά αισθητά οι τιμές προς τα πάνω.
Σχολιάζοντας τις τιμές παραγωγού για τα αρνιά το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου και Αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κυρατζής, σημείωσε ότι «οι τιμές για τα αρνιά βρίσκονται σε καλά επίπεδα, μην ξεχνάτε όμως ότι η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει μία αισθητή αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ και με το γάλα φέτος η τιμή παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε για το πρόβειο στα 1,40 ευρώ το κιλό. Μπορεί κάποτε το 1,40 ευρώ στο κιλό για το πρόβειο γάλα να ήταν μία τιμή ιδιαίτερα καλή για περιοχές, όπως η Λέσβος, όμως με τα σημερινά δεδομένα η κτηνοτροφία δεν μπορεί να επιβιώσει με τιμές κάτω από 1,50 – 1,60 ευρώ το κιλό. Με αυτό το δεδομένο θα σας έλεγα ότι η αύξηση των τιμών παραγωγού για τα αρνιά και τα κατσίκια είναι μια βοήθεια, δεν έχουμε όμως μεγάλη παραγωγή για να πει κανείς ότι θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να πληρωθούν στο βαθμό που θα έπρεπε τον κόπο και τον ιδρώτα τους», είπε ο κ. Κυρατζής.
Σε κάθε περίπτωση η τιμή χθες στα 8 ευρώ το κιλό για το αρνί είναι πραγματικά ανέλπιστη για τα δεδομένα της Λέσβου και καθώς είναι περιορισμένη και η παραγωγή των αρνιών, οι κρεοπώλες συνιστούν στους καταναλωτές να προχωρήσουν έγκαιρα στις παραγγελίες τους, σημειώνοντας πως αν τις αφήσουν για το δεύτερο μισό της Μεγάλης Εβδομάδας ενδεχομένως να μην βρουν προϊόντα ή να μην βρουν τα προϊόντα που θέλουν στην αγορά και να αναγκαστούν να προμηθευτούν αρνάκια δεύτερης ποιότητας, τα λεγόμενα «σπασμένα».
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι τιμές χθες το απόγευμα στα παραδοσιακά κρεοπωλεία διαμορφώνονταν για το αρνάκι από τα 11,90 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι είναι 1 ευρώ πάνω στο κιλό. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς θα περιορίζονται και τα αποθέματα των αρνιών οι τιμές αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 13 ευρώ το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι για να προμηθευτεί μια οικογένεια ένα αρνάκι 7 κιλά θα πρέπει να πληρώσει 91 ευρώ. 
Πάντως με τις χθεσινές τιμές της αγοράς στα 11,90 ευρώ το κιλό για το αρνάκι φαίνεται ότι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία έχουν συγκρατήσει τις τιμές, καθώς αν πληρώνουν 8 ευρώ το κιλό στον κτηνοτρόφο η ψαλίδα από το χωράφι στο τσιγκέλι είναι στα 3,90 ευρώ και μέσα σε αυτά τα ποσά, εκτός από την Εφορία, τα μεταφορικά, συμπεριλαμβάνονται και τα κόμιστρα που πληρώνουν στα σφαγεία.
πηγη:
/ Στρατής Σαμιώτης

Latest..

Οι φίλοι του Ολυμπιακού “Θύρα 7” της Καλύμνου, στον μεγάλο τελικό του Conference League στην OPAP Arena -Οι πανηγυρισμοί (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Παρέμβαση ΚΕΔΕ για Δήμους χωρίς κοινωφελείς επιχειρήσεις να στελεχωθούν μέσω προγράμματος προεργασίας ΔΥΠΑ

ΙΚΑΡΙΑ: Σύμφωνα με πληροφορίες του in η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα αιτηθεί να συμπεριληφθούν και οι Δήμοι που δεν διαθέτουν κοινωφελείς επιχειρήσεις στο πλήρως επιδοτούμενο … [Read More...]