Από την εκπομπή “Ελλήνων Δρώμενα” στην ΕΤ3 : Κάλυμνος – Στεριά και Θάλασσα

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Η εκπομπή «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» συνεχίζει το ταξίδι της με νέα επεισόδια πρώτης προβολής, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3.
Σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στις 5.00 το απόγευμα προβλήθηκε το 12ο επεισόδιο με τίτλο ” Κάλυμνος – Στεριά και Θάλασσα”
Δείτε το εισαγωγικό της ΕΤ3
Το νησί της Καλύμνου είναι γνωστό για μία μόνο από τις πολλαπλές του όψεις. Αυτή της «σφουγγαράδικης», η οποία σχεδόν αποκλειστικά μονοπωλεί τα χαρακτηριστικά τοπικά ιδιώματα που απορρέουν από τις «εκφράσεις» των ανθρώπων του.
Η μεγάλη σφουγγαράδικη ιστορία της Καλύμνου, «εμπόδισε» να γίνει γνωστή η άλλη όψη της, η στεριανή, οπού εκεί η ανθρώπινη δραστηριότητα προπορεύτηκε της θαλασσινής, θεμελιώνοντας και δημιουργώντας τον δικό της χάρτη των τοπικών βιωμάτων.
Η μάχη του ανθρώπινου μόχθου μεταξύ στεριάς και θάλασσας ήταν εξαντλητική, αφού οι δυσκολίες της ζωής, είτε στα άγρια βουνά του νησιού είτε στα απέραντα βάθη της θάλασσας, ήταν δύσκολη και ανελέητη…
Για τους κατοίκους της Καλύμνου η επιλογή του επιτυχούς δρόμου ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνατές πορείες επιβίωσης, της στεριάς ή της θάλασσας, ήταν εναγώνια.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά ακριβώς αυτή τη δισυπόστατη όψη του νησιού, για να εμφανίσει πως «συλλειτουργούν» οι δύο αυτές κοινωνικές εκφάνσεις που γενούν τα εξαίρετα αποτελέσματα στα τραγούδια, στις «στιχοπλοκές» και στις ιστορίες τους. Γιατί πίσω από τις πασίγνωστες στιχουργικές και τραγουδιστικές δημιουργίες των Καλύμνιων για τους θαλασσινούς σφουγγαράδες και τα «πάθη» τους, βρίσκονται οι ίδιοι άνθρωποι που πορεύτηκαν στα βουνά, εκεί οπού πρωτοτραγούδησαν τους «βοσκίστικους» σκοπούς και τα «πεισματικά»… Αυτή κι αν είναι «μάχη»! «Πεισματική» ανταλλαγή «πυρών» με «στιχοπλοκές» που στοχεύουν καίρια, σχολιάζοντας περιπαιχτικά τη ζωή και τα πάθη των Καλύμνιων! Τα «Πεισματικά» στη «Βοσκήστικη» ποιητική στιχουργική, είναι ένα από τα κύρια «λογοτε- χνικά» επιτεύγματα των λαϊκών ανθρώπων τα οποία δημιουργούνται πρωτογενώς και πρωτότυπα για να αφηγηθούν και να τραγουδηθούν, συμπληρώνοντας την πολυπρόσωπη, υψηλής αισθητικής ποιητική υπόσταση της Καλύμνου. Η εκπομπή ερευνά, συλλέγει και τεκμηριώνει τα στιχουργικά χαρακτηριστικά ιδιώματα που συνάντησε, βιωμένα και ενταγμένα δραματουργικά, στις ζωτικές δραστηριότητες των ανθρώπων της, στο νησί της Καλύμνου.
Σκηνοθεσία – έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Ευθύμης Θεοδόσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και συνέχεια στην ένδειξη “Παρακολουθήστε” για να δείτε στο ERT FLIX ολόκληρη την εκπομπή

Latest..